• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    SKAUT: to uz mi prijde snazsi to resit prosprocesem ala ABS+aceton / PLA+chlorofom / PETG+pasta :))
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    NAVARA: On to dopočítá ale za ideálních podmínek.Takze je třeba ladit. Kulaté věci jsou vždycky se švem na štíru, nějaký malý tak bude vždy v závislosti na poladeni PA / LA retrakci, wipe... Pak stačí jinačí teplota při tisku / jiny výrobce filamentu a jsme zas na začátku 😄
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Chm chm, že to prusaslicer nedopočítá… ale aspoň vím co hledat, díky :)
    JENIIK
    JENIIK --- ---
    NAVARA: jinak řečeno: Tam to začíná kreslit další vrstvu...
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    NAVARA: je to šev/seam - dá se odladit správnou retrakcí a linear advance, popřípadě si můžeš pohrát se seam position ve sliceru
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Co mi na kruhových objektech dělá ten pruh a jak se ho zbavím?

    JENIIK
    JENIIK --- ---
    JVCNC: Tak Pepa Průša je spíš obchodník, než konstruktér. Ale v dnešní době je důležitější obchodnický talent a PR, než skutečná kvalita. Stěží to změníš ;-)
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ACID: Na tom "mini" mam bowden, 40D bylo OK. Na druhé (voron) mam direct a taky nebyl problém. Ale jak jsem psal, hodně gumový flex jsem nezkoušel.
    ACID
    ACID --- ---
    Je mi jasné, že flex nepotřebuje komoru, spíš mi šlo o to, jak to zvládá podavač a bowden
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ACID: Jakmile je to v komore a slušně odladěné tak v pohodě. Mam doma něco co kdysi byl Prusa mini ( po nějakých modifikacích ted) mam to v bedně a od zakrytovani tisknu jen ABS. Nylon taky v pohodě, ten s vláknem by nemusel možná ani mit moc ohřátou komoru ( Makerforged tiskne Onyx, jejich nylon s CF, na studenou podlozku ktera nema ani vyhřívání). Flex ktery jsem zkoušel a pak i tiskl nepotreboval ani jeden komoru ( dle datasheetu výrobce) tuším. Netiskl jsem ty hodně gumové.
    Zkoušel jsem i polypropylen ale to je hrozná potvora takže větší dily vzdycky fail ( možná moc mokrej filament ), zkroutilo se mi to i pri 45°C v komoře.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    JVCNC:
    PECA: fungovat nemuze hlavne proto ze je to bedslinger, uz vidim jak to ten model s podlozkou soupe akceleraci 20m/s^2 na 500mm/s :-D to bude potrebovat enclosure aby ten model nezustal nekde ve zdi
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    ACID: u Bambu je trochu problem s tim ze nejde regulovat pritlak a ma to docela velky. Teda je to problem trochu teoreticky, protoze lidi tisknou udajne i 60A (me se 70A teda nepovedlo, mozna delam neco blbe). 90A jsem vytisknul v pohode v podstate na defaultni nastaveni (3.6mm^3/s a trochu mensi retrakce tusim?). Poladit to jde pokud clovek udela diru na spravnem miste, pak je tam normalne sroub na povoleni.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    PECA: Problem je za ta cesta fungovat nemuze, a ze se rozhodli tu cestu oznamit, aniz by to vlastne vyzkouseli a zjistili ze to je blbost. Pak je tu dalsi vec ze ani s IS to nejakych zazracnych hodnot nedosahuje a obecne stroje bez IS (mimo 3d tisk prakticky vsechny) dosahuji lepsich vysledku uz jen proto, ze autori o konstrukci stroju vi vic nez praktickz nic. Chapat se to dalo kdyz prusa zacinal ze nemaji zkusenosti a zkusene lidi a penize na vyvoj. Dneska se to chapat a jakkoliv omlouvat uz neda vzhledem k dostupnemu rozpoctu.
    ACID
    ACID --- ---
    Jak je to reálně s tiskem flexu a materiálů které potřebují komoru na těch zmiňovaných bambu, voron, mk4? Má někdo zkušenost? Shodou okolností taky uvažuju o novém stroji a jsou to tyhle 3.. Kromě spolehlivého tisku ABS bych uvítal PC, ideálně nylon, ale občas i flex..
    PECA
    PECA --- ---
    SKAUT: Tady to na blogu je popis jak ten Input Shaper přepsali po svém: "Model MK4 nemá sice v extruderu zabudovaný akcelerometr, ale je na něj připraven port na desce xBuddy. Používáme ho ke kalibraci Input Shaperu. Pak lze používat předkalibrovaný firmware i bez nainstalovaného akcelerometru." Takže asi aby nemuseli do tiskárny dávat další HW a navyšovat cenu, tak zvolili jinou cestu.
    No uvidíme. Já jsem synovi slíbil, že snad do letošních Vánoc na tu MK4 našetřím, když nejsem štonc překopat a odladit několik let prakticky hotového Rebela. :/
    Original Prusa MK4 je tu! Vždy dokonale hladká první vrstva, rychlý tisk s Input Shaperem, 32bitová platforma, Nextruder, MMU3! PRÁVĚ ODESÍLÁME! - 3D tiskárny Original Prusa
    https://blog.prusa3d.com/cs/original-prusa-mk4-je-tu-vzdy-dokonale-hladka-prvni-vrstva-rychly-tisk-s-input-shaperem-32bitova-platforma-nextruder-mmu3-prave-odesilame_76585/#inputshaper
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    PECA: Me tohle ani nenapadlo vzhledem k tomu ze jsem si s IS v Klipperu dost hral a vim co udela trochu jiny stul / podstavec, uprava na konstrukci ( lidi delaji radi nesmyslne mody). Ono by mohlo i dost udelat i to ze udelam IS s obemi plnymi civkami nahore a pak jednu dam pryc ( nebo proste ubyde material ).
    Takze jsem to ani nepochopil tak ze chteji udelat jeden obecny IS profil a cpat to vsude.

    Myslel jsem to ze tiskarna posila nejaka data na CH servery a nikdo nevi co v nich je. A FW taky neni uplne pruhlednej. K siti bych si to ja nepripojil.
    Stejne jako se mi nelibi ze vsechno co nahravam do tiskarna, leze pres jejich servery.
    Ale stejne jako jsou lidi co si klidne daji domu cinskou kameru do ktere se pripojuje pres jejich cloud tak i u Bambu budou lidi ktere to netrapi. ( a nejen u Bambu.. )
    PECA
    PECA --- ---
    SKAUT: To nevím, ale z toho, jak to prezentovali jsem to pochopil stejně, jako JVCNC. Taky se mi to moc nezdá.

    SKAUT: To jako že dělají průběžně nový FW, ale nijak o tom neinformují?

    ZVIRATKO: No, Lab X1C je v přepočtu za 30 a půl bez daně a cla a lodění (1270 EUR). Prusa MK4 stavebnice je zhruba za 21 tisíc, ale mám za to, že s daní, jinak též bez dopravy. Ale důvěru má u mě Průša větší - což přiznávám nemám podložené žádnou zkušeností.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    JVCNC: Aha tak tohle by mě nenapadlo že chtějí udělat. Jak je to mohlo napadnout že by to tak mohlo fungovat když je tam mrak proměnných které dopředu neznají?
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    SKAUT: trva jim to tak dlouho, protoze puvodni myslenka byla, zmerit parametry pro IS na nejake defaultni MK4 s tim ze se pak pouziji i pro vsechny dalsi, coz tak nejak moc nedopadlo neprekvapive.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ZVIRATKO: Uz celkem dlouho. Hadam ze jin to trva tak dlouho jen proto aby to bylo co nejvíc foolproof.
    Čemuž se nedivim když vidim ty dotazy na redditu...( obecně k problémům u 3d tisku)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam