• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    LYCO
    LYCO --- ---
    ZVIRATKO: IANAL, ale myslím si že to na odpovědnosti nic nemění. Nový občanský zákoník:

Zneužívající ujednání
    § 1813
    (1) Zneužívající jsou ujednání, která zakládají v rozporu s požadavkem poctivosti významnou nerovnováhu práv nebo povinností stran v neprospěch spotřebitele.
    ...
    § 1814
    (1) Zneužívající jsou vždy ujednání, která
    a) vylučují nebo omezují spotřebitelova práva z vadného plnění nebo na náhradu újmy,
    ...

§ 1815
    Ke zneužívajícímu ujednání se nepřihlíží, ledaže se jej spotřebitel dovolá.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    SKAUT: na blogu pisou "A dedicated webpage will be set up for customers to sign a waiver of warranty and safety responsibility. Once signed, firmware R will become available to be installed on the printer, enabling third-party firmware installation even if you are already on V1.7.1.0.". Otazkou je, jestli tenhle firmware bude k dispozici vzdycky: "we will no longer provide solutions for rooting the new versions of the firmware."
    Co se tyce zaruky, myslim ze to bude podobne jako s HW modifikacemi, a tam zadna support apokalypsa nenastala. Budou chtit mozna nejak prokazat, ze to neni zpusobene firmwarem, a pokud to poskozeni bude typicke pro neco co, dela ten jailbreak, tak cloveku poslou dily a navod jak je vymenit ve wiki, ale zadarmo "v zaruce" to servisovat nebudou. Pro bezne veci (coz vlastne nevim co znamena) to zaruku IMO invalidovat nebude (a ted nemyslim de iure, tam vime, ze to udelat nesmi, ale fakticky). Ono u 3D tiskarny vubec ocekavat zaruku a jakou... Uz ted muze byt nejake poskozeni zpusobene tim, ze neznaly uzivatel v mobilu dal neco tisknout pritom uz tam tisky mel a neco se polamalo, nebo ze tam naladoval gcode pro jinou tiskarnu a podobne, tohle neni zas tak jine.
    Osobne me zajima dostupnost dilu co nejsou na eshopu, takze pokud mi odejde nejaka elektronika tak jestli mi ji za par desitek euro poslou. Track record zatim rika, ze ano.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ZVIRATKO: Ale ta záruka jak to podavaji je v některých zemich nelegální.
    Ve smyslu že vyrobce musi prokázat že ona závada byla způsobena přímo tim neorigo FW aby ji smel zamítnout. US, Zéland,l a něco tam psali i o Evropě.

To tam někdo psal taky ( o možnosti instalace R FW) ale melo by to byt tak ze si dáš ticket a oni ti jej pošlou/ poskytnou.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    SKAUT: husty. To bude tezka volba... Zajimalo by me, jestli ty dalsi X1+ firmwary budou zalozeny na novych releasech nebo ne. A taky jestli ten "firmware R" pujde nainstalovat i treba za rok.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    OPIZEC
    OPIZEC --- ---
    v prusa sliceru si můžeš udělat těleso, které bude mít rozměry díry co potřebuješ a tím to vyřízneš, res. zadáš netisknou místo, kde je těleso
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    PISTA1: XY holes compensation je jedna moznost, druha moznost (teda mozne reseni) je "Convert holes to polyholes", dalsi moznost je zvetsit to v X/Y cele a naopak pouzit X/Y contour compensation. Nevim co z toho umi PrusaSlicer, ale tyhle 3 veci jsem pouzil v Orca...
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    PISTA1: Tady jsem neco nasel co se odkazuje na prusa slicer.
    Add holes XY compensation field · Issue #4561 · prusa3d/PrusaSlicer · GitHub
    https://github.com/prusa3d/PrusaSlicer/issues/4561
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    jde někde v pruša sliceru nastavit posunutí "vnitřního" vnějšího perimetru? Nemůžu nic takovýho najít.
    U výtisku mě vnější rozměry 81 x 81 sedí přesně stejně jako průměr 9 mm
    Ale zevnitř je o 0,1 materiálu víc, takže místo 46,5 je 46,3 57,3 je 57,7 stejně tak díry jsou 6,8 3,5.
    Jasně pamatuju na to a dělám je větší, jenže občas zapomenu a pak to musím buď obrousit nebo upravit rozměry a tisknout znovu.

SKAUT
    SKAUT --- ---
    ZVIRATKO: Psal jsem o Klipperu ne o bambu FW.
    Alobal a ohnul rohy - taky dobrý 😂. Ano mění se to s teplotou, proto se dělá teplotní kompenzace, heatsoak, kinematické uchycení bedu... Zejména u větších tiskáren.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    SKAUT: prave ze to neumi. Teda mam pocit ze v poslednim firmware (resp 1.7.x) neco poladili takze u vyssich tisku se to skoro nehybe, ale nastavit tam nic nejde. Me se docela povedlo tu podlozku srovnat proste rucne (tramming a ohnout rohy :)), ale neni to 100% a chtelo by to videt. A meni se to bohuzel trochu s teplotou. Na 99% tisku to nevadi, spis to vadi me z principu :) Klidne bych si pak na engineering plate z druhe strany prilepil par vrstev alobalu na spravnych mistech abych mel tyhle tisky rovne...
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ZVIRATKO: Ja mam problem s jejich FW ( ale ja jsem postizenej ).
    Možná by stačilo jen upravit nastavení. Klipper ma u parametrů Bed Meshe jak to ma rozložit nerovnost ( v kolika vrstvách). Ideál by byl rovná podložka, respektive tryska paralelně s bedem všude ale to u Bambu není možné. Dá to dost práce ( nějaký čas jsem s hodinkama misto toolheadu strávil i na malé tiskárně) ale pak je fajn že mesh neřeším vubec ( ani snímání podložky něčím).
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    SKAUT: mozne je vsechno. Driv nebo pozdeji se nejaka skulinka objevi, to se nebojim...
    ale vlastne jedine co mi trochu chybi je vizualizace bed meshe, jinak nevim o nicem co by nemel stock :) vlastne mozna lepsi bed mesh aby byl tisk od nejakeho layeru uz bez kompenzace, ale to stejne nebude o tom linuxu na kterem bezi obrazovka, ale o firmwaru v tiskarne...
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ZVIRATKO: Asi hodně si počkáš. Downgrade už nejde ( ani pres support ). Na druhou stranu mám pocit že jsem tam zahlédl něco o tom že hledají cestu jak uživatelům umožnit jiný FW.
    Což by bylo fajn ( a Bambule by byla zajímavá i pro dost dalších lidí, včetně mě - ne že bych ji měl kam dát momentálně 😄)
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    Bambu Lab X1 jailbreak
    zatim neni venku, a ja mam bohuzel uz nederavou verzi firmware tak si pockam... :)

ale odlozim si tu tohle, coz mi udelalo docela radost.. :)

NAVARA
    NAVARA --- ---
    PISTA1, PECA: Naprosto běžně PLA na saténovou podložku bez jakékoli přípravy, standardní teploty. Při pokojové teplotě a v boxu. Jen na rozměrnější tisky přidávám 3DLac, aby se kraje neodlepily.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    LEXXA: Kdysi jsem jich koupil nekolik kus asi za 30 na Ali ( nějaká akce ). Mam 3x drybox na 2 civky, mam maly zásobníky ktere dávám k filamentum které nejsou v origi + jsou to pytlíky z kterých odsvam vzduch. Vystacilo něco k 2kg silikagelu ( mam ten s indikátorem). Mam Ještě nacatou pixlu kterou používám když silikagel tocim. Mokry sypu do jedne pixly, dam novy a ten mokrý jednou za čas vysusim a vratim do pixly se suchym.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    PECA: Reprodukoval jsem to právě i v PrusaSlicer, hodím ten bug i tam a uvidíme. Až budeš tisknout ukulele tak napiš, vytisknul jsem jich už skoro 20 tak můžu dát hromadu tipů co funguje a co ne :)
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    PECA: hele uprimne nevim kolik stoji ali merak.
    Ja ted bral nejake veci odsad a vzal jsem i tenhle
    Digitální teploměr s vlhkoměrem - 3dfun.cz
    https://www.3dfun.cz/digitalni-teplomer-s-vlhkomerem/
    Nerekl bych ze to je nejlevnejsi ani nejlepsi. Ale kdyz jsem sel zrovna kolem...
    Mozna v obi/bauhausu budou mit neco lepsiho/levnejsiho v tom jejich oddeleni smart domacnosti ale nestalo mi za tu namahu to zjistovat.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    PECA: Stačí i nějaký hodně obyčejný, do nuly se stejně není potřeba dostat, stačí to jako kontrola, že to vůbec suší.
    Ono si stačí uvědomit, že vzdušná vlhkost se skoro vždycky udává relativně v procentech, absolutní závisí hodně na teplotě. Ve studeném vzduchu je stejné absolutní množství páry blíž tomu začít kondenzovat, takže změřená relativní vlhkost bude vyšší. Navíc degradace filamentu se taky s teplotou zrychluje (jako skoro všechny slušné chemické reakce), pokud nejde naopak přímo o krátké sušení (kde převáží nad chemií fyzika :).
    Na relativní vlhkost 0% se stejně takhle jednoduše v podstatě nejde dostat (pokud ano, měřák nejspíš kecá) a hlavně to není potřeba. Ten filament stejně není určen k archivaci pro vnuka (do té doby by stejně nejspíš zdegradoval jinými procesy).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam