• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    AIST
    AIST --- ---
    VLADDRACUL: přesně tak. zatím jsem taky nepřišel na nic lepšího...
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    XCIDAR: Beru nejlevnější filler v obi/bauhausu. Stříknout tenkou vrstvu, přebrousit a opakovat dokud to není ok.
    PECA
    PECA --- ---
    PECA: Těm stříkacím tmelům se taky říká "surfacer". Na plastikový modely pochopitelně. Tmel na balsu by na PLA asi fungoval, ale nevím jistě. Kdysi mi to doporučoval kamarád co lepí plastikové kity, ale ne konkrétní tmel. Myslím že preferoval značku Tamia, ale ono to je na tyto účely asi jedno.
    PECA
    PECA --- ---
    XCIDAR, R0C3S3K: Podle popisu bych tipoval nějaký z modelářských tmelů:
    Tmely
    https://www.peckamodel.cz/produkty/lepidla-tmely-barvy-laky/tmely
    //nemám s PeckaModel nic společného, jenom mi to vyskočilo první v Google na zadané hledání "stříkací tmel na modely" :)
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    MAKROUSEK: me by treba taky zajimal link na nejakej konkretni filler, idealne v cesku dostupnej, nez hromada informaci o tom, ze PLA se neda vyhlazovat acetonem, ale nebezpecnejma chemkama a tak dal;)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    XCIDAR:
    PLA and Acetone? Here are Better Ways to Smooth PLA 3D Prints
    https://www.wevolver.com/article/acetone-pla
    XCIDAR
    XCIDAR --- ---
    Otazka do placu. Potrebuju barvit domecek co jsem si vytiskl na wargaming. Barvit chci akrylovejma modelarskejma barvama. Mam to tiskly v PLA. Slysel jsem, ze se ma pouzit nejakej filler, nez se na to hodi zakladovka, abych zaplnil drobne praskllinky. Otazka zni, jakej filler spray by jste doporucili, aby me to ponechalo dost detailu a mohl jsem na to hodit zakladni barvu sprejem. Diky
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PECA: To presne pisu. Zalezi na podminkach licence. Nekdy muzes preprodavat, nekdy ne.
    PECA
    PECA --- ---
    MAKROUSEK: No, to se neshodneme. Jasně že příklady kulhaj. Walmart si to koupí přímo od Disney distribuce, nejsou to kolotočáři, že. :)
    Tady jde o to, že jeden v licenci vyrobí a prodá. Druhý koupí jako hotové zboží a prodá, protože už licenci neřeší a řešit nemusí. Nemůžeš něco někomu zakázat prodat, co legálně nabyl. Proto jsem uvedl ten příklad s knihami, kde je to alespoň trochu podobné. Jestli máš nějakou reálnou zkušenost, nebo jiný příklad z praxe...

Jediné co mě napadá, tak stav, že by poskytovatel licence vyžadoval, aby tiskař smluvně zavázal odběratele, že to nebude prodávat dál, nebo limitoval počet kusů na odběratele... A i tak se mi to nezdá.

V principu jde o prd. Protože přeprodávat "tiskoviny" nedává moc smysl. Tohle budou tisky buď pro sebe, nebo na zakázku do komunity hráčů a malířů. Já moc prostoru pro přeprodej nevidím. Ale třeba nám HONCKA přiblíží podstatu či záměr. :)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    ENDER: PETG.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PECA: No, nemuze. Predstav si treba figurku Micky Mouse a povyk, ktery by Disneyho pravnici spustili, kdyby Walmart nakoupil v Disney Worldu a pak prodaval ve svych obchodech.
    ENDER
    ENDER --- ---
    Potreboval bych tisknout figurky a mam problem, ze z PLA se to dost lame, jaky jiny material byste doporucili?
    PECA
    PECA --- ---
    MAKROUSEK: To chápu, ale tady tiskař prodává hotový produkt, ne licenci. Kupec si s koupeným produktem může dělat co chce. Jestli to (pře)prodá, namaluje a prodá, nebo rozšlape, jeho věc.
    Tímto způsobem se řeší jinak licenčně omezené produkty, jako třeba knihy. Jako vydavatel (nebo nakladatel, nevím který správně) si opatří licenci na n + x výtisků s platností do data D. Těch n se zaplatí a vytiskne hned, x je možnost dotisku, pokud se n prodá a platí se zvlášť od počtu dalších kusů a datum D znamená, že potom už skončila licence nelze prodávat. Neprodané se musí sešrotovat. Typicky se řeší prodejem někomu dalšímu (Levné knihy). Ten další už neřeší licenci, jenom rozprodává zakoupenou zásobu.
    Jako jo, můj názor, nějaký lawyer by mě třeba vyfuckoval... Ale nemyslím si.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PECA: Takhle to funguje u tech housek, u autorskeho prava a licenci ne. Treba Microsoft ti klidne muze v licencnich podminkach zakazat resell svych licenci.
    PECA
    PECA --- ---
    HONCKA: Tu licenci má tiskař na tisk na zakázku. Co s tím tiskařův zákazník udělá, nemůže dost dobře ovlivnit. To je jako kdyby mi pekař zakazoval prodat u něj koupené housky. :)

Nevím o co jde, ale dovedu si představit, že v rámci licence natiskneš hromadu figurek na namalování. Ty odebere "místní Franta podnikatel" a si je hodí na svůj e-shop s nějakou svojí přirážkou. Buď tě to sejří a zvedněš mu mandlecenu další objednávky, nebo jsi se svou marží a snadným obchodem spokojený a rozjedete další vzájemně výhodný obchod. :)
    Franta pochopitelně nemůže používat rendery a další promo materiály autora modelu, ale může si to sám nafotit. Nebo to může namalovat, protože ty to jenom tiskneš, leč nenatíráš... Asi je to trochu mimo záměr modeláře, ale legálně s tím (IMO) nemůže nic dělat. Na druhou stranu, pokud by to byl prostý přeprodej bez přidané hodnoty, mohl by se modelář dohadovat, co to tam s Frantou provozujete a případně si dát na "black list".
    Nevím, jaký je záměr, nebo kam směřují tvé úvahy.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    ORBIT: Plán je takový, chtěl bych pro kamaráda, který má krám s věcma pro deskovy tisknout figurky a nějaké další propriety a samozřejmě, je to podnikání, takže se člověk snaží náklady stáhnout jak to jde. Jak to kdo myslel je celkem irelevantní, důležitý je, jak je ta licence napsaná a proto se ptám, pokud v té licenci není zakázán prodej dalšímu obchodníkovi, tak jak se to řídí zákonem by default
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    HONCKA: Imho to co pises jako otazku, jestli se to da nejak shortcutnout a usetrit.
    Pokud se pletu a chces to slutecne delat jako vyrobce a nechat prodej nekomu jinemu, pal by i oni meli mit tutez licenci.
    Jestli mas jiny business model, napis autorovi, on ti to rekne jak to myslel.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    HONCKA: Existing Stock: Often, companies can sell off existing inventory produced while the license was valid, but only for a set "sell-off" period defined in the original licensing contract. After this period, they may be required to pull unsold products from shelves.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    MAKROUSEK: když se na to podívám z pohledu většího businessu, tak příklad tohodle mi dává smysl:
    Abrex si koupí roční licenci od Škoda auto na výrobu modelů autíček. Ty následně prodávají jak přes svůj eshop, tak i na jiných obchodech (v hračkářstvích atp.). Ve chvíli, kdy Abrexu skončí licence, již nemůže dál vyrábět nové kusy, licence jim může umožňovat doprodej již vyrobeného (nebo nemusí, to záleží jak si to vyjednali), nicméně to co už prodali třeba do Sparkysu by se té licence týkat nemělo (za předpokladu, že si to Sparkys koupil jako zboží a není to tak, že by to Abrex nabízel na jejich pultu).

A když si vezmeš ještě vě větším měřítku, tak těch mezistupňů v tom obchodním vztahu od výrobce ke koncákovi můžeš mít několik a přijde mi dost nelogický, že by v případě toho, že výrobci skončí licence k výrobě, tak všem dál zůstaly plný sklady neprodejného zboží.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    MAKROUSEK:
    Např
    **By Becoming a Papsikels Legit Merchant - you can now Sell Models that you have accessed on the month you have joined and onwards.

- This allows you to sell any items on the Welcome Pack, Community Remixes Folder Models and Cyberpunk Models. 
    - Allows you to sell Cyber Elite Exclusives Models 
    - Allows you to sell Cyber Elite Throwback Release Set
    - GAINS Access to SPECIAL LEGIT MERCHANT Myminifactory      STORE  Discount CODE
      Up to 40% OFF Storewide!
    -  MODELS YOU BOUGHT VIA MMF GAINS YOU LICENSE to SELL ON YOUR ONLINE STORE.
    - Cross Promotions Models are NOT Included in the                        LEGIT MERCHANT TIER LICENSE
    - **Access to all benefits from previous Tiers**
    **
    * **Legit Merchant** **License**

**If you have taken or are considering the Legit Merchant Tier please read the following:**

* You must credit me as the Artist, and link to my Patreon.
    * You are allowed to use My Renders when selling online.
    * You Shall not sell or distribute the **STL** 3D files.
    * The prints may be painted or unpainted.
    * The prints have to be 3D printed, no Molds please.
    * Your license ends when you stop pledging at this level
    * should you terminate your pledge. you name will be officially added to the unofficial not license Merchant tier LISTS
    * If you fail to meet any of these conditions more than once your commercial license is revoked.

If you have any other Questions Feel Free to message me.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam