• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    SPM
    SPM --- ---
    AXTHEB SKAUT: Problém coldpullu je, že mně se tentokrát vůbec nedaří do té trysky narvat cokoliv. Vzal jsem schválně na coldpull světlé vlákno a stejně když ho tam zarvu kam až jde a vyšroubuju trysku, tak tryska je úplně plná něčeho černého. Zkusím sehnat nějakou tu jehlu a zkusit to tam narvat, třeba si to pak nechá víc domluvit :-) 270°C mám jinak teď tuším limit ve FW. Bylo tam originál E3Dv6 (než jsem zničil heatblock a následně termistor) a u něj tenkrát psali něco takového, že ten termistor víc nedává (jinak je to fullmetal).

    QWWERTY: to je hezké, jdu to koupit :-)

    ENDREW: blbý je, že jestli to byl ten FRJet, tak je to v podstatě PETG a to je zrovna svině na aceton odolná :-)
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    SPM: Jehlou jak tu radí a cold pull. Několikrát dokud nebude vytažený konec čistý a otiskem vnitrku trysky.
    A 270 je IMHO málo. Taky se mi jedna tryska ucpala. Natopil jsem na 300, pomohl tomu jehlou a z druhe strany cpal hezky mokrý nylon a dělal cold pull opakovaně. Dokud z trysky nesel filament hezky rovně dolů.
    Případně to ještě držím kleštičkami, nahřívání horkovzduchem a dělám cold pull. Když čistím preventivně trysku co nebudu chvíli používat.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    PECA: Nějak nevidím rozdíl mezi bowdenem a direct 🤷. Oser je to stejný, alespon na tom co mam doma (je tam reverse bowden ).
    Existuje ale treba 3d chameleon (tuším že zrovna propagovaný na prusa mini)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    SPM: do budoucna doporucuju tohle; $4 za celou sadu :)
    https://www.aliexpress.com/item/1005004698922550.html
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    Ja to nalozim do acetonu necham v tom louhovat min. den ale klidne i vic a pak to bud jehlou, nebo pinzetou ocistim.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    SPM: vem to do klesti nebo to zaves na kovovy lanko, nahrej to na vysokou teplotu, vraz do toho treba imbus a pockej az to zchladne a pak ho s tim bordelem vytahni. Pri nejaky teplote se to roztect musi :)
    ACID
    ACID --- ---
    SPM: jehla
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SPM: cold pull nebo akupunkturní jehla
    SPM
    SPM --- ---
    Mám šanci nějak vyčistit trysku, když to co v ní je, odmítá teplem vytéct? :-D Jsem vytáhl z šuplíku nozzle x (takže je mi líto jí vyhodit). Vůbec nevim co v ní zůstalo a s čím jsem to experimentoval. Myslim si že to byl FRJet, ale ruku do ohně za to nedám. Každopádně ikdyž to strčim do tiskárny, nahřeju na 270°C a rvu tam strunu násilim, tak nevykápne ani kapka, ať rvu jak rvu. Ikdyž jsem to zkoušel nahřívat zapalovačem a rýpat do toho, tak to nic moc nedělá... Tak jenom jestli má někdo nějaký nápad, než ji fakt vyhodím :-)
    PECA
    PECA --- ---
    Koukám na ten promo obrázek, PrusaMini tiskne jen jednou barvou, ne? :)
    (ne že by nešel měnit filament, ale ten oser na bowdenu...)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    ACID: uplny vanocni prekvapeni :)
    ACID
    ACID --- ---
    Oficiálně venku

    SPM
    SPM --- ---
    SPM: a ještě poznatek druhý: když se tomu nadefinuje jenom pin s termistorem, tak to ukazuje teplotu, ale to je tak všechno. Větrák je vidět jako druhý větrák, ale chladit to samo neumí... udržování teploty je závislé na tom, že se tomu nastaví pin na vyhřívání, pak to umí tu komoru chladit větrákem na zadanou teplotu (ale bohužel se ji to taky bude snažit při nižší teplotě vyhřívat tím topením, které tam není :-) ).
    SPM
    SPM --- ---
    SPM: tak to vypadá, že je to nějaká haluz při kompilaci... jsem dopoledne doupdatoval počítač, možná se při tom změnilo i nainstalovaný platformio a najednou kompilace začala vyhazovat nějaký chyby ohledně toho nastavení. Když jsem to vyřešil a nahrál do tiskárny, tak to sice pořád ještě nedělá co chci, ale ukazuje to teplotu komory :-)
    SPM
    SPM --- ---
    Dá se v Marlinu nějak zapnout podpora pro nevyhřívanou chamber? Mám zakrytovanou tiskárnu, vyhřívání na komoru nemám, ale mám tam termistor a větrák na odvětrání. Nicméně nastavil jsem typ chamber sensoru, nastavil jsem ty piny k větráku, jde mi to zkompilovat, ale teplotu té komory z toho nijak nedostanu (počítám, že by mi ji alespoň ten gcode vracel)
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    reportuji, ze jsem vyzkousel hotend.cz
    odeslani behem par hodin, par goodies navic v baleni, cena prijemna
    a Devil Design PLA Silk je fajn, mozna jen linky jsou trochu vic videt nez na highend (Formfutura), ale taky to stoji min jak pulku
    za me +++ a co pujde budu kupovat tam

    jedine co bych tomu mohl vytknout je, ze ten eshop je obcas desive pomaly az nepouzitelny
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    QWWERTY: me se libi gyroid v tom ze je odolnej proti chybam, zatimco vsechno rovny jak se urve ta se proste urve tak gyroid se srovna a kdyz se nekde neco nepovede tak je velka sance ze tam aspon neco pod tim je (i kdyz o par vrstev niz), takze se bridge nad tim neurve. Ale hlavne se nerve, protoze tam nejedes zadny misto dvakrat pres sebe. To je teda specifikum moji tiskarny, protoze tim jak je rychla (a mam pocit ze jede asynchronne Z-Lift) tak kdyz se to potka tak to konci bud posunitim osy, posunutim modelu nebo jinou nepeknou veci :)
    Pevnost od toho nicmene extremni necekam, infill je pro 99% veci co tisknu zbytecnost a je tam jen aby se netisklo nahore do vzduchu...

    Infill modifier jsem zkousel a delalo to podle preview kravoviny, to muze byt ale naopak specifikum gyroidu.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ZVIRATKO: ja se teda uprime priznam, ze jsem na vsechno co ma byt pevny pouzival vzdycky cubic, protoze mi vzdycky tvrdili, ze je pevny ve vsech trech osach (stejne jako gyroid), ale narozdil od gyroidu neni problem cubic akcelerovat, protoze jsou to porad jenom rovny linky
    cubic: Approximately equal strength in every direction, including the vertical direction. (src)
    cubic: pattern provides excellent strength in three dimensions (src)
    a pokud to vypadalo, ze ho pod horni vrstvou bude malo a neudrzelo by to plochu, tak jsem pod ni dal infill modifier a zvedl mu hustotu


    ale jasne .. pokud se ti trha kvuli interferenci, tak je to blby
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    SOLNAKAR: mozna cubic funguje pokud chces ten infill relativne husty a v nekterych castech hustsi, ale pro moje pouziti "velky model, co nejlehci, ale aby se to spravne vytisklo" to nefungovalo, protoze to proste na vrsku dost husty infill co udrzi strechu neudelalo. To ten lightning sice pri tisku vypadal desive, ale fungoval velice dobre. Stejne mi prijde ze pokud to nekdo bude chtit pevne tak nebude experimentovat s cubicem ale bud pouzije grid nebo gyroid...
    A btw ten cubic ma stejny problem jako grid, a to ze je interferencni - takze mi ho to urve uplne stejne :)
    SOLNAKAR
    SOLNAKAR --- ---
    ZVIRATKO: V tom mém příkladu, kdy s gridem vycházel tisk na 9h, vyházel cubic jen o pár minut lépe. Adaptive cubic už byl o víc než hodinu rychlejší a support cubic o víc než 2h rychlejší. Na filament cubic na infillu vyšel nepřekvapivě stejně jako grid (120g), adaptive cubic o cca 30% (40g) méně a support cubic o cca 60% (80g). Pro různé modely to samozřejmě dopadne různě (i na stejném modelu v jiné velikosti), ale rozhodně bych je nezatracoval.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    SOLNAKAR: specificke situace moc neexistuji, pevnejsi by mel byt gyroid, ale on infill moc na pevnosti neprida (pokud to neni krabice, kterou potrebujes uprostred zatizit tak mnohem vic zalezi na sirce perimetru)

    me teda ty cubic infilly nenadchly, naopak prekvapive dobre fungoval lightning (kdyz chces neco velkeho ale duteho), ten support cubic zas tolik filamentu neusetril, cas taky ne a ze by se trefil na ta spravna mista mi taky neprislo...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam