• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    LYCO
    LYCO --- ---
    ZVIRATKO: teď koukám že Průša zřejmě ty plány i3 taky musel zveřejnt, protože RepRap Mendel je licencovaný pod GPL (myslel jsem si že je pod MIT).

Nicméně to co říkáš (" zverejnovat musi, protoze to je jeden z nemnoha duvodu proc to jeste koupit") ukazuje, že otevřenost má docela vekou hodnotu :-)
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    LYCO: ano, a myslim ten slicer. Tam dodelali takovych veci....
    A PrusaSlicer je "jen" fork Slic3ru, ze... :)
    Btw vykresy sice nejsou nikde na githubu, ale lidem je na zadost poslali. Asi ti neposlou vykres cele tiskarny, ale kdyz si reknes o nejakou cast tak ti vykres daji.
    Prusa ty veci zverejnovat musi, protoze to je jeden z nemnoha duvodu proc to jeste koupit :-D
    LYCO
    LYCO --- ---
    ZVIRATKO: myslíš tenhle? https://github.com/bambulab Vždyť tam je jenom jejich fork PrusaSliceru a knihovny GMP které zveřejnit musí (protože GPL). Porovnej to s Průšou, tam má (kromě firmwaru) třeba SCAD výkresy a modely v STL, firmware pro MMU (který je asi jejich vlastní) a podobně.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    77WHITE: pristi rok bude nejaka X2, pockal bych na ni. (a nebo bych do firmy koupil X1E). X1 je super ale nastupce bude podle me zas dost jinde, vcetne lepe vyresenych problemu z X1 (i kdyz popravde jedine s cim jsem mel problem bylo AMSko, ale tam je zazrak ze to vubec funguje tak dobre jak to funguje :))

LYCO: co myslis tim "nedavaji nic"? Dival ses do bambulab githubu? :) Firmware opensource neudelali protoze ho napsali znova a okamzite by jim ho ukradli a naklonovali jiny cinstvi vyrobci. Efekt byl ale pozitivni hlavne v tom, ze donutil ostatni space prejit ve velkem na Klipper a neco delat :)
    ACID
    ACID --- ---
    TEAPACK: vzdyt taky inventor není dospely CAD
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    TEAPACK: Tomu neverim, musi tam bejt nekde duplicate as unique, to umi i fusion:D
    LYCO
    LYCO --- ---
    77WHITE: TEAPACK: to jako fakt? WTF?
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    77WHITE: to není jenom o Fusionu, ale i Inventor dělá podobný blbosti - vytvoříš si sestavu, navrhneš tam pružinu, někam to uložíš, pak si uděláš kopii sestavy, tam si pružinu upravíš a ona se ti změní i v té předchozí sestavě. Ani vyexportovat celou sestavu k archivaci včetně všeho ti nepomůže a furt se to přemazává navzájem... =/
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    77WHITE: step a f3d
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    LYCO: Maly disclaimer, fusion vykresy sou stejne jen do poctu. V jednom kuse se detachujou koty, nemas moc velkou kontrolu nad vykresem samotnym, editace vykresu primo ve fusionu je nulova (napr schovat nektere cary, dokreslovat atd). Na skutecnou strojarinu je to nahouby, dikybohu v dnesni dobe staci poslat step s hrubym celkovym vykresem a dodavatel uz si to rozlouska.

Taky obri nevyhodou fusionu je system konfiguraci/vyvojovejch variant uvnitr jednoho souboru. Donedavna sis musel vsechny varianty (napr stejna cast, jen v jinych rozmerech) kreslit v separatnich souborech, a kdyz se zmenila nejaka materska featura, vsechno se muselo upravit manualne. Pred cca mesicem releasnuli prvni konfiguracni interface, ale je absolutne debilni a nefunguje ani v principu. Tohle clovek ale dokaze posoudit jen kdyz ma zkusenosti s parametrickym cadem pro dospely jako je treba solidworks.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    SKAUT: Je tam slozka se stepama…:)
    LYCO
    LYCO --- ---
    77WHITE: step a stl neřeším, ty beru jako exportní formáty. Jde mi o parametrické výkresy a podobně.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    77WHITE: Voron ma f3d soubory kde je komplet assembly https://github.com/VoronDesign/Voron-Trident/tree/main/CAD
    BOAR
    BOAR --- ---
    První tisk. Sovol 06 plus

77WHITE
    77WHITE --- ---
    LYCO: Jasne, chapu ze to ma svuj historickej duvod. Taky teda furt je siroka plejada masin, co open source zustavaji a clovek si s tim muze hrat z plna hrdla.

O jakejch souborech je rec pro ten fusion? Malokdy vidam ciste f360 data, vetsinou to sou klasiky stepy a stl, co otevre kdeco.

Fusion taky funguje bez cloudu:) a i kdyby si musel jit za roky do ty placeny licence, je suverenne nejlevnejsi z dospelejsich cad systemu, 545 usd za rok neni nic strasnyho. Ma svy mouchy, obzvlast v 2d vykresech, ale jinak schopne konkuruje velkejch hracum. Ja vim, je to placeny, lidi neradi plati, ale tohle funguje a Autodesk nikam neodejde.
    LYCO
    LYCO --- ---
    Možná ještě něco: já netvrdím že BL je vždycky špatná volba, jejich nabídka je skvělá. Myslím si ale že otevřenost je důležitá hodnota kterou je potřeba při výběru dát váhu, a že je potřeba nemluvit jen o světlých stránkách, ale i o těch tmavých. Pak je totiž možné se informovaně rozhodnout.

No a pokud se někdo bude ptát mě na doporučení, tak mu samozřejmě řeknu svůj názor a vysvětlím mu to co teď vysvětluju vám :-) aby věděl proč doporučuju otevřená řešení.
    LYCO
    LYCO --- ---
    77WHITE: jak jsem psal, můj postoj formovala zkušenost kdy to právě nefungovalo, a uzavřenost byla zásadní součást problému.

AFAIK současné hobby tiskárny vděčí za svůj původ projektu RepRap (určitě to platí pro Průša i3, Průša Mendel, a asi všechny čínské "klony") který byl komunitní open source. Ten pocit "hereze" myslím pramení z toho, že RepRap dal všechno k dispozici ostatním, kteří teď berou, mají z toho peníze, a k dispozici nedávají nic. Určitě chápeš proč jsou z toho lidi zahořklí. Navíc, otevřenost je něco co do teď měli, proč by se jí chtěli vzdávat?
    LYCO
    LYCO --- ---
    JVCNC: ad PC opensource: hardwarově toho moc bohužel není, ale aspoň jsou celkem dobře zdokumentovaná rozhraní. Softwarově skoro všechno (můj desktopový OS je Manjaro Linux), hlavní výjimka jsou hry a DeskProto. Jak jsem psal původně, opensource vidím jako "záruku" toho že věci budou opravitelné a že je budu moct používat a vylepšovat i v budoucnu, a to u PC platí. Možnost upravit zdrojáky pro mě osobně v tuhle chvíli k ničemu není, ale už jsem několikrát využil toho že si můžu zdroják přečíst. Navíc bych se chtěl v programování časem zlepšit a začít aspoň trošku přispívat.

Fusion360 v tuhle chvíli nepoužívám, kreslím převážně v SolveSpace, mj. právě proto že je open source a kvůli obavám z lock-inu. S Fusion se plánuju naučit, pokud se mi tu sračku podaří vůbec nainstalovat, protože se používá v projektech (Voron) kde bych si chtěl upravovat modely. Pokud je nějaký CAD který by mi umožnil rozumně pracovat s modely z F360, rád přejdu, ale myslím že v tuhle chvíli není. Jak jsem psal, žiju v nedokonalém světě.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    LYCO: Ja se jen ptal, protoze spousta lidi tyhle veci vubec neresi u zbytku vybaveni, ale u 3d tiskaren ma furt pocit ze to ma bejt open source a ze jakakoliv uzavrenost je hereze.

Ja sem tvuj presnej protipol:) pokud vse funguje tak jak ma, je mi to uplne jedno. Primarne na applu, vetsina veci na cloudu, jakykoliv cad/adobe suite veci vzhledem k castymu prechazeni mezi stanicema taky pokud mozno na cloudu. Nedelam zadnej slozitej engineering co by vyzadoval utajeni, okopirovat nas produkt je po technicky strance jednoduchy, jen pekelne drahy a nikdo pricetnej by do toho nesel:)

3d tisk je pro me zpusob jak produkovat rychly mockupy bez dvoutydenniho cekani na prototypovyho dodavatele za stovky euro. I driv byly plug&play extrudacni tiskarny, ale chtelo to kvuli cenovkam hodne velky odhodlani:) takze vyvoj v poslednim roce s nadsenim sleduju a po novym roce do prace uz neco musime objednat, pravdepodobne ten bambulab x1c. Nechci nic skladat, kalibrovat, troubleshootovat, protoze pak je znovu levnejsi objednat prototyp z realnyho materialu nez plytvat moji hodinovku na tiskarne…
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    LYCO: Co všechno je na tvém IBM PC compatible opensourcce? procesor? DPS? výrobní dokumentace? Píšeš že nejsi vývojář, k čemu ti je možnost upravit si SRC u opensource což je nejčastěji zmiňovaný argument?

Co třeba takový F360 který je obecně v komunitě oslavován a který se proslavil hlavně tím že s ním Autodesk dělá právě to čeho se bojíš že dělá každý? Tzn. cloud, omezování funkcionality atd.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam