• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    PECA: Takové nastavení existuje - na tisk infillu jednou za několk vrstev. V Prusasliceru na to je funkce: https://help.prusa3d.com/article/infill_42#combine-infill-every-x-layers
    Doporučím si to otestovat na nějakém vzorku, ať nejsi smutný :)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SKAUT: já mám druhou tiskárnu s aktivním vyhrevem (do 60) ale potřebuju dodělat filtraci a proto se na první , což je mk3s v rackový skříní pokouším vytisknout vhodný filtr v ASA pro druhou tiskarnu, protože na ty co mi filtr chybí chci jít právě do těch materiálu, co potřebuji těch 60 v komoře. ale vytiskl jsem jen část, zbytek se kroutí.. ten rack je sice dobrý v tom, že je tam místo ( a dal jsem tam tedy mnohem větší filtr než budu mít v té vyhrivne tiskárně), ale zase to jen bedem moc vysoko nevyleze. Můžu tedy bastlit výhřev, nebo si to dotisknout v petg, který by měl těch 40 stupnu dát a pak teprve v ASA na tiskárně, kde je to vyhřívání
    Ale to se mi nechtělo, musel bych v podstatě půlku dílů tisknout dvakrát.
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    Uz jsem predehrival box i horkovzdusnou postoli, abych to krapet urychlil ;)
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ANDY_WARHOL: Foukej na to vetrakem ( to samy co se dela v tiskarnach s bedem a udelal ted i Prusa ). Ja nejakou dobu premyslim o aktivnim topeni navic. Bed mi to sice zahraje pekne ( zacina s tiskem pri 40°C v komore coz je cca 15 minut heatsoaku) a mam custom Kenovo heater ktery je slabsi ( zas je hezky po cele plose ) ale aktivni topeni by to zrychlilo plus bez dalsi izolace ( o ktere premyslim a porad se nemuzu pro neco rozhodnout ) bych mel jeste tepleji .

Nejsem uplne fanousek Aurapolu (mel jsem problemy s kvalitou PLA, PETG co se tyka prumeru struny a cenove nebyli zajimavejsi nez treba Plasty mladec s ABS) ale jejich ASA doma mam taky, neco malo jsem z toho tiskl a tvarilo se to dobre. A snad i jako "cistejsi" ASA blend ale ciste pocit.

Mam nejakou dobu doma i verzi PC-PBT bez CF ale porad nebyl cas pro nej udelat profil a nejakou nutnou kalibraci. Mozna bych ale mohl mit tyhle vanoce cas :D. Kupoval jsem od 3DO (https://3do.dk/en/specialty-filaments/2675-1907-3do-pc-pbt-1kg-carbon-fiber-polycarbonate.html#/19-colour-black) ale dost chvaly jsem cetl i na TreeD ktery prodava Alchemy3D (https://alchemy3d.de/products/treed-pc-pbt-gf-750g-dark-grey). Takze muzu maximalne papouskovat to co je v datasheetu / webu protoze nemam osobni zkusenost. Komoru bych ale videl nekde 60°C a vyse ( ja se v pohode dostanu na 70°C+ ) byt je mozne tisk na otevrene tiskarne ale neni doporuceno. Zaroven chci zkusit anealing, ktery bych spis videl jako "durazne doporuceni" . Ale to se vsechno uvidi az se k tomu dostanu.
    A kdyz jsme byli u toho suseni, tak zrovna tenhle material chce vysusit i jako novy.

LORDPEET: Vase mode s 1 mm tryskou vypada celkem zajimave u drevenych filamentu ( kdyz stiha hotend ). Ja tiskl jen "truhlicku/krabicku" pro darek, vysledek byl docela hezkej ( bohuzel nemam fotky ).
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SKAUT: ještě se tě zeptám, ten pc-pbt cf mě zajímá, jakou potřebuje teplotu v komoře, jakého výrobce by si doporučil a předpokládám, že je nutné taky filtrovat protože to je kekel?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SKAUT: aurapol asa
    LORDPEET
    LORDPEET --- ---
    SKAUT: mam trysky od 0,1 až po milinetr, na ten wood jsem přemýšlel právě 0,6 a víc.
    Na tu milimetrovou jsem hodně zvědavej.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SKAUT: já to mám tak, že mám dva módy, nucena ventilace odsáváním teplého vzduchu pro petg a cirkulaci přes filtr uvnitř.
    Teplotu to celkem drží, ale ne na začátku, nicméně i tak se dostávám sotva na 35.
    Mám silikonový pad na 230 v, takže bych z něj udělal vyhřívání a udělám to tak, že se to vyhřívání spustí před tiskem (nějaký ESP integrovaný z octoprintem by to mělo umět.a tisk začne až bude dostatečná teplota a po tisku to zase bude smrt jen pomalu chadnout
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    PECA: Bud vic protlacit tryskou pri vymene ( vetsi odpad ), nebo se podivat jestli slicer neumi purge into infill ( cistit do vyplne ). Prechod z tmave barvy na svetlou je samozrejme vzdy horsi nez opacne ( ve smyslu ze je treba vice cistit trysku ).

LORDPEET: Kvalitni PCCF a hodne teplo v komore ( byt CF zabrani krouceni ). To od Prusy zrovna neni uplne nej, nekteri co z nej zkusily casti toolheadu pro tiskarnu kde je teplo v komore - 70°C+ - jej zavrhli jako nepouzitelne. ezPCCF od 3DXTECH je mnohem lepsi. Nebo PC-PBT CF ktere je jeste lepsi ( od spravneho vyrobce ). Mimochodem PBT je material z ktereho se delaji ventilatory do PC ( nevim jestli vsechny ale znacna cast urcite ).
    BTW u toho woodfilu si dej pozor na trysku, nekteri vyrobci tam davaji vetsi kousky ktere .4 trysku lehce ucpou. Ja zatim tiskl woodfill od Plasty Mladec a ten byl v pohode.

ANDY_WARHOL: Pak se pouziva neajke adhezivum - ne pro to aby to lip drzelo ale jako separacni vrstva - aby to slo lepe sundat. Takovy vetsi vytisk z ABS na skle je perfektni kandidat na separacni vrstvu, jinak je to celkem zajimave :D. Pripadne ti to klidne muze zvedat plate z bedu kdy to magnet neudrzi.
    Co to je za ASA mimochodem?
    Je asi lepsi to nechat vychladnout v tiskarne / nekde v teple kdyz mas vetsi vytisky aby se tam nevytvarelo zbytecne velke pnuti ( nebo se pak dela anealing ) ktere ti ten vytisk muze rozebrat pri chladnuti. Pripadne pri moc rychlem odebrani z podlozky ( zmineny mrazak ) by se ti mohla spodni strana ( pokud by byla velka ) zdeformovat. Alespon tak se to stalo u jednoho vytisku me.
    Utesnit poradne, teplotu zkus dostat alespon na 45°C a pokud je nejaka vetsi a tiskarnu mas vyse nez je dno tak pridej i vetrak aby ohral celou bednu, ne jen vzduch nahore ( muzes tam pak mit nechtene proudeni chladnejsiho vzduchu ).

Add to utesneni x filtrace. Vim ze leckde tyhle zdrave materialy resi tak ze maji lehky podtlak v boxu a vyfukuji behem tisk vzduch ven ale z meho pohledu je to zbytecne plytvani teplem a zvysovani moznosti nechteneho proudeni vzduchu . Uprednostnuji utesnenou bednu a interni cirkulaci skrz filtr nebo proste zadnou a vyfukovat ven az na konci tisku / nechat filtr bezet jeste nejakou dobu po dokonceni tisku.
    BTW aktivni uhli ztraci filtracni schopnosti s rostouci teplotou filtrovaneho vzduchu ale to asi bude zajimat hlavne ty co maji tak 50°C+v komore.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Včera sem to prechvalil, velký tisk dopadl blbě, všechno zkroucené, musím zvýšit teplotu ve skrini
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    ANDY_WARHOL: Ja mam v kaclu pultovy mrazak, ten ma vrsek chladny a funguje to bezvadne kdy neco nechce z podlozky. Ale i to je vyjimecne.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Rack = Racková skřín
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Tisk ASA mě příjemně překvapil, čekal jsem to těžší, ale stačilo zavřít mk3s do racku, vytisknout filtr a facha to.
    Na sundávani z podložky mám fígl dát Plate pod studenou vodu a za chvíli to sjede samo
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Dneska jsem poprvé v životě (po 8 etec co 3d risknu) tiskl ASA . Ani ABS jsem ještě netiskl :)
    A překvapilo mě jak je to lehký na stejný objem :)
    Měl jsem strach z warpu, ale mám opačný problém, dost blbě se to dostává z podložky (hladké pei)
    Přijde mi, že se snadněji sundávají podpory než třeba s petg
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    LORDPEET: petg a pla je prostě méně náchylné a pokud doma nemáš vlhko, tak to řešit nemusíš.
    LORDPEET
    LORDPEET --- ---
    ACID: no proto se ptám, protože to mam pěkný, i když filament neni vysušenej :)
    ACID
    ACID --- ---
    LORDPEET: ono se ta vlhkost pozna i u PLA pokud ti záleží na povrchu a rozměrech. Totéž Flex, chlupatý, hnusný, po vysušení ten samý díl ze stejné cívky stěny hladké a lesklé.
    Je zajímavé, že silk mi třeba při čištění trysky děsivě prská a dělá bordel, ale při tisku je to OK.
    LORDPEET
    LORDPEET --- ---
    No já mam doma právě celkem vlhko... Bydlim co by kamenem dohodil od Vltavy, pod barákem nám teče Botič a stůl je pod oknem, který je krom léta pořád celkem orosený.
    Pravda, občas to při tisku malinko syčí jak se odpařuje voda, ale nikdy mi to nedělalo např. bublinky a tisky jsou v pohodě.

Vim, že třeba PCCF na to trpí hodně, a to i ty výtisky potom, ale já tenhle materiál doslova nenávidim :D
    Tak na PLA, TPU a PETG to fakt asi nemá moc cenu řešit...
    Teď se chystám na woodfill (vypadá to krásně a voní jako dřevotříska) a u toho už by to problém být taky mohl no.
    PECA
    PECA --- ---
    Mám takový technický dotaz. Viz dále.

Teď, když mám vícero různých barev, tak mě láká nějaký drobný multicolor tisk. Snadné řešení je svičnout strunu po vrstvách, kdy se skrze "díry" v okolních vrstvách barva projeví (ornamenty, písmenka...). Pohoda, odzkoušeno. A zvládnul jsem to (jako ve sliceru nastavit). :) Trochu mi vadí viditelný "proužek" několika vrstev okolo výtisku. Je to takové esteticky rušivé. A tak mě napadlo...

Lze to nějak snadno eliminovat, aby se třeba nejprve vytiskly perimetr 2 až 3 vrstev a potom do toho nacpat výplň jinou barvou? Buď jenom jako standardní infil, nebo přímo i jako materiál dovnotř ornamentu či písmenek. Ale aby se struna nemusela měnit každou vrstvu, jelikož u barevných výplní písmenek a podobných features to IMHO stačí natlačit třeba přes tři vrstvy jen tak. Tím by se ušetřil ten materiál vyplácaný při výměně a hlavně snížil počet výměn...

BTW, trochu jsem si naběhl s 2,5 kg cívkami od Aurapolu. Ony nejsou širší, jak jsem čekal, ale mají mnohem vetší průměr. Takže se mi to nevejde ani na držák, ani do boxu. A že bych to chtěl převíjet, leč asi budu muset. Nebo si udělám nějaký nouzový držák z násady na koště... Každopádně zkušenost.
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    PECA: Jo, před větším tiskem s neznámými parametry dělám často test print :)
    Sám jsem zvědavý na tu HF trysku, ale zatím jsem jí nechával ležet kvůli vícebarevnému tisku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam