• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Na hrubý mi to nedrží vůbec, na hladký to drží, ale musí se umejt jarem a pak teprve ipou. Pak to drží i bez 3d lacku
    CASTER
    CASTER --- ---
    ORBIT: ja zjistil, ze na hladky podlozce uz mi to PLA proste nedrzi at delam co delam (co se tyce cisteni, nezkousel jsem zadny 3dlacy). Kdyz byla nova, drzelo to jako krava. Dokonce uz to dopadne lip, kdyz na PLA pouziju texturovanou. Ale veci co se warpujou asi ne, no. Nevim co jeste s tim, nebo jestli zkusit satenovou. Resim to tak, ze preferuju PETG :)
    FARIN
    FARIN --- ---
    ORBIT: krom zmineneho 3dlacu muzes jeste navic vypnout ventilator pro prvnich X vrstev.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ORBIT: Nešetřil jsem 3Dlacem a bylo to ok
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    Z jiného soudku - teď jsem po dlouhé době tisknul něco většího z PLA - plocha na většinu bedu a silnější masa, box s větší dnem a už dlouho jsem neviděl tak masivní warping. Čistý PEI plat umytí cpou před tiskem a nepomohly ani mikiho uši :)

Až budu tisknout další iteraci asi zkusím nějaký masivnější brim. Ale už jsem z PLA nic s větší plochou netisknul ani nepamatuju. Jak se to správně dělá?
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    Lessons Learned: Using PLA to Support PETG • How Not to Do It...
    https://youtu.be/C2-yZdEvypU?si=Fvj1L713_Fst3b1M
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    NAVARA: Zkousel jsem hledat a netuším. kde jsem to viděl, pardon.

Ale smysl byl v tom že stačí trace elements zbytky Petr/pla ve verttve druhého materiálu a na té vrstvě to může být znát tak moc, že se ti prostě rozdělí. Stejně jako ty supporty co jdou tak hezky od sebe :)

Díky rozdílným teplotám klidně může něco zůstat v hotendu, obzvláště když před tiskem nebyl dokonale čistý. Takže u dílů, kde to musí být skutečně pevné bych to nepoužil.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    CASTER: Tohohle bastlire jsem myslel.

ORBIT: Taky jsem to někde viděl ale nemůžu si vzpomenout kde...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Jak používat PET-G supporty při tisku PLA a naopak | 3D tisk
    https://www.youtube.com/watch?v=rI0kBtXXBC4&ab_channel=3DStisk
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ORBIT: Najdeš link?

Vyzkoušel jsem to při tisku modelu, co už to měl nastavené a líbilo se mi to a od té doby netisknu jinak a BVOH co tu mám schovávám na modely se supportem uvnitř, kde nebude možné ho vytáhnout otvory :) Včetně purge tower ofc, nastavení na defaultu v prusasliceru - má na to vlastní solutible profily.
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    NAVARA: ja co jsem viděl blanek o tom jak ta jedna separační vrstva dokáže kontaminovat celou vrstvu a pak ten tisk rozlomit v ruce pro slabším tlaku /coz jsem si otestoval/ tak jsem od toho zase upustil. Leda si pohrat s purge tower a purgnout opravdu hodne.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    H2O: tomu never.
    Je to kolosální nesmysl
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    NAVARA: to je pravda. Ale ještě jdem nedovolal mmu, ani hypercube s multicolor printem, tak je to pro mě zatím jen Vzdálená věc, ale díky za připomenutí. Mám to v plánu zkusit
    CASTER
    CASTER --- ---
    H2O: hyperpla+ ma mit akorat vetsi rychlost tisku (za vetsi teploty)

chiptron.cz - Novinky: Jak jsem koupil Alzament PLA+, nový filament se kterým jsem zkoušel tisknout na Prusa XL.
    https://chiptron.cz/news.php?readmore=1603
    ACID
    ACID --- ---
    ANDY_WARHOL: hele mám za tím účelem koupenou klik krabici z Kauflandu, ale zatím jsem se nedostal k tomu to nadesignovat.. Cívka asi na ležato, vedle z obou stran hromady místa na silicagel.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    FARIN: Jak jsem psal níže, koupi levnějšího filamentu nic neusetrim, nebot to neberu na desitky kg. Na sobě setrit nebudu a když tisknu pro nekoho tak to musí být ještě lepší než pro mě ( v ramci zadání). Ve vysledku to je stejně na materiálu par korun.
    Neříkám že občas něco nezkusim ( na protovtipy a tak stačí vzdy něco obyč) ale moje zkušenosti mi nedovoli jen tak věřit..
    Ale samozřejmě pokud se na to ostatní vyrobci vykaslou celkově...

H2O: Pořád je to PLA. Datasheet tam Alza nemá ale do hloubky jsem nehledal. Teoreticky po annealingu by mohlo vydržet víc ale bez něj to bude pořád jen PLA a ani po nemusi mit stejne vlastnosti jako ABS. Pokud někdo někam napsal že máš použít ABS tak to udělej. ( nebo použij ASA, hlavně ne ASA365 a podobné blendy které mají k původnímu materiálu velmi daleko)

BTW Chapu ze spousta lidi se ptá AI i na to kolik je hodin, na určité tasky je to nejspíš fajn nástroj ale doporučil bych vždy vysledek ověřit z druhé strany.
    Ja kdykoliv se jakékoli AI (ja bych radši psal "AI" ) zeptal tak buď odpověděla úplný nesmysl nebo mi sdělila to samé co mi oblíbený vyhledávač sdělí několikrát rychleji ( minimálně nečekám na to až to "napíše" ). Jen takový osobni postřeh bez jakéhokoliv hate...😅
    H2O
    H2O --- ---
    To hyperPLA+ ma mít podobný vlastnosti jako ABS
    (Sry za lama dotaz, takhle mi to vypliva ul chatgpt)
    FARIN
    FARIN --- ---
    btw pokud pouzivate OrcaSlicer tak na printables je ode dneska moznost primeho otvirani souboru v OrcaSliceru
    FARIN
    FARIN --- ---
    SKAUT: Nevim jestli je to presne eSun, ale vim ze je to nejaka Cina a nakupku ma alza na $3.50 za civku. Blby je ze tohle celkem drzi evropsky vyrobce a je otazka co se stane az ten tlak nedaji.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ANDY_WARHOL: Pro petkaře je dobrý i jako separační vrstva pro podpory :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam