• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    ACID
    ACID --- ---
    Nezbyla někomu nahodou po ugradu funkční deska Anet V1_5?
    Odešel mi driver na ose X, kondík se zdá OK a nic jiného tam velice vidět není..
    NEPH04
    NEPH04 --- ---
    Přidávám se do klubu s Mars 3 (Pro) a Curing station Mercury 2.0... první dojmy jsou...zajímavé :D - Tiskne to, ale při manipulaci si připadám jako Dexter. Mam resin od Creality a je to smrad. Ted me čeká Elegoo 8K Water Washable. Sem zvědavý.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    HONCKA: co toto? https://www.anycubic.com/collections/3d-printers/products/photon-mono-x-resin-printer

    Ad vykyvna vanicka, nenasel jsem zadnou vyhodu, ktera by vyvazila slozitost a nakladnost reseni
    Ad DLP, pro bezneho uzivatele je to overkill, budes resit jine problemy, nez rozliseni
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    21. ma prusa vecirek makeru a ty SL1 tam jsou k videni kdyz prijdes driv hadam i pokecas s nekym kdo to tam resi.
    SOLNAKAR
    SOLNAKAR --- ---
    HONCKA: Mít tu možnost, tak bych taky neváhal se na ní podívat a vyzkoušet, už čistě pro srovnání. Předpokládám, že kvalita provedení a beproblémovost použití bude srovnatelná, jako je pro jejich MK3S+ mezi FDM. Ale dát za ní s CW1S (mycí a vytvrzovací stanice) 65k Kč mi na tisk figurek k ttRPG a deskovkám přišlo fakt moc.
    GRAGAGROGOG
    GRAGAGROGOG --- ---
    GRAGAGROGOG: Jo, vlastně prusa za to chce 2k$, ne 1k$. Pffffffffffffffffffffff
    GRAGAGROGOG
    GRAGAGROGOG --- ---
    HONCKA: Tož závisí kolik do toho chceš vrazit, jako nejnižší základ co má smysl bych bral 4k 6" displeje - velikost pixelů 35µm je celkem v pohodě na warhammer, s rozumným antialisingem s tím většinou nemusím nic dělat navíc aby nebyly vidět voxely. (Jo, někdy to chce 2-3 vrstvy airbrushem navíc...) A na takhle malou tiskovou plochu stačí jedna kolejnice...
    DLP má výhodu v "kvalitě" pixelů při stejné hustotě oproti LCD, co jsem slyšel pixely jsou kulatější a zároven se světlo šíří víc kolmo k ploše (tohohle lze dosáhnout i bez DLP, pár tiskáren s bodovým zdrojem UV + zakřiveným zrcadlem taky existuje) mno ale ten DLP čip od TI co anycubic používá je "jen" 1440p, úplně si nejsem jistý kvalitou 50µm DLP pixelů (D2) oproti 35µm nebo i 28µm u LCD, nějaký youtuber se asi najde co by to porovnal....
    Prusa zase má naklápěcí vaničku což by teoreticky mělo umožňovat méně podpor (a rychlejší tisk...), ale těžko říct jestli to reálně k nečemu je, žádný rozumný test jsem okolo toho neviděl.

    Když to shrnu, můžeš do toho vrazit 5k-25k a pokud na to nebudeš koukat z 5cm nebo nebudeš chtít tisknout velké věci, moc velký rozdíl v tom nebude.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    SOLNAKAR: Každopádně tu SL1S vyzkouším a uvidím, co z kamaráda vypadne, je tam celkem velký zvíře
    SOLNAKAR
    SOLNAKAR --- ---
    HONCKA: Od Průši mě odradila jak cena, tak to že za mnohonásobek ceny stále nabízí jen 2k rozlišení, takže jsem risknul si pořídit Anycubic Photon 4k.
    Co jsem koukal, tak ta D2 má stejnou plastovou vanu jako jsem měl k té 4k, u které se nedá vyměnit jen samotná FEP fólie, ale musíš kupovat originál od Anycubic s plastovým rámečkem. To je jak podstatně dražší, tak to neumožňuje si pořídit lepší FEP/nFEP a je to hromada odpadního plastu navíc. Taky byly skoro rok úplně nedostupné.
    Řešením je vyrobit vlastní rámeček, který výměnu umožní (viděl jsem FDM tištěné, ale i to jak snadno můžou leaknout), nebo pořídit jinou vanu. Já stihnul pořídit tu hliníkovou pro staré Photony, ale ta už je vyprodaná a těžko říct, jestli jí ještě vůbec budou nabízet. Takže zbývají náhradní vany 3. stran. Každopádně je to výdaj navíc, se kterým je potřeba počítat.
    V tuhle chvíli bych moc nevěřil, že Anycubic bude mít to DLP dobře odladěný a určitě nenabídne takovou míru detailu jako LCD.

    Anycubic resin, speciálně ten "eco", taky důrazně nedoporučuju, i když je levnější. Tisk se mi sice povedlo nakonec jakž takž odladit, ale oproti lepším resinům s ním byly zbytečné problémy. Taky v IPA nesedimentuje, takže se z ní nedá efektivně dostat (IPA pak nejde recyklovat).

    Teď požívám 4k resin od Phrozen, se kterým jsem podstatně spokojenější a kdybych vybíral SLA tiskárnu teď, tak bych bral Sonic Mini 8k právě od Phrozenu, což se i s wash&cure stanicí do 25k bezpečně vejde.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    Přemýšlím, že si pořídím SLA tiskárnu, použití modelářské účely a tisk věcí na deskovky.
    Na vyzkoušení mi kamarád půjčí Průšu SL1S (abych si vyzkoušel technologii), ale asi mi na ní nedá cenu kterou bych byl ochotný do toho vrazit (cca 25k s curing station)
    Velikost mi vyhovuje cca toho Průši.
    Teď by měla jít na trh Anycubic Photon D2 s DLP (máte někdo zkušenost s DLP SLA, vyplatí se připlatit?)
    Nebo bych měl jít do něčeho jinýho?
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    GIOMIKY: tak ono je to pomerne logicky, ze neni uplne idealni bejt ve stejny mistnosti behem tisku,,, lidi, co nemaj tu moznost maji dost casto dobre utesneny box s vyvodovou hadici rovnou z okna

    ja tisknu v prazdny mistnosti, vetsinou tisknu pomerne netoxicke filamenty (hlavne PLA a PETg, nejaky splodiny tam jsou, ale pomerene zanedbately a mam vetsinou otevrenou ventilacku

    takovy ABS, ktery je hodne zminovany v tvem clanku, zminuje temer kazdy vyrobce tiskaren i prodejce filamentu, ze je toxicky a je treba s tim pri tisku pocitat, to je oproti vetsine ostatnich filamentu ponekud jina liga, tisknul jsem z nej zatim jen jednou, ale beru tiskarnu i s boxem na lodzii a tam se pak vetra velmi dukladne
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Moc se v 3d tisku nevyznám, ale už poněkolikátý čtu, že dýchat vzduch v místnosti, kde se taví plast není zrovna dvakrát nejzdravější.
    3D Printer Fumes: Are They Dangerous to Your Health?
    https://www.makeuseof.com/3d-printer-fumes-dangerous-your-health/
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    PISTA1: tomu naprosto rozumim, bydlim v panelaku, enz abych vrtal, taky si taky radsi navrhnu a vytisknu, to je totiz konicek a nedela to bordel;)
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Tohle už je fakt diagnoza...
    Než bych vrtnul do zdi jeden vrut o kousek vejš, tak radši nakreslím a vytisknu držák na nový hodiny, aby seděli místo starých.



    ACID
    ACID --- ---
    Tak ať pak nový majitel napíše, jestli tam vleze civka od PM :)
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Teda nečekal jsem takový zájem. Bere ho první zájemce, ostatním se omlouvám že jsem neodepsal přímo ale nějak při pátku nestíhám.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Když jste u toho sušení, nechtěl by někdo sušící box, nový nepoužitý. Jen zapnutý abych vyzkoušel že funguje.
    Eibos Filament Dryer 3d Printing Storage Dryer Box With Fan Ptc Heater Constant Temperature Humidity Sensor Keeping Filament Dry - Tool Parts - AliExpress
    https://www.aliexpress.com/item/1005004724589953.html
    Za 1000, dopravu platím ;)
    sešli se mě tu nedopatřením dva.
    P.S. Nehledejte před vánocema na alíku věci co si chcete koupit, aby to viděla manželka a pak si je objednáte aby o tom nevěděla :D

    LYCO
    LYCO --- ---
    ZVIRATKO: to mě napadlo, a důkladně jsem ho vysušil (12 hodin, 50 ˚C), to co jsem psal je už po vysušení
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    LYCO: ja mam z 3djake nejaky jejich svitici filament a prislo mi to dost hrozny. Spulka se nejdriv zamotala (proste tam byl ten filament nejak divne protazeny a musel jsem ho rozmotat) a zhruba uprostred spulky byl taky kus speceny k sobe. A tiskne se to fakt docela blbe.
    Nejsem zadny expert na 3D tisk, ale nechova se presne tak jak popisujes vlhke PLA?
    A ja teda tisknu vsechno na co nejnizsi teplotu a funguje mi to lip. YMMV :)
    ACID
    ACID --- ---
    LYCO: mám modrý silk od Fiber3D a přijde mi, že by spíš uvítal nižší teploty.. To zvedání mi dělá taky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam