• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    ZIGI: maj tam nejakej bordel zdrojaky jsou alpha 1 a v ty alpha 2 ty organic support nikde nevidim. jsem si stahl jeste .appimage
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    ZIGI: Build: PrusaSlicer-2.6.0-alpha1+UNKNOWN tak nevim :)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    ZIGI: no konecne, to bylo schovavani.
    ZIGI
    ZIGI --- ---
    Kdyby to nekoho zajimalo, tak je venku Prusa Slicer 2.6.0-alpha2
    Release PrusaSlicer 2.6.0-alpha2 · prusa3d/PrusaSlicer · GitHub
    https://github.com/prusa3d/PrusaSlicer/releases/tag/version_2.6.0-alpha2
    ZED42
    ZED42 --- ---
    BUCKOWSKI: Kámo, nejdřiv trochu tý skepse: objí (tzn. jak modeling tak tisk) se na trhu pořídit (=nakoupit) dá. Ale je dost pravděpodobný, že to dohromady bude stát výrazně víc, než fungl nový koše úplně celý i s novým víkem. Dost situaci pomůže, pokud si kryt v nějakém 3D programu "nakreslíš" sám, ale je hodně nepravděpodobný že bez veškerejch zkušeností to trefíš na první dobrou. To povede k opakovaným tiskům a to spolehlivě smaže úsporu spojenou s vlastním kreslením. Pak je ještě otázka, zda je krytka pro tisk vůbec vhodná z mechanického hlediska. Rozměry co uvádíš jsou pro (domácí) 3D už docela veliký a je otázkou, na čem ta krytka pak v koši drží - jestli např. do boku vyčuhují malý caplíky tak vytisknout to půjde, ale nejpozdějc druhý den se ty caplíky v běžném provozu ulomí - mechanický namáhání vytištěných výrobků má svý meze. Samozřejmě tomu jde pomoct směrem tisku (dobře se to láme po vrstvách, takže správným natočením bude výsledek namáhaný "po spojitých vláknech" a nikoli po vrstvách). Pak je otázka materiálu - můžou pomoct speciální materiály např. s nějakým aditivem, ale ty o dost víc stojí a taky se z nich hůř tiskne - a tím pádem zas tisk bude dražší.

    Suma sumárum: takový zadání jak píšeš má většinou cenu řešit jen pokud a) tiskárnu máš sám doma a celý si to uděláš (to není ten případ) anebo b) situace nemá jiné řešení, nebo jiné řešení je ultra drahé. Tedy např. dané koše už nové nejdou koupit, stávající skříňka má atypickou velikost pro níž byly původní koše na zakázku dělané a tak bez 3D tisku to jde vyřešit jen koupí nové kuchyňské linky se standardizovanou skříňkou a novýma košema. Nebo třeba v případě, že se nahrazuje součástka z věci, která už není k sehnání a/nebo k ní majitel má nějaký jiný (např. citový) vztah, takže pak otázka nákladů není primárním měřítkem při rozhodování, zda to zkusit nebo ne.

    Jestli jdou koupit koše nový a nebudou stát víc než pár tisíc, tak rychlejší, levnější a z dlouhodobého hlediska údržnější řešení je koupit nové koše a použít z nich třeba jen tu krytku (a nádobu bez krytky použít třeba na zahradě pro něco jiného). Jestli to z nějakého důvodu nejde, tak sem postni aspoň fotku toho krytu ať se můžeme bavit o něco konkrétněji.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    BUCKOWSKI: To b mohl zvladnout Tinkercad. Neda se to nahradit kusem neprůhledného plexi/akrylátu a vytisknout třeba jen panty?
    BUCKOWSKI
    BUCKOWSKI --- ---
    Ahoj,
    já zatím osobně nemám vůbec žádné zkušenosti s 3d modelováním a 3D tiskem, ale potřeboval bych náhradní díl k mamče do kuchyně - kryt na odpadkové koše. Originální díly se neexistují. Vytisknout to mi přijde jako ideální řešení.
    Je nějaká "veřejná" 3d tiskárna, kde mi vytisknou model, nebo můžu třeba oslovit někoho tady (ideálně Praha)?
    S modelem si taky nevím rady, ale jde o jednoduché víčko se zakulacenými rohy v rozměru cca 20x15x2 cm. (samozřejmě bych dodal i více info, případně fotku původního rozbitého). Někdo kdo by dokázal namodelovat nebo aspoň dát tip na nástroj pro naprosté laiky, ve kterém to udělat? Našel jsem si FreeCAD a nějaké tutorialy, ale třeba doporučíte něco vhodnějšího. Předem díky
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    SPM: Ono jim vadi i UV...
    SPM
    SPM --- ---
    Mně se jinak u PLA stávala taková zajímavá věc - ten filament, když byl nějakou dobu venku, tak v ohybu praskal. On teda když se ohne pořádně, tak praskne vždycky, ale tohle bylo takový, že to prostě člověku prasklo v ruce jenom tím, jak to chtěl dostat do extruderu (případně zavedený filament na odstavené tiskárně prasknul sám od sebe). Největší sranda byla, že jsem měl x PLA filamentů od jedné značky a praskaly jenom některé barvy. Počítám, že to bude nějaký podobný vtip - že ty některé barvy víc pohlcovaly vlhkost a mělo to pak tenhle efekt :-)
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    RAINBOF: To schvalne zkusim az budu obenavat zradlo pro zver. Díky za tip!
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Jo to se mi stalo u gembirdu a verbatimu z alzy.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    Nebo si člověk rovnou koupi mokrej filament 😂. PETG ale bylo nacucany jak houba. Škoda že od značky od které bylo nekolik předešlých civek fajn. A ještě ta jedna měla jiný odstin než měla mit. A samozřejmě jsem na to přišel až po pul roce. To je tak když se nakupuje v akci 😂
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    SKAUT: ne jsou to 0.5cm kusy. budu to ted obednavat tak co cvaknu. jsem to rozdal kdyz jsem predelaval dilnu :)
    QWWERTY: Hele ja to take neresil. a pak najednou jeden mokrej filament za druhym a prisel jsem na to ze kdyz venku sprchne tak behem jednoho dne se nektere filamenty nacucaly ze v nich byly hroudy kdyz se to napilo. Nejvic mi trpel PETg material. PLA to moc nevadi.
    Zaroven ale mam i filamenty z 2017/2018 z dob kdy u prusi tajne experimentovali s tou jejich linkou a ty jsou suche porad posledni jsem dotiskl letos a bez problemu s vlhkosti (pla i pet). Takze se to dela proto ze kdyz chces mit proste par barev v pohotovosti tak nechces zjistit ze to dela divne veci.

    proste cast te 3D tiskove duchariiny
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    SKAUT: jo, viz ten clanek - PLA taha hodne ... a mam to stejne jak ty - nektery PLA civky mam i 2-3 roky
    ja to budu asi muset resit u nylonu, ale zatim jsem ho nenacal
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    QWWERTY: Tak já to začal řešit protože občas tisknu z materiálů které je třeba mit suché.
    A bohužel si i ověřil že takové PETG cuca vlhkost taky a je to vidět. Od určitého stupně i slyšet.
    A PLA bere taky. Pomalu ale bere. Coz nevadí když to clovek vytiskne brzy ale jak to skladuje protože celá barevná paleta...
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    kdyz vas tak ctu, tak premyslim, cim to, ze i kdyz jsem vlhkost nikdy neresil, tak mi lezou +- oka-ish vysledky a to i presto, ze nechavam lezet civky filamentu volne polozeny na vzduchu
    a ted me napada, ze to bude dost mozna tim, ze se v te mistnosti pohybuje vlhkost prumerne okolo 40%, takze si to neco natahne, ale ne tak moc, aby se to nejak dramaticky projevilo


    RAINBOF: troubu asi nebrat .. to uz spis tu susicku na ovoce
    What Effect Does Moisture Have on 3D Printer Filament Storage? (And how to fix it)
    https://blog.gotopac.com/2018/03/01/how-3d-printer-filament-storage-cabinets-instantly-improve-3d-print-part-quality/
    While heat drying 3D printer filament in an oven is overwhelmingly accepted within the 3D printing community, time is a major consideration.
    PLA and Nylon filaments may take upwards of 4 – 8 hours to dry between 150°F and 200°F.
    The process is inefficient, and applying heat to thermoplastics with no ventilation is a questionable risk.

    Natural gas and propane fired ovens produce water vapor, therefore an electric resistance oven is required.
    Heating entire spools of filament is not recommended or advised, hence unspooling and respooling is required
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    RAINBOF: Nepadá z toho binec ( prach)? Ono něco podobného bývá v pytlikach u věci které jsou citlivé na vlhkost ale nikdy se mi nepovedlo to dobře vysušit.
    A ty piksla co jsem postnul mi staci do 3 boxu a k několika cívkám co mám ve vakuových pytlikach.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    RAINBOF: https://www.zoohit.cz/shop/kocky/kockolity_podestylky/silikatove_stelivo/121837 ta modra vec nevoni ale nijak tam nevadi podle me je to jen nejak obarvene.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    ... ja jsem pouzil silikagel pro kocky bez parfemu baleni asi 5kg stalo 800 ... jedinej rozdil je ze to nejsou kulicky ale takovy ostry sterk (nechapu jak po tom muzou ty kocky chodit)
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ENDREW: A bednu mam neco z ikea kde uz těsnění je takže se delali diry na bowden a vlhkoměr
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ENDREW: Tak ten v tom sacku asi funguje taky ale musi se správně skladovat a správně přepravovat.
    Ja kupuju tohle https://www.traiva-shop.cz/p/silikagel-sg6-mix-s-indikatorem-vlhkosti#14845
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    silikagel v tomhle pripade vysus v susice na ovoce pokud mas pripadne v troube. pripadne na etapy po mensim mnozstvi. dodat vlhkej silikac je lumparna. tak snad byl levnej.
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    SKAUT: Tesneni jsem udelal a vsechny konce filamentu (4ks) ktere couhaji jsou opatreny ptfe trubickou, ktera by mela zamezit vnikani vlhkosti. Ten gel dorazil jen v takovem plastovem plastovem sacku. jak vypada indikator vlhkosti silicy?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam