• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    YAMA
    YAMA --- ---
    AIST: je PLA Silk, tam se prave doporucuji spis ty vyssi teploty.
    AIST
    AIST --- ---
    YAMA: taky jsem ted tisknul draka a 2x se mi uplně nepovedl :( pri cca 50 se odloupy křídla. První jsem nějak zbastlil, druhej jsem vytisknul na Brim, ale stejně to bylo málo a asi by bylo lepší na raft. to už by to mohl udržet aby to neodpadlo... Tu teplotu bych možná stáhnul na třeba 215°C. 230°C se mi na PLA zdá docela dost.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ANDY_WARHOL: blbej mobil, ne s placením ale s pla
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    YAMA: já mám na texturovany podložce s placením problém vždy, drželo mi to na hladký. I když sem to otiral alkoholem.
    Zatím jsem to nezkoušel, ale prý by to mělo být ok, když se to pořádně odmasti v jaru a pak ještě otre tím alkoholem.
    Pokud to nezabere, tak jsou nějaký ty 3d lacky a podobně, ale to neznám, možná poradí někdo jiný.
    (Místo 3d lásku se dá použít lak na vlasy, ale smrdí to pak jak v drogerii), případně se to ještě potira koresi lepidlem, takovou tou tyčinkou.

Ale mě fungovalo zcela stoprocentně vykašlat se na pla. S petg jsem problém tohoto typu neměl. Ve zlaté se vyrábí a za ty nervy ty 4 stovky kolik tě cca vyjde, to imho nestoji
    YAMA
    YAMA --- ---
    Sorry za lama dotaz, ale uz me to sere a proste mi to nejde ku*va.
    Syn chce vytisknout nejvetsiho draka (coz mu tvrdim, ze je nejakej cca 40 cm, takovej ten hejbaci).
    - Tiskarna Bambu Lab X1C, material je ecoSun PLA Silk (syn to chce zlatý, PCTG mam jen v pitomejch barvach).
    - Problem je, ze proste nedokazu udelat, aby to s sebou nevzalo pri prvnich vrstvach kus dilu a nezacalo ho to tahat po cely tiskarne, kdyz uz se mi tohle povede, tak me stejne cekaji tak v pulce tisku spagety...
    Podlozku mam Textured PEI, zkoušela jsem podlozku davat na 50 / 55 / 60 / 65 C. Max. teplotu ma tohle PLA 230 C, tak jsem zatim davala max 228. Zkousela jsem i delat prvni vrstvu polovicni rychlosti, chladit prvni / prvni dve vrstvy, nechladit... Uz kurva nevim.
    Nemate nejakou osvedcenou radu? Vetsinou tisknu s PCTG, kde hodne vysoka teplota resi skoro vse, u tehle jeho special (menici, svitici, zlaty) jsou porad nejaky potize :(
    Pripadne diky moc za radu!
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Jo, bere to z Číny, a každá součástka má na příjmu QA kontrolu. Když jsme se o tom bavili zhruba před 6 lety říkal, že u některých věcí neprojde klidně 20 procent.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    PECA: Jasne. Vsak proto ty motory a dalsi soucastky pro prusu pochazej dost pravdepodobne taky z ciny;)

Posledni offtopic - uz se zmenilo to, ze vsechno v cine stoji zlomek a lidi tam pracujou za misku ryze. Cnc soucastky od primejch vyrobcu pri srovnani s nordickyma vyrobcema (s tema mam zkusenosti) vyjdou sice levnejc, ale “jen” treba o 30%, a to se hodinovka delniku lisi desetinasobne. Pri zapocitani importnich cel a dopravy se pak kolikrat na malovyrobu vyplati i neco malo vyrabet lokalne, uz davno neplati ze je v cine vsechno zadarmo. Jen staci jeden dva meziclanky a hned se ten rozdil dozene (nebo naopak zvetsi).
    PECA
    PECA --- ---
    77WHITE: Rozumím tvé zkušenosti. Každopádně bych nepodceňoval schopnost Čínských firem šetřit na materiálu, lidech, bezpečnostních a pracovních podmínkách.
    Ona součástí ceny je v EU nemalá "daň" v podobě sociálního/zdravotního zabezpečení, které legální zaměstnavatel musí odvádět do státní kasy. Respektive, u nás určitě, předpokládám, že v jiných státech EU to bude dost podobné. Potom předpisy ohledně pracoviště, pomůcek, ochrany a zakázaných látek. A jsou to věci a předpisy důležité. Akorát, když na ně někdo může kašlat, má cenovou výhodu.
    Zato se tu máme relativně dobře a nezavírají nás do převýchovných lágrů, když nemáme správný politický myšlení. :)
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    FARIN: sem product developer / stock a sourcing manager, takze o tom mam povedomi:)

Puvodni diskuze byla na tema proc je prusa o tolik drazsi jak bambule a jestli je to dotovany statem aby ukousli market.
    A dle myho urcite neni. Ceny sou vicemene srovnatelny (koukam na core vs x1c, ty maly mrchy me nezajimaj), takze jestli prusa vychazi draz, musi to bejt kvuli cenovy politice, blbymu stock managmentu nebo narocnosti na skladani (reprap je fajn, ale veci dou vyrobit jednodusejc a levnejs kdyz nedesignujes vsechno na absolutni vymenitelnost). Navic Cinani sou bliz vsem dodavatelum, urcite maj mnohem min prostredniku pri nakupu jednotlivejch soucastek. Buhvi jak hodne to maji u Prusi pod palcem.
    Ja mam treba zkusenosti s evropskyma dodavatelema extrudovanejch hlinikovejch profilu, ktery preprodavaj cinskou extruzi za 4x ceny co platim primymu vyrobci v asii, a cela komunikace je o dny pomalejsi, protoze jen preposilali emaily a snazili se interpretovat odpovedi :)
    PECA
    PECA --- ---
    SPECZ: Ne, jsem debil. V Blendru je to nějaký motorek, ale víc jsem to neměl čas zkoumat. :)
    FARIN
    FARIN --- ---
    77WHITE: materiál co se nevyrábí in house (např motory) Ono to taky není jen o hw. Lidi co to montují nenaskalujes snadno. A donedávna byl docela limitující faktor I výrobní prostor.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Včela
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SPECZ: má pravdu, včera je když to ten prohlížeč 3d ve Windows nenacte
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    ACID: A nebo si z tebe někdo dělá prdel :-)
    ACID
    ACID --- ---
    PECA: včele znamená, že se ti to nenačetlo korektně, je to modelářský motor. Ale díky za snahu
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    77WHITE: Třeba větráky :)
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    FARIN: A chybi teda co? Desky? Extruze nebo cokoliv cnc z kovu to urcite neni.
    PECA
    PECA --- ---
    ACID: Hele, zkusmo jsem to otevřel a implicitně se mi to natáhlo v 3D prohlížeči Windows. Ona je to animovaná včela. To se nedivím, že CAD z toho má osypky. Asi z toho chceč jenom mesh, že? A asi jako jeden objekt, nebo nějak jinak? Jestli tedy ještě potřebuješ, že bych se to zkusil pokusil zbavit balastu, co nepotřebuješ pro tisk, nebo na co to máš...
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    SPECZ: Je to tak. Veci u kterych to ma smysl tak delaji z formy misto fdm. Kdyz ma neco zakotveny design a je to problematicke pro tisk. A delaji si to inhouse.
    FARIN
    FARIN --- ---
    77WHITE: Plasty jsou to posledni co limituje mnozstvi vyrobenych kusu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam