• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    Dekuji.

KAPPI: Zkusim to. :) I s tim kocourem :)
    KAPPI
    KAPPI --- ---
    FERNIE: Ja to po nejakem case s fillamentem recykluju kocourem 😁
    FERNIE
    FERNIE --- ---
    LEXXA: pridavam se ke KAPPI, funguje mi to bez problemu, kdyz ma clovek k dispozici nejake rozumne klimaticke komory tak lze dost rychle vysusit a pouzivat opakovane :-)
    KAPPI
    KAPPI --- ---
    LEXXA: Pouzivam a funguje dokonale
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    LEXXA: už jsem o tomhle použití slyšel, až to vyzkoušíš. teda, kamarád vyzkouší, tak ať dá vědět ;)
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    zeptam se tady pro kamarada.
    kdyby (kamarad) nekdo hypoteticky chtel pouzit misto silikatove drti kocici stelivo pro udrzeni vlhkosti v uzavrenem prostredi. byl by ten nekdo (kamarad povidam!) na spravne ceste?
    PEJR
    PEJR --- ---
    These 3D Printers Print 3D Printers!
    https://youtu.be/SCIOOlT3KJI?si=rh1vN16BzoQGcZSy
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    LEXXA: on ten filament funguje docela predikovatelne pro nekakou tiskarnu, ja tu i LW PLA mam a zkousel jsem nejakou LW ASA. Problem je, ze slicer jednoduse nedonutis k plynule extruzi a pak je to humus. Nepomuze ti retrakce, nepomuze ti PA, ale pokud nekdo prodava vyladeny model vcetne gcode tak by ho mohl (mozna rucne) upravit tak, aby ty nejhorsi veci poladil. Ja nad tim stravil odpoledne a vytisknul jsem nekolik predmetu vzdalene pripominajicich puvodni model :)
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    ZVIRATKO: mas pravdu, neco jsem si o tom nacetl a dava to smysl. sice porad nechapu jistotu toho vyrobce ze tiskarna A tiskne identicky jako tiskarna B ale asi se v tom snazim videt problem, ktery tam nutne neni.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    LEXXA: Naopak pro LW PLA (nebo další LW filament) to právě smysl dává.
    PECA
    PECA --- ---
    JOHNIEZ: Zrovna u toho malého testovacího Bungeeho nejsou. Jinak tam jsou. Zkusím. U tohoto Bungee (ne Bungee Prop - tam 3mf jsou) ještě zkusím vyhodit příkaz G92 E0.0000 a uvidím.

Co se týče kvality tisku, tak nechci zatím hodnotit. Některé partie vypadají fakt pěkně, některé by mohly vypadat lépe, ale těžko říci. Úplně první 2 tisky byly z PLA z dodaných souborů na přibalené flashce - mini13 (kostra a suit, nebo jak to nazvat). Tam se na můj projevilo stringování, na můj vkus trochu moc. Zase to nebylo nijak hrozné, očistil jsem to prstem a nemám zkušenost, jestli to je opravdu moc, nebo běžné. Viz fotky (na to že je to focené stejným mobilem, tak ten kus trupu je nějak hnusně "vytůněný"):

JOHNIEZ
    JOHNIEZ --- ---
    PECA: 3dlabprint dodává i 3mf soubory, který si můžeš v prusasliceru otevřít a poslat na tisk. To jsi nezkoušel?
    PECA
    PECA --- ---
    PECA: Tipuji, že můj problém způsobuje kód G92 E0.0000. Podle popisu G92 "Slouží k nastavení aktuální polohy každé osy. Parametry jsou vždy absolutní vůči počátku. Pokud je některý parametr vynechán, nebude tato osa ovlivněna." A dále se (u Průši) píše pro osu E "osa není ovlivněna, pokud je cílová pozice 0". Ale pokud by tam byla chybička v implementaci a chovalo se to podle vzoru ostatních os, tak se extruder nastaví na pozici 0 a to by odpovídalo. Takže je to musím pořešit s technickou podporou. Nic jiného podivného na začátku nevidím. Pro zajímavost pár prních příkazů:
    G90
    M82
    M106 S0
    M140 S56
    M190 S56
    M104 S250 T0
    M109 S250 T0
    G28
    ; process vase F2
    ; layer 1, Z = 0.270
    T0
    ; feature skirt
    ; tool H0.270 W0.504
    G1 Z0.270 F1002
    G1 X24.993 Y28.219 F7800
    G1 E0.1200 F1800
    G92 E0.0000
    G1 X29.061 Y28.215 E0.1450 F1251
    ...
    PECA
    PECA --- ---
    AXTHEB: Děkuji za uklidnění.

BTW, dnes tisknu druhý kus a preventivně jsem si udělal znovu značku na filamentu. A opravdu je tam nějaká velká retrakce hned na startu tisku. Od oka třeba 20 mm. Takže jsem ihned pozastavil tisk, dal reload filamentu a tiskne to dobře. Dost možná jsem včera odpoledne udělal totéž v bledě modrém, jenom si to neuvědomil a nenapsal.

Jdu si prohlédnout kód, co tam najdu a poptám se přímo chlapů z 3DLabPrint. Každopádně mám řešení, což mi pro teď stačí.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    PECA: Já jsem z 3DLabPrintíxh g-kódů (pravda, před dobou lwpla) vytiskl letadel dost, všechno to fungovalo bez problémů.
    PECA
    PECA --- ---
    LEXXA: V pohodě. Po pravdě jsem se g kódům zprvu divil. Ale tam je předpoklad, že se použije expandující filament se známými vlastnostmi. A ta variabilita výroby filamentu se v tom asi ztratí.

Tohle beru jako testovací. Tisknu pro začátek jenom malé házedlo. RC éro je mnohem větší a díly jsou úhlopříčně přes celé lože. Nějaká ta desetina mm to asi nerhodí. Rychlost tisku je velmi pomalá, asi by to stíhalo expandovat. Pomalý i na to, že je to celé tištěno ve vázičkovém režimu (jedním tahem, jediný perimetr). Pokud mi přijde potřebné, tak si gcode podle druhé části návodu zkusím vygenerovat sám. Nechtělo se mi do začátku řešit profil materiálu. Plus jsou tam nějaké komplikace s tím, aby se tiskly i vnitřní výztuhy a přitom to bylo pořád jako váza. Nechtělo se mit to studovat, potřebuji teď sestudovat jiné věci.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    PECA: Ja ti to fakt neberu. Uprimne ani si nemyslim zes udelal nejakou extra picovinu.
    Nicmene MK3 a MK4 maji uplne jinej toolhead. Takze tam bych videl trosku problem. Taky mi hlava nebere jak nekdo muze prodavat hotovej gcode bez toho aby znal specifika filamentu, ze ktereho se to bude tisknout.
    Jasne, mas nejakou unifikovanou tiskarnu ale ten filament unifikovanej ani byt nemuze. Povetsinou deviace ani nestoji za rec ale kdo vi jestli sis zrovna nevytahl cernyho petra.
    Ledaze by v tom gcodu bylo nejaky firmware override...ale zas ne vsechno se da poslat jako oveeride do tiskarny...
    V kazdem pripade at to tiskne a na moje blby kecy vubec neber ohled
    PECA
    PECA --- ---
    LEXXA: Chápu.

Když to vezmu doslova, někdo si možná (určitě pro to vyzkoušení a ve speciálních případech) píše g-code sám v texťáku. Všichni ostatní dnes důvěřují slicovacímu SW. Každopádně myslím, že chápusmysl sdělení. ;)

Nicméně nebyl to náhodný g-code z internetu. Byl to balík dat koupený od vcelku důvěryhodné firmy. V návodu se pro tiskárny typu i3 přímo z připravených souborů. Na webu zmiňují odzkoušené Průši až do MK3. Ve sliceru v prohlížeči g-codu to na zběžný pohled vypadalo taky dobře. //konec výmluv
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    LEXXA: asi tak. Ale u tohohle to mozna dava smysl, protoze LW PLA se tiskne uplne debilne, takze pokud to nekdo odladil tak to chapu, mozna je to nejen naslicovany ale pak treba rucne kusy kodu doladeny... Jen bych teda fakt nepoustel gcode pro jinou tiskarnu a jiny firmware.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    PECA: Zvednete ruce kazdy kdo si pusti gcode co si sam neudelal.
    Parafrazi na prislovi z branze "neverim zadnemu certifikatu, ktery si sam nevystavim"
    PECA
    PECA --- ---
    Trochu podivné zkušenosti s nově sestavenou Průšovic MK4. Zkouším tisk Bungee od 3DLabPrint z jejich G-kódu na nové Prusa MK4 s aktuálním FW 5.1.2. A...
    TL;DR: Jako už tisku, ale WTF?

... bohužel mi to "netiskne". Spustí se tisk, ale nedává to žádný materiál. Teplota trysky 240 °C. Materiál od 3DLabPrint PolyLight 1.0 LW-PLA. Doporučená teplota na tisk éra je oněch 240 °C. Strunu jsem zaváděl jako PLA při 215 °C a to šlo. Materiál hodně vytéká. Myslel jsem, že ho vyteklo moc a tím pádem to snestíhá dávat. Ale ono to vypadá, že extruder vůbec nepodává.
    Zrušil jsem tisk, trunu vysunul, chvíli lovil info po netu. Nic závratného jsem nenašel, tak 2. pokus. Stejný stav. Zrušení tisku. Následně jsem měl problém s vytažením filamentu. Na konci se udělala "bambule", kterou jsem musel po odklopení přítlaku struny ustřihnout, abych mohl strunu vytáhnout.
    Tak si říkám, že g-code pro "i3" tiskárny si holt s novou MK4 netyká. Budu tedy následovat rady nařezat si to sám. Z nějakého rozptýlení jsem to ještě neudělal. Ale jak tu tak sedím u tiskárny, že se zeptám tady a onde a ještě prohledám internety, tak jsem to zkusil znovu a získal pocit, že těsně před najetím do polohy při zahájení tisku si tiskárna "zacouvala" strunou (jako tak pocitově 15 mm retrackt). Fackt check! Takže reaload struny, ok. Fixou jsem udělal 4 proužky asi po 2 mm těsně nad vstupem do extruderu. A poslední pokus s optickou konfirmací posunu.
    No ono se to asi leklo a tiskne to normálně.

Kurwa! Tohle fakt nemám rád. Začalo to fungovat a já nevím proč, ani čím to bylo. :/

Happy printing. Jestli ta letadla budu tisknout pokaždé na 4 starty, tak mě jebne Josefa.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam