• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    Když se posnažim, tak bych možná někde vysomroval i poloautomatickej brus na čočky - takže bych byl asi schopnej udělat zábrus do různejch vašich rámečků ...

Kdysi jsem u mámy v optice vypomáhal, umim komplet sestavení brýlí (včetně ručního zábrusu čočky), a vim jak to udělat správně - tedy tak aby výsledek odpovídal tomu co je na papíru od očního ...
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    PECA: Jop, bez dioptrií si neškrtnu a sluneční dioptrické do auta jsou taky must have.
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    R0C3S3K: Muj plan je kombinace 3D tisku a carbonu pres to v namahanych castech jako konecne reseni a na testovani tu mam nejake hybridni filamenty PC plend apod.

Taky se hodlam vyradit s tvarem a mit moznost mit takovych bryli vic. A jak to jednou budu mit, tak je to easy replikovat dal.
    PECA
    PECA --- ---
    R0C3S3K: No však. Jenže my brejlovci potřebujeme do těch 3D tištěných a fancy patinovaných brýlí dostat funkční optiku. Se bez brýlí sotva podepíšu a ještě "vofous" vedle. :D
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    ty jo, kluci, to tu resite fakt vedecky;)

zrovna dneska tisknu uz druhou zlomenou stranici, ktera praskla v koubu u masky (tam jak vede sroub), pac na to mam klasickej pytel a asi dvacetkrat jsem na ty brejle sednul (je s podivem, ze maska a skla drzi jak svina)

jako podstupovat podobny veci, to bych si predstavil projekt na opravdu kvalitni produkt z nejakych topovych materialu, kdy to vyjede z fabriky a vydrzi to nesmysl, na domaci brejle z fdm tiskarny je to desnej overkill, sam jsem to delal spis z radosti tvorby pri modelovani a patinovani brejli, nez radosti z tisku,,, petG evidentne neni uplne nejlepsi material, z ASA tisknout nemuzu, mam tiskarnu v pokoji v byte, tak si jen zvazte, jestli prace nebude neumerna uzitku

co se tyce parametrickych framu z thingverse, to mi teda prijde totalne marny, protoze radost z tvorby 0 a daleko vetsi smysl ma si koupit kvalitni polyethylenovy brejle z DMka za 2 stovky,,, nejen ze to bude vypadat lip, ale kvalitou to bude uplne jinde
    PECA
    PECA --- ---
    SPECZ: Děkuji za osvětlení!
    Dělám si mentální poznámku a odkládám na neurčito, neboť mám teď fakt nabito. :)
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    PECA: Typicky je k obroučkam navíc kus plastu který jde nacpat jak do obrouček místo skla, tak do poloautomatickýho brusu - do něj pak vložíš jak čočku (kruhovou), tak šablonu, a po chvíli máš čočku vybroušenou do tvaru šablony.

Některý typy optickejch brusů šablony nepotřebujou - buď si uměj ten tvar stáhnout z db výrobce obrouček, nebo maj mechanismus, takový "tykadlo" kterým si vnitřní stranu obroučky "ohmataj" a dokážou podle toho udělat sklo.

A i ty čistě kruhový skla použít můžeš - jen musíš mít čím změřit orientaci cylindru, označit si to třeba fixou, a pak to správně vložit do obrouček. Shodou okolností mám v brmlabu lensmetr na kterým se to dá udělat :-)
    PECA
    PECA --- ---
    ORBIT: To mě taky napadlo... Nicméně kvůli cylindru nemůžu jednoduše použít třena čistě kruhová skla – záleží na přesné orientaci čočky. Jsem měl kdysi "lenonky" a nevěděl to. Od té doby a kontroly v optice to už vím. :)

Prosím tě tohle "sablonky na skla, podle kterych se to da pak frezovat" to je o čem? link na info, klid ně do pošty, ať tu nespamujeme OT. Děkuji.
    TILLIT
    TILLIT --- ---
    ORBIT:
    parametric frame for glasses starting from lens STL by Zzzy - Thingiverse
    https://www.thingiverse.com/thing:5475516
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    IMOLOL: Co pamatuju, tak když jsem jako prcek chodil k mamce do optiky, tak se to přesně takhle dělalo - pantík chytit, nahřát v plameni a vmáčknout do obrouček (potom co se starej poškozenej vypreparoval pomocí trafopájky).
    Používaly tam na to půlkulatý kleště v půlce zahnutý.
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    PECA: A dna od popelníků jsou super kandidát na nějakou steampunk variaci :)
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    PECA: ja jsem si poridil z optiky sablonky na skla, podle kterych se to da pak frezovat (optika) a na ne udelam obroucky do kterych topujde zasadit. Panty uz mam, ted uz jen cas zacit zkouset a hledat funkcni reseni a spravny material.
    A link https://www.aliexpress.com/item/1005006251565991.html
    PECA
    PECA --- ---
    R0C3S3K: cool! Škoda, že nosím speciál tvarovaný "dna od popelníků"... Hmm, ale pro inspiraci dobrý, třeba se hecnu. Zadám to juniorovy jako mimoškolní projekt... :-]
    Pls, nějaké zdroje těch pantů do brýlí, nebo jak se to píše do hledání.

ORBIT: Hmm, tam vidím issue spíše ve sklech. Zdejší optiky vydělávají hodně na obroučkách a samotná skla také nejsou úplně laciná... Zase by šlo použít nějaká zcela obyčejná (nejlacinější) a předsadit před ně nějaký "cool" filtr ve stylu barevné fólie, něco jako mají v lyžařských brýlích...
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    IMOLOL: Neni toho moc k sehnani, na aliexpressu jsem objednal vse, co se dalo a je to vyhradne na strojovy reseni, imo, ale treba nekdo supersikovnej to klestema da;)
    IMOLOL
    IMOLOL --- ---
    R0C3S3K: zrovna řeším podobnej problém a hledám, který panty objednat. Nezkoušel jsi náhodou, jestli by tam nešly zalisovat za tepla? Což je eufemismus pro "zahřát zapíkem a vmáčknout to tam kleštěma"
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    Nový super tool na úpravu textur na modelech. Jednoduše geniální..
    I Built the 3D Print Texturing Tool I Always Wanted
    https://www.youtube.com/watch?v=rTBkjR7JvzI

BumpMesh by CNC Kitchen
    https://bumpmesh.com/
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    PETER_PAN: Kdybys tam získal přístup, zajímalo by mě co tam je k nalezení.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    CASTER: torrent site s piratskymi stl
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    CASTER: Meli by tam byt hromady hotovych modelu a konstrukci pro 3D tisk.
    CASTER
    CASTER --- ---
    PETER_PAN: a co to vlastne je?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam