• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    PECA: Protože ve zdroji je velká spousta elektrolytických kondů, který nemaj v lásce vysoký teploty.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    R0C3S3K: krimpovaci taky nemam. vzal jsem fastony, odstranil izolaci, zamackl jsem je klestema, prolil pajkou a pretahl novou vrstvou heat-shrink izolace
    (a ted uvidime, kolik mistnich elektrikaru me sezere :D)

ve vysledku tam mam pajeny spoj tak jako tak, protoze jsem strcil doprostred kabelu XT90 konektory pro snazsi manipulaci
    kabely od zdroje jsou protazeny zadni dirou v racku, tzn. kdyz jsem chtel vytahnout tiskarnu ven, tak jsem musel vysroubovat draty ze sbernice ve zdroji, coz bylo dost neprakticky ... a XT90 byl logicky kandidat, bo jsou staveny na DC a vysoky proudy
    PECA
    PECA --- ---
    NAVARA: To bych také rád věděl. Tak jak to je si z racky displej nevyvedu. A zrovna kvůli ovládání by se to hodilo mít někde venku.
    PECA
    PECA --- ---
    QWWERTY: Dík. A haupa kleště na kabelové konektory máme v práci.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Btw. jsou někde dostupné tyhle LCD kabely, delší než co má průša by default? Vadí mi, jak jsou tam napnuté pomalu na urvání z těch portů, raději bych je táhnul ze strany tiskárny…

NAVARA
    NAVARA --- ---
    PECA: Já se jim divím, že neposílají dostupnost nových dílů/vylepšení, i když mají informace kdo má jakou tiskárnu/upgrade…
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    PECA: nebo tam muzes strcit tohle
    https://www.printables.com/cs/model/562076-prusa-mk4-psu-replacement

u MK3 jsem to resil stejne .. misto zdroje jsem vytiskl bracket a zdroj vyhodil ven
    PECA
    PECA --- ---
    V mém případě bych si koupil u Průši kit pro MK4 (akorát by mi chyběl asi ten plechový úhelník, který se montuje na tiskárnu místo zdroje, ale počítám, že i ten tam někde bude k mání, nebo na dotaz):
    Rychlospojka napájecího kabelu pro Original Prusa Enclosure (MK4) | 3D tiskárny Original Prusa přímo od Josefa Průši
    https://www.prusa3d.com/cs/produkt/rychlospojka-napajeciho-kabelu-pro-original-prusa-enclosure-mk4/
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    taky jsem uvazoval o zdroji ven, ale nemam krimpovaci kleste, tak to padlo,,, ale vzhledem k tomu, ze tisknu veci v otevrenym boxu a teplotu nemam vysi nez 23 °C, tak to u me asi uplne nehori
    PECA
    PECA --- ---
    Vím, že se vyndává zdroj ze skříně ven. Proč ne ostatní elektronika? Tedy když pominu komplikace s kabeláží, které jsou relativně snadno řešitelné. A má smysl si dělat se zdrojem starosti, když řídící deska stejně zůstává uvnitř?
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    (za pohybu, jen jsem otevřel skříň, nepauzoval jsem to, nemám namontovaný foťák uvnitř)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Aktuálně :)

SKAUT
    SKAUT --- ---
    OPICI_DITE: A je obecně lepší netisknout až do krajů kde je podložka obecně chladnější protože tam už nic netopí
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ZVIRATKO: Cokoliv s CF bych ale nechtěl tisknout na tiskárně u který jsem a nemá utesnenou bednu s HEPA filtrem nebo odtahem ven. To snad radsi ABS 😄
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    OPICI_DITE: a vsechno je to PLA? Zkus proste jiny, nektery se kroutej vic a nektery min, stejne jako nektery drzej na podlozce vic a nektery min. Nebo pritopit a 3D Lac... PLA se naopak chladi co nejvic, to nezakryvej. Dalsi vec co muze pomoct je trochu ubrat extruze (treba 3%), ale trochu to ten tisk oslabi. Vyzkousej pak destruktivne co to vlastne vydrzi nez na to povesis treba vrtacku :)
    Neboj se pouzit brim nebo "mouse ears" (ty ma mozna jen OrcaSlicer). A OrcaSlicer ma docela hezkou funkci "Reverse on odd", ktera u normalnich vytisku zlepsuje overhangs, ale pri "reverse only internal" znacne zlepsuje krouceni tisku treba z ABS na podlozce (byl jsem schopnej vytisknout velkej dil bez zadeklovany tiskarny a prakticky se nezdeformoval ani po zchladnuti, a to mam sitozni ABS :)).
    Taky muzes zkusit uplne jinej material, treba PETG-CF nebo PLA-CF se nekrouti, jen by to byla nejdrazi honeycomb wall na svete.. :)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    OPICI_DITE: Improvizovaně zakrýt ze stran, zezadu aby nebyl průvan okolo toho co se tiskne - a teplo mohlo nahoru.

Pro větší kusy budete potřebovat namazat podložku - tím lepidlem co bylo k tiskárně, nebo lépe 3dlac co tu pravidelně v diskuzi proběhne.
    OPICI_DITE
    OPICI_DITE --- ---
    Ahoj všem, ježíšek nadělil synkovi Prusa mini+. Trochu jsme googlili a metodou pokus omyl jsme už vyplácali asi kilometr PLA. Jako projekt teď máme Honeycomb wall na kterou si budeme věšet nářadí a různé drobnosti. Co nás teď trápúí je, že ty jednoltivé kusy 17x17 cm se nám v rozích trochu odchlipují od podložky. Tiskneme standardní rychlost a dělá nám to na hrubé i zrnité podložce. Kamarád říká, že to bude průvan a že jsou okraje studené. Že si máme uděla enclosure. Synek tvrdil, že to je kvůli hluku a požáru a ono je to teda kvůli klima? Máte s tím někdo zkušenost? že by jako průvan atd. Jsme v podkroví a je tu pokojová teplota. Mě naopak připadá, že když tiskárnu celou něčím zakryju, bude se mi přehřívat tryska, když je na ní větrák.
    PECA
    PECA --- ---
    Tak jsem tak trochu dement já. To automatické uspořádání pouze vybraných funguje jak má. Nějak špatně jsem si to přečetl a domníval se, že ta funkce je dostupná též přes pravý klik na tom tlačítku v liště, což zjevně není. Přes klávesu Shift A to funguje jak má.
    Jak jsem psal bug-repport, tak jsem to chtěl nasnímat, přepnul si slicer do Angličtiny a pochopil co tam píšou... Tak už si to nechám anglicky, jako normální člověk a nebudu dělat chujoviny. :)
    PECA
    PECA --- ---
    ACID: Dík, tohle všechno (už) vím. Nic to nemění na tom, co jsem napsal.
    Veškeré funkce by IMO měly být dostupné z hlavní nabídky. V kontextové nabídce pak jenom funkce dostupné pro aktuální objekt či výběr, situaci v daný okamžik (tedy pro daný kontext). Tam jsem ten text asi přehlédl.
    Návod existuje, teď jsem jej procházel a to co chci je zjevně něco nového. Takže abych založil "feature request" asi. A to uspořádání (automatické) pouze vybraných zjevně nefunguje – uspořádá i nevybrané. Ruční uspořádání jsem zvládl intuitivně. Čekal jsem, že se to budetisknout podle pořadí umístění a v prohlížeči to také tak bylo vidět. To mě napadlo si ověřit před tiskem.
    Nástroj automatického uspořádání | Prusa Knowledge Base
    https://help.prusa3d.com/cs/article/nastroj-automatickeho-usporadani_1770#castecne-usporadani
    ACID
    ACID --- ---
    PECA: záleží na pořadí, jak umistujes objekty na podložku. Nastav si dobře velikost hlavy u toho postupného tisku, ukáže tito zvětšený "skirt" a víš co kam posunout. V náhledu ti pak posuvník ukáže, jak to narezal (pořadí).
    Když dáš pravým na objekt, tak pod add part, add negative, add modifier... najdeš ten text
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam