• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    R0C3S3K: on se tak vysoko umistuje jen diky cene a diky ktere se tak rozsiril takze ma i velkou uzivatelskou zakladnu. Jinak vsak pisu ze pro hobika super, Kdyz budu ignorovat cenu tak ve srovnani se solidworksem je to jen takova hracka a soldiworsk je zase jen takova hracka ve srovnani s atd. atd. Krome silene neoptimalizace a pomalemu UI ma treba problem s objemem dat kdyz ma treba nacist stl. Nejzajimavejsi na nem je to, ze obsahuje i CAM, pak samozrejme nema za ty penize konkurenci, kdyz ma clovek dost casu a nepotrebuje za 10 minut od spusteni na ktere si take docela dost pocka, z toho uz ladovat data do CNC.
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    JVCNC: tak v zebricku cadu pro rok 2022 se umistuje na prednich mistech, navbic si myslim, ze funkcema zdaleka presahuje potreby hobika a uz vubec si nemyslim, ze v tom neco udelas systemem pokus omyl;)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    nojo, parada. akorat se mi to nedotyka modelu. (imgbb ted nejede tak to nemam kam nahrat)
    ZIGI
    ZIGI --- ---
    RAINBOF: nestih jsem to uz zkoumat, kdyz jsem to postnul, ale ted jsem tam odsad stahnul win build a v pohode. Organic supports jak pise mr. Farin. Zitra budu tisknout generala :-D

    JVCNC
    JVCNC --- ---
    R0C3S3K: jedna z jednicek je hodne silne slovo, rekneme ze pro hobika je to docela slusny nastroj kdyz ma spoustu casu cekat az se neco stane po kliknuti.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    na blbosti je nejlepsi imho tinkercad... lepsi nez sketchup
    FARIN
    FARIN --- ---
    RAINBOF: organic supporty zapnes v Print Settings / Support Material / Options for support material and raft / Style, volba Organic v dropdownu
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    QWWERTY: na fusion je toho raketa, mam ruzny oblibence na ruzny casti programu, muzes to studovat leta a porad mit mezery, na druhou stranu prave ten basic si myslim vetsina lidi ovladne za chvili
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    ZIGI: maj tam nejakej bordel zdrojaky jsou alpha 1 a v ty alpha 2 ty organic support nikde nevidim. jsem si stahl jeste .appimage
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    ZIGI: Build: PrusaSlicer-2.6.0-alpha1+UNKNOWN tak nevim :)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    R0C3S3K: +na Fusion delal FabLab docela hezky intro/howto v cestine

    Fusion 360: Základy | 01 Stažení, instalace a seznámení
    https://www.youtube.com/watch?v=dkX2QWeFJHk&list=PLhriCvfs7-z0i4Oe8uQqPRvAc1C93IHdN


    Jak získat z grafiky 3D model | 01 Fusion 360: Tipy & triky
    https://www.youtube.com/watch?v=lcWGuIeTJXY&list=PLhriCvfs7-z3oLj5WZgPM29VrcnhYb6Y1
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    jak je na tom ten webovej sketchup? zajima me to spis teoreticky, modeluju ve fusionu, ale pamatuju si, ze kdyz jsem mel red dvema lety nejakou kladickou verzi, byla to v podstate tragedie - cela workflow na hovno, absence modifikatoru, absence idelat v zakladu kloudne zaoblenej roh, absence dulezitych veci jako loft etc, vystupy do stl byl vetsinou nekorektni paskvil, ktery vyzadoval hromadu oprav

    mozna je to dobrej zacatek pro nekoho, kdo nikdy nemel 3d soft v ruce, na stranu druhou, nauci to hromady blbych navyku

    vzhledem k tomu, ze fusion je jedna z jednicek na trhu v cadovych sw a hoby license je zadax bych vubec nevahal
    FARIN
    FARIN --- ---
    drobnost v sliceru 2.6.0 je integrace s Printables
    v Printables profilu si muzete povolit button ktery otevira files rovnou ve Sliceru

    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    KULA: to uz muzes rovnou pouzit tinkercad - tam se ti neuzavreny steny moc nestanou :))
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    ZIGI: no konecne, to bylo schovavani.
    KULA
    KULA --- ---
    BUCKOWSKI: webový sketchup - https://www.sketchup.com/products/sketchup-for-web ...je to tak prostý, že se s tím nemusíš nijak seznamovat a pak to umí vyhodit .stl pro slicer. Jen pamatuj, že model musí být "hmotný", kdo to dělá prvně, často nechá nějakou stěnu "papírovou" nebo někde neuzavře polygony.
    ZIGI
    ZIGI --- ---
    Kdyby to nekoho zajimalo, tak je venku Prusa Slicer 2.6.0-alpha2
    Release PrusaSlicer 2.6.0-alpha2 · prusa3d/PrusaSlicer · GitHub
    https://github.com/prusa3d/PrusaSlicer/releases/tag/version_2.6.0-alpha2
    ZED42
    ZED42 --- ---
    BUCKOWSKI: Kámo, nejdřiv trochu tý skepse: objí (tzn. jak modeling tak tisk) se na trhu pořídit (=nakoupit) dá. Ale je dost pravděpodobný, že to dohromady bude stát výrazně víc, než fungl nový koše úplně celý i s novým víkem. Dost situaci pomůže, pokud si kryt v nějakém 3D programu "nakreslíš" sám, ale je hodně nepravděpodobný že bez veškerejch zkušeností to trefíš na první dobrou. To povede k opakovaným tiskům a to spolehlivě smaže úsporu spojenou s vlastním kreslením. Pak je ještě otázka, zda je krytka pro tisk vůbec vhodná z mechanického hlediska. Rozměry co uvádíš jsou pro (domácí) 3D už docela veliký a je otázkou, na čem ta krytka pak v koši drží - jestli např. do boku vyčuhují malý caplíky tak vytisknout to půjde, ale nejpozdějc druhý den se ty caplíky v běžném provozu ulomí - mechanický namáhání vytištěných výrobků má svý meze. Samozřejmě tomu jde pomoct směrem tisku (dobře se to láme po vrstvách, takže správným natočením bude výsledek namáhaný "po spojitých vláknech" a nikoli po vrstvách). Pak je otázka materiálu - můžou pomoct speciální materiály např. s nějakým aditivem, ale ty o dost víc stojí a taky se z nich hůř tiskne - a tím pádem zas tisk bude dražší.

    Suma sumárum: takový zadání jak píšeš má většinou cenu řešit jen pokud a) tiskárnu máš sám doma a celý si to uděláš (to není ten případ) anebo b) situace nemá jiné řešení, nebo jiné řešení je ultra drahé. Tedy např. dané koše už nové nejdou koupit, stávající skříňka má atypickou velikost pro níž byly původní koše na zakázku dělané a tak bez 3D tisku to jde vyřešit jen koupí nové kuchyňské linky se standardizovanou skříňkou a novýma košema. Nebo třeba v případě, že se nahrazuje součástka z věci, která už není k sehnání a/nebo k ní majitel má nějaký jiný (např. citový) vztah, takže pak otázka nákladů není primárním měřítkem při rozhodování, zda to zkusit nebo ne.

    Jestli jdou koupit koše nový a nebudou stát víc než pár tisíc, tak rychlejší, levnější a z dlouhodobého hlediska údržnější řešení je koupit nové koše a použít z nich třeba jen tu krytku (a nádobu bez krytky použít třeba na zahradě pro něco jiného). Jestli to z nějakého důvodu nejde, tak sem postni aspoň fotku toho krytu ať se můžeme bavit o něco konkrétněji.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    BUCKOWSKI: To b mohl zvladnout Tinkercad. Neda se to nahradit kusem neprůhledného plexi/akrylátu a vytisknout třeba jen panty?
    BUCKOWSKI
    BUCKOWSKI --- ---
    Ahoj,
    já zatím osobně nemám vůbec žádné zkušenosti s 3d modelováním a 3D tiskem, ale potřeboval bych náhradní díl k mamče do kuchyně - kryt na odpadkové koše. Originální díly se neexistují. Vytisknout to mi přijde jako ideální řešení.
    Je nějaká "veřejná" 3d tiskárna, kde mi vytisknou model, nebo můžu třeba oslovit někoho tady (ideálně Praha)?
    S modelem si taky nevím rady, ale jde o jednoduché víčko se zakulacenými rohy v rozměru cca 20x15x2 cm. (samozřejmě bych dodal i více info, případně fotku původního rozbitého). Někdo kdo by dokázal namodelovat nebo aspoň dát tip na nástroj pro naprosté laiky, ve kterém to udělat? Našel jsem si FreeCAD a nějaké tutorialy, ale třeba doporučíte něco vhodnějšího. Předem díky
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    SPM: Ono jim vadi i UV...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam