• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    _VYKUTALENA_
    _VYKUTALENA_ --- ---
    MIKULAS: Mám to ve větratelné místosti v byte, která se dá zavřít. Jdu tam jen obcas omrknout jestli to je vše oka. Po tisku hned větrám a když je venku teplo tak to mám uplně jinde. Ted je moc zima a tu místnost nevytopím :/ Tak jsem si rikala, že stejně bude dobrý si ten filtr udělat.
    _VYKUTALENA_
    _VYKUTALENA_ --- ---
    Ted tisknu toto tak se modlím aby to dopadlo

    _VYKUTALENA_
    _VYKUTALENA_ --- ---
    Tento se nepovedl dole je velká hlavní podpěra.

    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    _VYKUTALENA_: samozřejmě stalo, většinou je to špatným natočením nebo slabými podporami :) vím že píšeš, že je máš OK, ale bez screenshotu naslicovaného modelu těžko soudit - pastni to sem.

    Jaký používáš slicer? Když dělám něco složitějšího, používám po naslicování tenhle nástroj: https://github.com/sn4k3/UVtools. Dokáže najít problémy jako příliš malé body, trapped resin a podobně ... ale s odtrhávajícím se modelem samozřejmě neporadí.

    _VYKUTALENA_: v místnosti, kde se nedá řádně vyvětrat a pohybují se tam lidi bych to neprovozoval
    _VYKUTALENA_
    _VYKUTALENA_ --- ---
    Dokázal by mi někdo poradit kde může být problém v mém tisku. Tento fail řeším úplně poprvé (předchozí tisky stejného i jiných modelů okay). Můj AmeraLabs Town test vychází skvěle, ale pokud začnu tisknout svůj model tak se neustále dostávám do problémů a vytiskne se jen zakladovy skate a pár podpěr. Model má sptávně nastavené podpěry aby model unesly a podpíraly riziková místa, dokonce jsem domodelovala v CADU větší podpěru aby model unesla, zkoušela jsem různá natočení od horizontálního po vertikální až po 45 stupňů. Ve sliceru nejsou žádné ostrovy. Už vážně nevím co dělat. Je to už asi měsíc co to každý den řeším a začínám podléhat beznaději. STL modely jsou solid surface. Stalo se vám někdy něco podobného?
    _VYKUTALENA_
    _VYKUTALENA_ --- ---
    ANDY_WARHOL: Super díky za tip to prozkoumám. Co mě u SLA právě dost vadí, že tisky jsou hodně závyslé na teplotě jak resinu tak místnosti a tak ted přes zimu jsem tiskárnu musela přesunout do místnosti v bytě. :/ Nastestí používám castable resin, která není tak moc toxic, ale stejně ruku do ohně za to nedám. Zároveň bych nedala ruku do ohne za resiny, které jakou jakoby non toxic a na vymývání přebytečného resinu po tisku stačí voda. Pořád se jedná o umělý materiál, který může měnit DNA ryb. Tedy se snažím veškerý materiál,který vyhazuji nejdříve osvítit v cure stanici, která změní molekuliy a dělá resin netoxický, tedy aspon podle informaci, které jsem se dočetla.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    to uhli tam vydrzi jen omezenou dobu, takze je treba ho casem vymenit, proto to udelej rozebiratelny.
    tady je neco pro inspiraci, mozna tam bude i primo co hledas

    "active carbon filter" 3D Models to Print - yeggi
    https://www.yeggi.com/q/active+carbon+filter/
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    _VYKUTALENA_: to neni tezke, v zasade potrebujes filtr z aktivniho uhli. takze bud koupis hotovy v growshopu, pouziva se to k maskovani smradu z kvetouciho konopi, nebo si vyrobis svuj. vzdycky potrebujes ten vzduch cirkulovat, tzn, nejaky vetracek.
    kdybych to vyrabel sam, tak bych si vytiskl kostru s drzakem na ventilator a hubici na klasicky sls tiskarne, tu kostru udelat jemnou, treba valec s dirkama, dat tam latku a do ty latky to aktivni uhli, prodava se to bud opet v growshopu nebo v akvaristyckych potrebach. to tam nasypes.musis zajistit aby ti vzduch sel pres to ven, tzn vetracek na ty hubici nasaval vzduch z prostoru tiskarny a hnal to do ty kostry s aktivnim uhlim a taky zajistit aby ti to uhli z toho nepadalo ven. proste takova bandaska vycpana latkou pres kterou honis vzduch.
    _VYKUTALENA_
    _VYKUTALENA_ --- ---
    SPACEX: Super to obdivuju že si to dokýžeš vyrobit sam. Ja bych docela ocenila vyrobit si nějaký filtr na sla tiskárnu a omezit tak ty výpary. Máte s tím někdo zkušenost?
    SPACEX
    SPACEX --- ---
    _VYKUTALENA_: Nakonec jsem objednal za pár korun uv lampu a otočnou podložku se solárním pohonem (tzn nabíjí se z té lampy) a právě si hraju s pc ventilátorem a magnetama na výrobu čistící stanice. Jednak to vyjde na zlomek a jednak potřebuju u něčeho prokrastinovat, protože se mi nechce hrabat v custom build deltě, která mi tu straší :D
    _VYKUTALENA_
    _VYKUTALENA_ --- ---
    SPACEX: Ja mám anycubic photon washing station a jsem naprosto spokojena. Když to objednaš přímo z jejich webu nebo z amazonu tak poměr cena výkon s domacím bustl experimentem je jednoznačně pro stanici.
    SPACEX
    SPACEX --- ---
    PECA: mam na ceste i cernej pigment, tak poreferuji.
    Jinak sem zahlid jeste typ na tohle - https://www.ebay.com/itm/5pcs-1000g-ANYCUBIC-Plant-based-Resina-Eco-Resin-For-LCD-DLP-Stampante-3D-5KG-/275024438897 CZ sklad a 500 za kilo mi prijde super. Mate nekdo zkusenost?
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    PECA: Lepší to zpátky do lahve nelít... :) Když už, tak do jiné. Používám pevný trychtýř. Silikonový se blbě utírá ubrouskem a máčet ho v IPA nemá cenu.
    PECA
    PECA --- ---
    SPACEX: Jak píše MIKULAS. Dělám to podobně. Než furt tahat rukavice, to si prostě dám pozor, abych se nepotřísnil resinem (ok, stane se, že) a výtisk špachtlí shodím do kyblíku s IPA.

    Ale ty filtry na resin si pořiď, ty mi rychle došly, byť jsem je používal vícekrát. Každopádně ještě furt mi chybí trychtýř. Hodlám pořídit něco takového: https://www.aliexpress.com/item/1005001840262961.html
    Plechové sítko vydrží "nafurt" a trychtýřem se lépe trefím zpět do láhve. Ale asi bych raději pevný trychtýř - nevím, to ještě promyslím.

    SPACEX: Zkušenost s tímto konkrétním nemám, měl jsem jenom jejich světle šedý a ten tiskl dobře, oplach IPA. Ale rozhodně by mě zajímala zkušenost s barvením čitého resinu. Vidím tam nějaká úskalí, ale chci to vyzkoušet časem.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    SPACEX: FEP si rozhodně kup do zásoby, za 3/4 roku jsem menil 2x, pak si porid filtracni papiry a nekolik velkych roli kuchynskych ubrousku :)

    Podlozku mam, lec 1ks ti moc nepomuze. Potrebujes dve, abys jednu sundal, nacvakl druhou a spustil dalsi tisk (a tim setril cas). Jinak to ma vyhodu jenom pri sundavani velmi problematickych vytisku. I kdyz ji mam vicekrat, stejne sundavam cely baseplate, protoze to jde udelat holou rukou. Pak odloupnu vytisky spachtli (baseplate je pevny, jde oprit o stul). Pak podlozku utru ubrouskem a vratim na misto... Nepotrebuju rukavice, nemam zapatlanou magnetickou vrstvu...
    MOWER
    MOWER --- ---
    SPACEX: folie je na vanicce nalepena z vyroby, je k tomu i jedna nahradni
    SPACEX
    SPACEX --- ---
    Tak sem se teda neudržel a objednal jí. Nějaké tipy co ještě kromě resinu rovnou dokoupit? Prej tahle podložka je super https://www.aliexpress.com/item/1005001705626162.html
    Je tam v balení fep folie, nebo je potřeba koupit zvlášť?
    PECA
    PECA --- ---
    PECA: Ono teda hlavně větrat, ale když má jeden tiskárnu ve sklepě, kde bývalo dřív uhlí, tak to větrání je trochu "an issue" (odsávání ze staré digestoře pochopitelně pomáhá).
    SPACEX
    SPACEX --- ---
    PECA: Nitrilky bych doma měl najít a k tomu najdu i 3m polomasku s ffp3 filtry, to nebude problém.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Když to tak čtu, tak mě to moc neláká :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam