• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    CASTER
    CASTER --- ---
    QWWERTY: tak zrovna ten blikajici interface se ma hodne vylepsit v MMU3, a snad i MMU2 novym firmwarem, ze bude vsechno komunikovat tiskarna pres displej
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    MAKROUSEK: jono, to je takovy klasicky MMU mor ... kvuli tomu mi u tiskarny lezi 50 cm filamentu, abych mel MMU cim prostouchnout, kdyz se to stane
    a nejhorsi je, ze jediny interface k tomu je ten splaseny blikajici semafor, ze kteryho nikdy nepoznam, co ma zrovna za problem
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    RAINBOF:
    no nakonec je to kratsi :)
    Sn-mek-obrazovky-po-zen-2023-04-04-07-50-19
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    QWWERTY: Jo, ja ji tam taky uz dlouho nemam. Ale pak se mi obcas MMU zasekne tak, ze hejbne tim vozikem kdyz ma v sobe filament, takze filament nejde vytahnout ani tam ani tam. Mnamka.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    MAKROUSEK: btw my jsme treba tu ziletku vyhodili ven, protoze se stalo, ze se povolila, vypadla a posunem hlavy se zasekla mezi vrstvy plastu, takze krasny odpoledne straveny rozebiranim MMU :D
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    ZVIRATKO: MMU3S ma ziletku na strihani filamentu. Ale stejne nic moc, docela casto se zasekne, po par letech, co ho mam, uz vetsinou vim, ktery druh zaseknuti a jak ho odstranit, ale trvalo to tak 20-30 failed tisku, nez se to clovek nauci.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    ZVIRATKO: prilbu mandaloriana :)
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    ANDY_WARHOL: MMU2 ani MMU3 (AFAIK) nema nic jako je u bambu strihac na filament, nezkoumal jsem cim se to vlastne lisi jestli vubec, takze se to rado ucpava. Jestli tu nekdo MMU ma tak napiste jak vam to chodi. Nicmene BL AMS je zase prusvih v jinych ohledech :) moc bych si pral neco s IDEXem, ale to si asi pockame nez si to bude moct normalni clovek dovolit a nebude to kilovy bastl...


    RAINBOF: dvakrat mer a jednou rez, zapomnel jsem supporty a zjistil to az v 95% tisku po dvou dnech :-D dostatek filamentu, dostatecna adheze pro pripad ze neco upadne... co tisknes 160h?
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Chystam se tisknout 160h tisk, vyjma ups neco na co dat bacha ? Pojedu z karty. Bezne ted delam 20h
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    SPM: Pokud to je Makrolon ( přímo onen materiál) tak ten celkem vydrží utažení sroubu.
    GINTA
    GINTA --- ---
    ANDY_WARHOL: Ams je MMU, akorat od Bambu - Automated Material System (AMS).
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ZVIRATKO: co bude s mmu3 průser? A co je ams? Blbý dotazy, ale vážně mě to zajímá, nejsem schopný identifikovat to ams, a o upgrade z mmu2 na 3 docela uvažuju, protože dvojka není nic moc a tak mě zajímá pochopitelně jestli to má smysl.
    ACID
    ACID --- ---
    JVCNC: tak zrovna Inventor má v půdorysu dementní XZ..
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ENDREW: zajimave, vsechny zminene CADy to maji podle normalniho kartezskeho souradneho systemu (zcela pochopitelne), nikoliv jak pises ty.
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    a neni lepsi ty cerviky proste jen jednou za cas dotahnout?;)
    SPM
    SPM --- ---
    SKAUT: Mi povídej, já dodělával teď konečně kryty na mojí obludě. Dveře jsem vymyslel tak, že jsem do toho makrolonu vyvrtal díru s kuželovym zahloubenim a dal tam šroub se zápustnou hlavou. Na něj jsem z druhý strany našrouboval otvírací "kličku" a myšlenka byla, že ta hlava šroubu půjde proti magnetu, aby to drželo zavřený. A abych ten šroub do kličky nemusel šroubovat na fest, čímž bych ten makrolon nejspíš zničil, tak jsem tam kápnul modrý loctite a zašrouboval to na cit. Nicméně, asi jsem ho tam kápnul trochu víc a něco z toho vyteklo. Každopádně jsem to sešrouboval, utáhnul, nafotil, všechno v pohodě a přijdu k tomu za pět minut a oba ty makrolonové kryty byly v tom rohu popraskaný jak kdybych to tím šroubem roztrhl :-)
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    ENDREW: Obávám se ze máme pravdu oba. Jen každý asi mluvíme o něčem jinem. Pracuju v CAD kde se díly nekonstruuji v počátku (0,0,0), ale konstrují se v dane pozici ve voze. Je to z toho důvodu, aby nekdo kdo nezna presnou pozici, treba svazku, a chtel si prohlednout zda s necim nekoliduje, nemusel kazdy dil upozicovavat. V pripade velkych sestav by takova cinnost trvala hodiny a velikost sestavy s tim množstvím constrainu by zabirala prilis mnoho cenneho mista na ulozistich. Z toho duvodu se vsechny dily konstruji na sve urcene pozici. ( Pokud jsou dily prebirane z jinych projektu, vytvori se pozicni matirice, ale vzdy v ramci dilu.) Proto je nutne respektovat danou absolutní 0 a smerovani os.
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    JVCNC: Tak ja zas za poslednich 20 let jako CAD konstrukter nezaznamenal ze by to nekde kdy melo byt jinak. Pokud chces konkrerni jmena, tak mam konkretne zkusenosti s Audi, Posche, VW, Skoda, BMW, Daimler, Chrysler. A to jako tier 1 dodavatel tak primo OEM. Na sw Catia v5 a v4, NX a Inventor. Vsude byli osy tak jak popisuji.
    Pokud se v rámci vývoje bavíme o nějakém místě vždy se dané místo popisuje daným řezem např. y-360 to je případě nove generace passata řez přes osu řízení na straně ridice.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    jen teda nekteri cinani poslednich 5+ let si t osy na strojich obcas prehazujou jak chteji. Oni celkove delaji ruzne prasarny a tohle je jeste zdaleka to nejmensi.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ENDREW: to by me zajimalo kde, Za 20 let jsem prolezl jako dodavatel a konzultant hromady firem. Od drobnych garazovek pres automotive po aerospace, vcetne velkych nadnarodnich firem a nikde jsem nevidel to co pises ty.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    Modrej loctite ( Loctite 242) je celkem dost. Navic pozor s nim kolem plastu, krehkou. Jedinne co Loctite má jako thredlocker vhodny i k plastům je na bázi vteřinového lepidla.
    Ja na ty menší věci dávám něco jako lak na nehty ale je to barva na zajištění proti manipulaci.
    Cerviky na stepperech nezajistuju po tom co mi nesel povolit. 😄
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam