• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    Zdravim vespolek.

Chtel bych poprosit nekoho z Prahy (nebo jeste lepe z Kladna), zda by mi mohl vytisknout 2 exemplare tohoto krytu na zvonek:

https://www.printables.com/model/484737-unifi-g4-doorbell-frame-and-cover

Cilem je, aby byl vytisk opravdu hodne kvalitni a vypadalo to pekne.

Dokazal by nekdo? Samozrejme za uplatu.
    CHROSTISTKO
    CHROSTISTKO --- ---
    PECA: Oblíbený vtípek byl hodit desetník do citrokoly a za měsíc ho v tý flašce hledat :-)
    CHROSTISTKO
    CHROSTISTKO --- ---
    77WHITE: Psal jsem, že je obsažen v hlíně a že sežeru hlínu. I na Burianovejch vobrazech jsou pěkně zapatlaný :-P
    Pozor zajímavost: V určitou dobu to byl kov dražší než platina: https://www.youtube.com/watch?v=QsI9_mKAako
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    jeste existuje trik se support materialem, vytvoris si tam fake material s nizsi teplotou (treba 180ºC nebo min) a ten nastavis jako support interface, pak nafejkujes jeho vymenu
    ale jak se to dela v origo PrusaSlicer a na MK4 nevim, ja to delal v Orce
    ACID
    ACID --- ---
    PECA: print settings - support material - top contact z distance, Bottom contact z distance, XY separation between object and its support
    Musíš být alespoň v advanced modu
    PECA
    PECA --- ---
    K tématu. Dneska jsem tiskl synovy na MK4 hrací kostku, kterou si sám vysochal v Blenderu. Nakonec jsem ji tiskl na rohu se supporty, protože má tak nepravidelné stěny, že se mi to nedařilo úplně dobře plácnout na podložku.

Výsledek byl stranu pěkný (na tu stranu směrem vzhůru od podložky). Na druhou stranu mi nešly urvat podpěry. V nastavení jsem se nijak zvlášť nehrabal. Nemám teď u sebe přístup k souboru, ale to 3MF můžu večer dodat.

DOTAZ: Jak a kde v PrůšaSliceru nastavit, aby šly podpěry lépe oddělit. Respektive co jiného či jinde mám asi špatně, že podpěry drží tak silně ve výchozím nastavení?
    PECA
    PECA --- ---
    Já si to jenom pamatuji z doby, kdy se stahovali ty hliníkové sudy na pivo/limo. Prý se aluminium do těch nápojů uvolňovalo značně. Mám na mysli hliníkové sudy, bečky, ne nápojové plechovky chráněné povrchovou úpravou zevnitř. Dávalo se to do souvisu s demencí, Parkinsonem a tím Němcem, co mi schovává věci. :)
    No, ale uznávám, že je to tu off-topic. V porovnání s plasty, ze kterých se při manipulaci a tisku otírá a odpařuje bůhví co, je to asi jedno.

O, dost bylo hliníku. Hliník se odstěhoval do Humpolce. :)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    77WHITE: Hele u profi vojáků, který z hliníku jedli výrazně víc než běžná populace, se poškození mozku nevyskytuje víc, než v běžné populaci.
    Nádobí se z hliníku nedělá zejména protože je ošklivý a jídlo z něho hnusně chutná.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    To už vypadá na extra auditko " Toxicita nejen 3D tisku" 😄
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    CHROSTISTKO: Na Burianovejch ilustracich to nevypadalo, ze by hlinikovy nadobi a pribory byly trendy:) Ostatne jako s kazdym jinym kovem (i nekovem), premira vzdy skodi. A hlinik, narozdil od treba nerezu, se obrusuje a uvolnuje velmi rad.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    CHROSTISTKO: No je to soucastka za 30-50 dolaru, ty oneoffy nejsou zadarmo:) urcite je levnejsi koupit to originalni nez si to sam vyrabet. Zase, kde je ten prah zejo. U me se to lame u toho zdravotniho rizika, prijde mi debilni usetrit par stovek za ten potencialni risk.
    CHROSTISTKO
    CHROSTISTKO --- ---
    PECA: Hliník, jak již název napovídá je obsažen v hlíně. Jako lidstvo jsme se s ním během vývoje setkali, tělo ho při správné funkci umí vylučovat. Když sežeru hlínu, tak kyselina v žaludku ho převede na vstřebatelnou formu. Takže dřív poměrně běžná věc v neolitu a palelolitu. Když pomineme svářeče, u kterých to prokazatelně způsobuje fibrózu plic a podobný libůstky, tak byly naměřeny velké koncentrace hliníku u lidí s presenilní demencí. Ale nezaměňujme příčinu a následek. Spíš to vypadá, že nejdřív přestane fungovat metabolismus hliníku a pak může nastat problém s mozkem. Ale svářeči, kterejm to vážně poškodilo plíce nemaj diagnostikovánu nějakou demenci.
    CHROSTISTKO
    CHROSTISTKO --- ---
    LYCO:
    To zas bude stejný haló jako s titanovou bělobou:
    Researchers said the plastic-protein accumulations happened across three different models performed in the study—in test tubes, cultured neurons, and mouse models of Parkinson's disease. West said questions remain about how such interactions might be happening within humans and whether the type of plastic might play a role.
    CHROSTISTKO
    CHROSTISTKO --- ---
    77WHITE: Když to bude dělat na CNC, tak to bude stát minimálně dvojnásobek. Vzhledem k tvaru je to na několik upnutí. Ale každému jeho nebe.
    PECA
    PECA --- ---
    77WHITE: A já nečetl pozorně. Lesson taken. :)
    "Doba jedová, je doba jedová."
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    PECA: nevedel sem, dalsi duvod nesetrit na 316 :)
    LYCO
    LYCO --- ---
    CHROSTISTKO: https://cs.wikipedia.org/wiki/Mikroplasty zmiňuje že se můžou dostat do mozku a působit neurotoxicky, ve zvířecích modelech podporují vznik stavů podobných Parkinsonově chorobě.

Jiná věc která mě napadá jsou priony, ty jsou taky inertní (právě až moc), ale umí způsobovat závažné nemoci.
    PECA
    PECA --- ---
    77WHITE: A taky se hliník "usazuje v mozku". Jeden z důvodů ukončení výroby hliníkového nádobí a primárně beček na čepované nápoje (pivo/limo). To už raději něco od klempíře z nerez plechu. :)
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    CHROSTISTKO: zatim nevime, jen ze se to do nas dostava ze vsech stran. Vetsina lidi ma mikroplast detekovatelnej i v krvi. Co vsechno to ucpava a jak to reaguje s lidskou chemii se zatim nevi, ale opet, intuitivne to nemuze bejt nic skvelyho, tak nac se tim dal dobrovolne plnit, zejo.
    Hlinik je jen levnej. Ja bych si to pro sebe udelal z 316, nejlip 316L nerezi. Jako one-off je nesmysl svarovat, prace kolem svaru je v tomhle rozmeru zbytecne moc. Full CNC je ten nejcistsi a nejjednodussi zpusob jak to dostat na prvni dobrou.
    CHROSTISTKO
    CHROSTISTKO --- ---
    77WHITE: A čemu vadí ty mikroplasty? Co to dělá? Jsem tak trochu chemik a úplně v tom problém nevidím, Valí se to na nás ze všech stran. PE je navíc inertní materiál. Z ABS bych to úplně nechtěl, protože je jistá pravděpodobnost, že to kafe bude po tý ABSce smrdět.
    No a jestli chcete dělat high tech a vzhledem k tomu, že se to musí stejně namodelovat, tak tohle je snadno vyrobitelné laserem z nerezi. Viděl bych to na 6 dílů a pak posvářet TIGem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam