• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    TALAGE: Celokovu se nemusíš bát. Jestli se nepletu, všechny typy H2 mají bi-metalové breaky (měď-titan) a ucpávání moc nehrozí. S tím byl problém snad naposledy u V6 levnejch čínskejch heatbreaků - stačilo vzít kvalitní a stranu od heatsinku máznout teplovodivou pastou.Výměny filamentu jedu při klasickejch cca 210 (PLA) a 240 (PETG, ABS).
    U toho ABSka mi přijde, že je potřeba si nejvíc dát pozor na výrobce - Print with Smile a Verbatim mi třeba fungují o poznání líp, než takový ty běžný loc cost značky. Větší pevnost, menší díly udržím na podložce i bez boxu a tak. Asu nevím, zkoušel sem akorát ASA 275 a měl sem chuť ten materiál zahodit.
    SPM
    SPM --- ---
    TALAGE: Jo, to mě napadlo, zkusím to zvednout. Teď je to teda takový, že ta první vrstva je úplně krásně jednolitá a vyleštěná, což se mi hrozně líbilo, tak doufám, že najdu polohu, při které to jde sundat, ale look & feel zůstane :-D (byl to i hlavní důvod, proč jsem to zkoušel, pač na té zelené PET pásce, co jsem jinak používal, byl problém s tím, že se na ní po čase obtiskly předchozí výtisky a ty obtisky byly pak trochu vidět i na těch nových. Což mě mrzelo, protože ta první vrstva vypadá jinak fakt pěkně, takže se většinu věcí snažím designovat tak, abych se co nejvíc díval na ní :-D )

    (Jinak jsem ten 3D lac nastříkal rovnou na sklo a drželo to pěkně. Což mi taky přijde fajn, že s tím není žádný sraní, stačí to umýt, nastříkat a je chvíli pokoj).
    TALAGE
    TALAGE --- ---
    VLADDRACUL: To ovsem vydada velice dobre. Diky za tip, prostuduji. Zatim teda jeste s upgradem pockam a spise potrapim ten bowden. Stejne s bowdenem nemam zkusenost, tak se alespon neco zase priucim. Nicmene otazka na celokov zustava, teda pokud je nekdo ochoten se podelit o nouhau.


    SPM: Zkalibruj si bed a Z ofset. Rekl bych ze to mas moc nizko na prvni vrstve. Mi se to nekdy deje, kdyz na to dlouho prdim a nekalibruju. Casem se mni to rozjede. Srovnani bedu a kontrolu ofsetu je obcas dobre udelat i kdyz mas instalovanou sondu/touch. Vetsinou s tim na hladke podlozce asi nebyva problem, u tech vroubkovanych to jde hure. Tepla voda s smrdlat nehtem co pujde a jemne podebrat ulamovakem, ale fakt jen spickou (OLFA recomened), zdanym kopytem. Casem to sleze, teda pokud tam ta tryska rovnou negravirovala. Taky mi nekdy pomuze to pretisknout necim dalsim na rozpalenejsi bed . . . Ale pokud si dobre nastavis Z ofset tak by se to nemelo stavat a jde to dolu skoro samo, vcetne brimu a skirtu.

    Mam teda jen zkusenost s kuprexitem a tema samolepicima vroubkovanyma foliema za korunu pytel z Ali. Sofistikovanejsi povrchy asi musi okomentovat nekdo jiny. Nic jineho nez 3DLac nepouzivam (asi tri roky) a vsechny lepida a ostatni sragory co jsem matlal predtim jsem rozdal. Konec hlaseni.
    SPM
    SPM --- ---
    Jsem si zas pořídil experiment :-D 3D Lac. První pokus jsem byl nedočkavej a strhnul jsem půlku laku z desky. U druhýho pokusu jsem od toho odešel, takže jsem byl naopak velice mile překvapen, jak to proklaté PETG šlo za studena dolů úplně samo. Nicméně v obou dvou případech jsem měl šílený problém s brimem, ten je na tom snad už navždy. Jde vám, jestli to tu někdo používáte, z toho ten brim nějak rozumně sundat? Nebo mám ten start gcode zprasit nějak tak, ať se ten extruder plní v jednom místě, které obětuju :-D
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    VLADDRACUL: A teda i ne-revo verze je určitě lepší.
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    TALAGE: jestli si ho jeste nekoupil, tak se mu vyhni a kup Biqu H2, idealne v revo verzi. Penize podobny, ale sprite je nalestena bida
    TALAGE
    TALAGE --- ---
    Pratele jdu pro radu. Onehda jsem neodolal a v akci koupil Endera3 na hrani s tim, ze jediny upgrade bude klipper fw. Cha cha. Samozrejme jsem neodolal a furt to tunim a jeste jsem na nem po mesici a pul netiskl :D (chodi to krasne, ale jeste to neselo)

    Co bych potreboval vedet. Jako dalsi upgrade zvazuji nahradu bowdenu za primy extruder (Sprite Pro). Na vsech doposud provozovanych tiskarnach mam HE s PTFE trubickou.

    Je nejake doporuceni na co si davat pozor, pokud chci tisknout PLA, PET-G (a nove ABS/ASA) s all metall hotendem?

    Jde mi treba o to, zda mit radeji nizzsi teplotu pri vymene filamentu, nebo naopak vyssi, tak aby se me to neucpalo atadale. Nepotrebuji slohovku, staci par tipu, pripadne odkaz, kde je to nejak rozumne podano . . . Presdtavit si to umim, ale zkusenot nemam. Vsude se vali plno rad, ale vlastne jsem se dozvedel hovno - odezdi kezdi . . .
    Diky diky

    Upgrades:
    - SKR Mini E3 V3.0
    - CR Touch
    - X, Y tensioner
    - MOSFET pro Bed
    - secondary Z
    - Raspi Zero W + klipper
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    SKAUT: jo, ja to koupil prvni den co mi prisla tiskarna abych mel co tisknout. Oranzova ASA v pohode, s tou nemam zadny problem, a pak jsem koupil nejakou zelenou a ta je strasliva. Uz samotna spulka smrdela neskutecne, pri tisku z toho utikala "para" coz mi prislo divny kdyz jsem to susil, dokonce to kondenzovalo zevnitr v tiskarne, a kdyz jsem to prstem setrel tak to nebyla voda ale... ani nevim co. Kdyz jsem si k tomu cuchnul tak jsem zaroven nic necitil a zaroven se mi udelalo pekne spatne.
    No a ted koukam ze to bude fakt kvalita, protoze jsem nemohl najit kde jsem to objednaval, a ono to nemelo byt vubec zelene ale "Capuccino", haha. A krivdil jsem C-Techu, ta oranzova je jejich ale tohle je neco jineho.
    REGSHARE Filament ASA cappuccino 750 g - Filament | Alza.cz
    https://www.alza.cz/regshare-filament-asa-cappuccino-750-g-d7008946.htm

    Realne to vypada po vytisteni takto (ano, ty ruzne barvy jsou i v te spulce, proste to bude desne kvalitni matros).

    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ZVIRATKO: Myslim to tak že ten hotend zvládá tavit materiál velmi dobře takže je třeba to teplo v případě PLA velmi dobře odvádět . Z mist kde teplo být nemá, protože PLA měkne při velmi nízké teplotě, diky tomu pak se to ucpe - málo chlazeni.
    Mě se ABS nekrouti vubec. Ani větší kusy. A protože mám bednu s filtrací (což na ASA je dobré taky ) tak to ani necítím. A mam tiskárnu kousek od sebe.
    Těmhle značkám se vyhýbám, kdysi jsem koupil nějaký levnější filament a těch par korun mi za ty problémy pak nestálo. Několik dni jsem řešil problém který v podstatě nebyl 🤦. Takže beru jen ty "lepší" značky a taky nemám problém.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    SKAUT: ten prutok je jen pro jejich PLA, pokud clovek nepoladi nastaveni materialu. "Generic PLA" ma limit 12mm^3/s, jejich Bambu PLA ma 21mm^3/s. Zvysoval jsem to myslim na 18 a fungovalo to, ale realne jsem na ten limit narazil snad jednou a udelal rozdil par minut, zalezi co clovek tiskne a jak.
    Proti ABS se ta ASA vubec nekrouti, jen overhangs trochu, a nesmrdi (teda zelenej C-Tech z Alzy jo, ten je celej strasnej). Prime srovnani na X1C ale nemam, ABS jsem do Bambu ani nekupoval...
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    Co se tyka chlazení myslim s tim hotendem.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ZVIRATKO: Jak píšu - málo chlazení. A cim "rychlejší" hotend tím hůř co se týká teploty. Bambu ma zrovna hotend s velkym prutokem ( nějakých 23mm3/s ?). U PLA je to poznat hned.
    ASA mam v pořadníku ale krom UV odolnosti úplně nevidim rozdil oproti ABS.
    Barvy úplně neřeším, mě zajímají funkční věci víc ( a modrá je dostupná skoro ve všech materiálech 😄)
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    SKAUT: tady prave nejde o teplotu pri tisku, to chladi krasne, jde o teplotu filamentu v extruderu - zmekne a ucpe ho. Ja bych nejradsi tisknul vsechno z ASA (fakt to zkus misto ABS a to jsem zatim zkusil jen docela srackovou ASA z Alzy :), ten material se mi moc libi, ale vyber barev a povrchu je proto PLA smutny. U PETG to naopak chladi moc a pak se to delaminuje, je to proste defaultne potunene na rychly tisk.
    Zitra budu mit PEI textured podlozku, tak snad to bude lepsi, problem mam zatim fakt jen s tim PLA, ostatni drzi skvele.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ZVIRATKO: Ja podložky meju jen mydlo + kartáč. hladký podložky nechávám hladký. Isopropylalkohol jsem na podložku nepoužil ani nepamatuju ( a aceton dost podlozkam vadí). A mam od PEI po G10. Jedinne co přidávám je 3dlac/dimafix pro abs případně jako separační vrstvu a nebo magicgoo pro PP.

    Pokud maji větráky s kuličkovými ložisky tak ty jsou hlučnější ( na velke akcelerace není třecí lozisko moc dobré, rychleji odejde.
    Jo a pro PLA bych bednu nechaval otevřenou, jak se u PLA začne zrychlovat tak potřebuje mnohem vic chlazení než ostatní materiály ( taky teď radši tisknu z ABS úplně všechno )
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    A dovolim si report po mesici pouzivani Bambu Labu - jsem stale nadsen, ale par veci me do budoucna trochu desi. Doufam, ze budou dostupne vsechny nahradni dily, doufam, ze nevypnou cloud :)
    Neodhodlal jsem se jeste na vice "funkcni" vytisky, civka PAHT-CF co k tomu byla stale lezi v dryboxu, na ceste mam CoPa nylon ze ktereho budu zkouset nejake drzaky, tak snad si nezatemuju celou tiskarnu :-D Co jsem na to hodil to zvladlo. Zatim PLA/ASA/PETG. ASA to tiskne nadherne a drzi, na PETG je dobre trochu zpomalit jinak to sem tam urve vrstvu. Defaultni teploty jsou vysoke, jak jsem je u PETG snizil tak se to delaminovalo tak asi vedi proc tam jsou. Ruzna loziska a fidgety to tiskne paradne, prakticky nic slepeneho. Jestli je to velikostne presne jsem nezkoumal, ale diry na sroubky ve vecech fungujou. Naprosto skvele to zvlada detaily kde je potreba presna extruze a zaroven to prakticky nestringuje. Pridavam 2 ilustrativni fotky.
    Jednou se mi ucpal extruder protoze tomu bylo horko, heatbreak asi moc nebreakuje heat a kdyz je v komore moc teplo tak se musi otevrit dvirka.
    Je to strasne hlucne, hlavne kdyz clovek tiskne neco vicebarevneho tak to vzadu pravidelne triska do kovoveho picepu aby to vyhodilo filament. Vetraky jsou taky strasne hlucne a mam tuseni ze moc dlouho nevydrzi.
    Software celkem v pohode, restartovat tiskarnu jsem musel jednou kdyz nechtela sezrat nejaky tisk, sama si o to rekla takze tipuju ze tomu tece nejaka pamet. Ale ma to ted uptime snad 2 tydny. Jejich slicer jsem vymenil za fork co umi par veci navic, kazdy z nich ma zatim par bugu.
    Cloud mel 2-3 vypadky kdy se to chovalo divne, prvni vypadek byl potencialne katastroficky protoze se tisk poslal ale nikdy nezacal, lidi to dali tisknout rucne z tiskarny coz proslo a po par hodinach prisel ten puvodni tisk a zacal se tisknout pres to co tam uz bylo 🤦🏻 dit se to nema, maji to osetrene ale asi ne vzdy to v tomhle pripade zabralo. Ale jde to uz pouzivat i po LAN, bohuzel moc nejde kombinace (prestane fungovat kamera ktera jede ciste pres cloud). Ale je to asi jen otazka casu, neni to uplne zavrene, co jsem pochopil bezi na tom treba FTPko na file transfer a MQTT sbernice na ovladani, nekdo to vymysli pokud ne oni.
    Po mechanicke strance je docela oser rozebrat treba extruder - jde to, ale napriklad konektor je zasilikonovany, pritom to je vec, kterou asi bude driv nebo pozdeji resit kazdy.
    Lidi si stezujou na krivy bed (prohnuty), to jsem radsi nezkoumal abych si nezkazil radost. Nekdo ma vakl na hlave u lozisek (ne loziska ale ulozeni lozisek do chassis), tam mam malinkatou vuli taky. Resi se paskou ale je treba to cele rozebrat, takze mozna, nekdy...

    No a to nejhorsi na konec, jsem na tom zavisly a mam chut koupit jeste 1-2 AMSka, ktera nemam kam dat :-D

    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    QWWERTY: je pravda ze i po vydrhnuti houbicou tam porad je na par mistech takovy povlak co jde nehtem, ale ten tam aspon drzi :-D aceton se na tohle myslim pouzivat nesmi...

    ale z uspesneho vytisku mam radost, tak se podelim, jen na konci se asi pricpala tryska, ten filament je fakt svine

    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ZVIRATKO: za me jeste doporucim obcas prolozit IPA acetonem
    jednou za cas se mi stane, ze utreni jenom IPA nestaci a aceton pak stahne to, co IPA nezvladne
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    SKAUT: tak jsem to zkusil znovu a najednou to funguje. Jeste jsem zpomalil prvni vrstvu.Vzdycky to myju jarem a houbickou a pak jeste otru isopropylem. Najednou to drzi az moc. Nechapu. Mozna to potrebovalo zdrsnit houbickou? Nebo jsem mel predtim mastnou houbicku? Nebo tomu vadila houbicka kterou jsem myl to lepidlo na drevo a nesnasi se to?


    XBAHNO: taky vyzkousim, diky :)
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ZVIRATKO: Ted jsem narychlo zkusil - prusa PLA, bed na 40°C, podložka je BuildTac se zbytky 3dlac(to tam mám spíš jako separátor protože mi tam vsechno drží až moc) a drzelo to na tom víceméně stejně jako když tisknu PLA normálně ( bed na 55°C). A mam pocit ze jsem na druhé tiskárně kdysi tiskl PLA pri 40°C na PEI tak i na saténovou a neměl jsem nějaké problémy.
    Bud máš divné PLA, binec na podložce ( umytá jarem/ mýdlem a používáš správnou stranu? bambu to tak nejak má ne?), nejde tam trochu přitopit?
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    XBAHNO: jo to nevim, je to samolepka,, https://eu.store.bambulab.com/products/bambu-cool-plate
    pouzival jsem jejich OEM stick, s tim to vetsinou drzelo, Kores byl horsi (hlavne je tuzsi), jeste tu mam Pritt a ten mi prisel stejny jako Kores. 3D LAC pri tehle teplote nefunguje, az nad 60, zatim se mi nepovedlo s tim tisknout ani PLA ani ASA na tomhle bedu - PLA nedrzi vubec (na 35ºC), ASA zase sla skoro i s kusama podlozky, zkousel jsem i druhou stranu podlozky s tlustou vrstvou lepidla na ktere tisknu treba to ASA a taky se to odlepilo i na 60. Lepidlo na tom bedu vzdycky zustane. Nechapu.

    Ted mam bud divny kus filamentu, nebo nejaky error v tiskarne a proste se to odlepi. Sirsi veci drzi dostatecne, ale ted se snazim vytisknout neco s tree supporty a ty se proste urvou i kdyz maji zakladnu jako brim. Roli hraje taky to, ze ta tiskarna je az moc rychla a proste to asi sejme, pritom ty supporty jsou docela pruzne. Filament je colorFabb Vibers PLA, takze s rostlinnymi vlakny, drzel vzdycky hur ale fungoval, ted z toho nevytisknu prakticky nic.

    Herkules tu bohuzel nemam, udajne ten co se prodava ted uz na tisk nedrzi? Mas odkaz co pouzivas?
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    ZVIRATKO: A ta podložka je co? (Málo) ředěný Herkules na skle jsem viděl skončit i destrukcí skla. Herkules na puzzle, dvě vrstvy na úplně čistou musí fungovat. A 45 není studená podložka.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam