• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ACID: Prijde to jenom mě nebo je ta cenovka trochu ustrelena vzhledem k tomu co tam je?
    Sice píše vyladěná ale to aby to dodal i s profilama do sliceru.
    BTW Libi se mi ta hláška o problemech s Canbusem vezmu-li v potaz že je teď plug and play díky luxusně sepsanému návodu ( osobně jsem s tím neměl problém i předtím než byla tak hezky sepsaná ale chápu že lidi mají problém i s UART připojením...)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ACID: proč mi posíláš inzerát na tiskárnu z něj Yorku?
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ACID: Cela gantry je hlinik /titanovy spojovací material.S části CNC dílů jsem začal původní stavbu, část jsem dodal teď při přestavbě. Motory jsem dal LDO s delší osou abych ji mohl mit "zajištěnou" ( nenapadá mě teď jak to lip napsat ) proti ohnutí tahem. Chci mít řemeny napnutý tak na 80% toho co rika Gates - takže cca 27N, časem budou EPDM s cca 34N, slibuju si od toho lepsi IS při vyšší akceleraci ( teď můžu na Y ose 7k, 0,1% vibraci pri smooth_mzv ale ještě jsem nezkoušel tisknout - dělám 4 veci najednou ). Jak to bude reálně tisknout se ještě uvidí 😅.

Tisknutý na toolheadu je vše krom x-carriage který je hliníkový cnc. Většina toolheadu je z ABS-GF, krycí část SB je jen ABS.
    Chci ho časem vyměnit buď za něco od Armchair nebo XOL, extruder asi pretisknu z EZPC CF od 3DXTech ( alespon mam pocit že to tak někteří psali ze "spicy" kanalu Voron discordu. Ale to je do budoucna, teď je třeba dodělat to co je protože na stole čeká Orbiter2 a DragonBurner k namontování do V0 😅.

ACID
    ACID --- ---
    SKAUT: máš to pěkné. AB mounts jsou frézované z duralu? Na telefonu to moc nerozeznám od těch tištěných dílů, ale tvarově tipuju že ano.
    Konzerva jsem taky, 300mm/s max, 2k akcelerace. Nonprint moves 450mm/s.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ACID: Tou pevně montovanou gantry jsem nemířil na z-hop uplně. Nemam z te plovouci uplne dobry pocit, nerikam ze nefunguje ale kolik CNC stroju ji tak ma?

Ve vysledku je to jedno protoze na kazde konstrukci se mi neco nelibi takze po nekolika mesicich premysleni jsem vzal Trident protoze bed nahore a nenasel jsem duvod delat slozitejsi konstrukci tam kde staci jednodussi. Mit dost mista tak nejspis stavim i V2 ale...

A delam ted nejake lazení, testy a pri 5k akceleraci, 300mm/s rychlosti se mi ram tiskarny na horni casti mele tak o +-3 mm. Jako uvidim pri tisku az tam bude nejaky maly infill ale predtim nez jsem ji zacal predelavat jsem si vyznamnejsich vibraci nevsiml ( mozna jsem moc konzervativni s rychlostma :D ).

ACID
    ACID --- ---
    SKAUT: Vzhledem k tomu jak moc se gantry hýbe v Z mi to nepříjde jako zásadní, navíc při z-hopu se výtisk ani nehne, na tridentu poskočí celý stůl. Oboje má svoje pro a proti, Trident jsem zvažoval, ale nakonec zvítězila 2.4.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Stůl bych pridelal ke zdi, taky to chce aby byla deska stolu silná a položil bych tiskárnu podložkou pod pračku.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ANDY_WARHOL: E3D jejich toolchanger ukončila.
    Hotové, pokud vim, není nic. Všechno je třeba postavit. Na Voronin discordu bude jistě pár odkazů na projekty ( a jeden přiložím https://github.com/viesturz/tapchanger/blob/main/Dock/Liftbar/Liftbar.md )

Nejdražší položkou bude IMHO celý druhý toolhead .

ACID: Plus máš pevnou gantry ( ale V2 gantry je zajímavá vizuálně). Nijak si nevybavuju že by mi Trident nějak moc tancoval když jsem jej postavil. Je ten stůl bytelný?
    Teď to nevyzkoušim ale tak nějak pomalu finisuju jeho přestavbu tak se k tomu snad brzy dostanu to zkusit. Uznávám že jej ale nemám úplně stock.
    ACID
    ACID --- ---
    SKAUT: lepší jak v čem.. na Tridentu se mi líbí, že gantry je nahoře a tudíž v zóně s nejvyšší teplotou v komoře, zároveň ale když vidím jak se mi třepe stůl s 2.4 (a to jedu víceméně defaultní nastavení rychlostí a zrychlení), tak jsem rád že je ten ingot bedu dole a celá gantry na začátku tisku taky.

ANDY_WARHOL: https://github.com/DraftShift/StealthChanger
    LYCO
    LYCO --- ---
    Docela zajímavé řešení je IDEX: dvě nezávislé tiskové hlavy na společné kolejnici. Sovol má nějaké lowcostové IDEXy a existuje varianta Voronu (ale je extra DIY): https://github.com/FrankenVoron/Tridex

Mělo by to mít výhody toolchangeru (minimální purge, odpadají problémy s kontaminací) při menších problémech s přesným upnutím, sníženou tuhostí a tak. Nevýhody jsou že to potřebuje prostor a že celá osa je těžší. Ale reálné zkušenosti nemám.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Akorát je to blbý, ale nemůžu najít nějaký hotový produkt
    Hledal sem na e3d webu, ale nic.
    Potrebuju prostě něco komplet na dva materiály a potřebuji si udělat rozpočet jestli mi to za to stojí.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ANDY_WARHOL: Samozřejmě že toolchanger bude lepší. Minimální purge, nemusíš řešit rozdílné teploty filamentů. Minusem bude cena - vsechno musíš mit minimálně ještě jednou. A jsi omezený na větráky na toolheadu, netuším jak by to bylo realizovatelné s cpap chlazením ( pokud bys něco takového chtěl).
    plus pokud máš trident ( mě přijde lepší jak V2) tak je to obtížnější realizovat, byť řešení tu jsou.

I přes to všechno je toolchanger za mě lepší ve všech směrech, obzvláště pokud to chceš tak jak píšeš ( dva materiály). Na víc barvicek se to začíná komplikovat a prodražovat ale to zas většinou jedeš stejny materiál takže by stačil filament changer nejspíš 🤷

Nebo pokud někdo nevymyslí jak legálně zkopírovat to co ma Ultimaker - dvě trysky a ta druhá se mechanicky "přepíná" . Z toho co jsem viděl v práci tak to fungovalo dobře.
    ACID
    ACID --- ---
    ANDY_WARHOL: je, ale taky dražší
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SKAUT: docela zajímavé.
    Já řeším jakou cestou jít. Chci multimaterial, kvůli podpora, nikoliv kvůli barvičky, ale tomu se vlastně taky nebráním..

Ale hodně se tu mluví o tiol changeru, není ti lepší?
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    BRAMBOROVY_KRAL: pokud budeš to mít ve sklepě, tak na ventilaci ser, gktwo má zabudovaný carbon filtr, akorát budeš potřebovat k tomu místo na postprocesing (wash + cure)
    BRAMBOROVY_KRAL
    BRAMBOROVY_KRAL --- ---
    HONCKA: já bych si pořídil GKTwo, která výhřev má, ale ventilovaný místo ve sklepě asi jen tak neseženu. :'(
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    ORBIT: skříň ti pomůže max s výpary, ale je kolem toho dost bordelu, když to vymýváš, odstraňuješ podpěry a fakt nechceš, aby se ti to někde povalovalo. Sklep je ok, ale tam je zase problém s teplotou, to by pak chtělo tiskárnu s výhřevem
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    SALAM23: Budeš je přidávat ke každému balení Napalmexu ? :D
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    Docela hezké reseni na multimaterial https://coprint3d.com/
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    BRAMBOROVY_KRAL: sklep nebo hermeticky uzavřena skříně s odtahem ven.
    BRAMBOROVY_KRAL
    BRAMBOROVY_KRAL --- ---
    HONCKA: Njn, já bych rád přešel na resin kvůli miniaturám, ale v 2+kk to není kde schovat. :'(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam