QWWERTY: Nemůžu si pomoct. Žene mě to k těm včelám. Ono není málo včel(stev). Naopak, je jich mnoho. Bohužel ale jenom "hospodářských" druhů. Chováme včely jako krávy. Tyto hospodářské chovy vytlačují ostatní hmyzí opylovače a těch je opravdu málo. Aktuálně se o úbytku opylovačů mluví docela hodně a je to asi dosti problém. Jenže jsou to opylovači dosti specifičtí. Nejenom různé včely samotářky, vosy kutilky, ale i jiné druhy hmyzu.
Tudíž kromě toho, že tisknout úly na 3D tiskárně považuji za (s prominutím) typicky člověčí hovadinu, tak jejich zavěšování do korun stromů už raději nekomentuji.
Také jsem takové to lidské hovado, co dělá i ty špatné věci. Určitě o mnoha svých pochybeních ani nevím. Spousta koníčků je svojí podstatou značně "ani-eko" ražení. Tím to nechci nijak shazovat, nebo naopak omlouvat. Jenom mi zrovna tento "úlí" projekt přišel ulítlej, hned jak to na mě vyskočilo v přehledu zpráv. Pochopitelně jsem si to musel přečíst, když jsem pár minut předtím poslouchal podcast o vymírání těch jiných opylovačů :)