• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    CHROSTISTKO: Na Burianovejch ilustracich to nevypadalo, ze by hlinikovy nadobi a pribory byly trendy:) Ostatne jako s kazdym jinym kovem (i nekovem), premira vzdy skodi. A hlinik, narozdil od treba nerezu, se obrusuje a uvolnuje velmi rad.
    CHROSTISTKO
    CHROSTISTKO --- ---
    PECA: Hliník, jak již název napovídá je obsažen v hlíně. Jako lidstvo jsme se s ním během vývoje setkali, tělo ho při správné funkci umí vylučovat. Když sežeru hlínu, tak kyselina v žaludku ho převede na vstřebatelnou formu. Takže dřív poměrně běžná věc v neolitu a palelolitu. Když pomineme svářeče, u kterých to prokazatelně způsobuje fibrózu plic a podobný libůstky, tak byly naměřeny velké koncentrace hliníku u lidí s presenilní demencí. Ale nezaměňujme příčinu a následek. Spíš to vypadá, že nejdřív přestane fungovat metabolismus hliníku a pak může nastat problém s mozkem. Ale svářeči, kterejm to vážně poškodilo plíce nemaj diagnostikovánu nějakou demenci.
    CHROSTISTKO
    CHROSTISTKO --- ---
    LYCO:
    To zas bude stejný haló jako s titanovou bělobou:
    Researchers said the plastic-protein accumulations happened across three different models performed in the study—in test tubes, cultured neurons, and mouse models of Parkinson's disease. West said questions remain about how such interactions might be happening within humans and whether the type of plastic might play a role.
    CHROSTISTKO
    CHROSTISTKO --- ---
    77WHITE: Když to bude dělat na CNC, tak to bude stát minimálně dvojnásobek. Vzhledem k tvaru je to na několik upnutí. Ale každému jeho nebe.
    PECA
    PECA --- ---
    77WHITE: A já nečetl pozorně. Lesson taken. :)
    "Doba jedová, je doba jedová."
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    PECA: nevedel sem, dalsi duvod nesetrit na 316 :)
    LYCO
    LYCO --- ---
    CHROSTISTKO: https://cs.wikipedia.org/wiki/Mikroplasty zmiňuje že se můžou dostat do mozku a působit neurotoxicky, ve zvířecích modelech podporují vznik stavů podobných Parkinsonově chorobě.

Jiná věc která mě napadá jsou priony, ty jsou taky inertní (právě až moc), ale umí způsobovat závažné nemoci.
    PECA
    PECA --- ---
    77WHITE: A taky se hliník "usazuje v mozku". Jeden z důvodů ukončení výroby hliníkového nádobí a primárně beček na čepované nápoje (pivo/limo). To už raději něco od klempíře z nerez plechu. :)
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    CHROSTISTKO: zatim nevime, jen ze se to do nas dostava ze vsech stran. Vetsina lidi ma mikroplast detekovatelnej i v krvi. Co vsechno to ucpava a jak to reaguje s lidskou chemii se zatim nevi, ale opet, intuitivne to nemuze bejt nic skvelyho, tak nac se tim dal dobrovolne plnit, zejo.
    Hlinik je jen levnej. Ja bych si to pro sebe udelal z 316, nejlip 316L nerezi. Jako one-off je nesmysl svarovat, prace kolem svaru je v tomhle rozmeru zbytecne moc. Full CNC je ten nejcistsi a nejjednodussi zpusob jak to dostat na prvni dobrou.
    CHROSTISTKO
    CHROSTISTKO --- ---
    77WHITE: A čemu vadí ty mikroplasty? Co to dělá? Jsem tak trochu chemik a úplně v tom problém nevidím, Valí se to na nás ze všech stran. PE je navíc inertní materiál. Z ABS bych to úplně nechtěl, protože je jistá pravděpodobnost, že to kafe bude po tý ABSce smrdět.
    No a jestli chcete dělat high tech a vzhledem k tomu, že se to musí stejně namodelovat, tak tohle je snadno vyrobitelné laserem z nerezi. Viděl bych to na 6 dílů a pak posvářet TIGem.
    LYCO
    LYCO --- ---
    HONCKA: myslíš že množina lidí které zajímá SLA je výrazně odlišná od lidí co zajímá FDM? A že je tu takový provoz, že diskuze o obojím by byla nepřehledná? Protože mě připadá, že jediný výsledek bude že budu sledovat dva kluby.
    CHROSTISTKO
    CHROSTISTKO --- ---
    77WHITE: Místo plastů doporučovat hliník? Hliník se v tý horký vodě bude vesele rozpouštět a není to nic zdravýho. Ale tady s bakteriema není problém, tohle se bude desinfikovat každý použití. Problém je, že tohle bude extrémně namáhaný a ten tisk to úplně nebude dávat.
    CHROSTISTKO
    CHROSTISTKO --- ---
    HONCKA: V práci jsem měl oboje a na formlabse jsem měl třeba úplně jinej slicer. Ale je to furt aditivní obrábění. A kolikrát se rozmějšlíš, jestli bude lepší to pustist na SLA, anebo na FDM.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    ZVIRATKO: rozdil soudruznosti materialu u vstrikovani plastu do formy versus additivni 3d tisk je docela intuitivni. Obzvlast jestli se bavime jeste o pravidelny zatezi vrouci vody, mycka je vetsinou 60-80 stupnu.
    Nicmene moje zdravi to neni, je to na usudku kazdyho. Neni tajemstvi ze 3d tisk neni vhodnej na jidlo kvuli bakteriim, mikroplast je jen detail.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    77WHITE: myslis ze z plastovyho nadobi se mikroplasty neuvolnujou? :) jako netisknul bych nadobu na syrovy maso nebo na omacky, ale kdyz tim potece horka voda a pujde to dat do mycky tak bych se fakt moc nebal...
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    JELENIPLOUTEF: Hele na pcbway tohle bude stat prinejhorsin par desitek dolaru z hliniku, pokud chces custom design. Chapu ze chces usetrit a vyblbnou se s 3d tiskem, ale s kazdym salkem kavy si das taky koktejl mikroplastu, a to za predpoklady ze ten plast sam o sobe bude zdravotne nezavadnej. Na cokoliv s jidlem 3d tisk vrele nedoporucuju.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    CHROSTISTKO: Mám oboje a vidím jedinej průnik, že se to modeluje v cadu a slicuje ve sliceru, jinak moc nevidím, práce s tím je pak úplně jiná :)
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    JELENIPLOUTEF: no... takze 3d model nemas :)
    JELENIPLOUTEF
    JELENIPLOUTEF --- ---
    ZVIRATKO: v podstatě todle to jen by ty packy byly delší, todle je na one cup, jiná verze má jen větší průměr okrajů, jinak to je stejný.

https://www.printables.com/cs/model/479358-cupone-shower-screen/comments
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    JELENIPLOUTEF: v tomhle pripade s varici vodou bych se tolik nebal, a normalne bych to taky strkal do mycky na 60ºC. Existuje k tomu model? (nenasel jsem), jinak je to stejne akademicka debata. Ta geometrie teda vypada trochu nestastne...
    ABSko je taky moznost, ale ja nebarveny nemam. A tohle by chtelo fakt pruhledny at je videt kdyby se tam nejakej bordel usadil, proto delam rad tyhle veci z polypropylenu
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    tak kdyz to nechas rozleptat acetonem, coz by ABS nemel byt problem, tak by asi nemel byt problem?:) nicmene ja jsem v tomhle paranoidni a na veci denni potreby souvisejici s jidlem bych se na to vykaslal, mozna za nejakou dobu, az domaci technologie a materialy pokroci
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam