• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ORBIT, ACID: win11, aktuální verze, ale dělá mi to roky, jen mi to zase nasralo :)

Ale asi jsem našel příčinu - nesedne si to s PowerToys, což jsou věci co se mohou časem stát přímou součástí windows, takže to dost možná časem stejně budou muset opravit.
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    MARASAN: Mac je taky OK. Rekl bych, ze budes mit problem asi spis na sve stanici. Zkus updaty, restarty, jestli to pretrva.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    NAVARA: v linuXu funguje ok. pouzivam verzi primo v debianu.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    NAVARA: popravd jsem to doted moc nepouzival, takze jsem si nevsiml, ale ano, taky se mi to chova pofiderne.. obcas na neho musim kliknout vickrat, aby to reagovalo spravne (psani textu, mazani textu, zavreni okna), ale takove extremni problemy jako ty s tim nemam (v2.9.4 + Win10)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    U prusa sliceru mi pořádně nefunguje ten dialog pro vyhledávání v nastavení (ctrl+f) - děje se vám to, případně jak se toho zbavit?

- vyhledávací políčko většinou času na stištění klávesy jen pro blikne, napsat tam jakýkoli text je docela výzva (pokud se to povede, tak vyhledává)
    - okno nelze běžným způsobem zavřít, tlačítko close nereaguje, jen problikne dialog
    - okno je supermodální pro celý slicer a někdy se ho nezbavím jinak, než zabitím sliceru z task manageru

Jak zadávání textu pro vyhledávání, tak zavření okna zafunguje pouze na zběsilé bušení do klávesnice, kdy se to nejspíše přes nějaký loop "probouchá" k oknu jako takovému

SPECZ
    SPECZ --- ---
    Zjistil jsem že v čechách je/byla parta "onyx vision" která se přesně 3D tisk brejlí snaží řešit, a v číně zase Bragi https://www.youtube.com/watch?v=mniB__yO4dQ - ale ti tisknou spékáním plastovýho prachu
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    R0C3S3K: když se dobře nakombinuje plast (ideálně nějakej pružnější) a jeho tvar vůči hraně čočky, tak to.i na FDM bude držet ...

A sorry za OT tapetování, trochu jsem se rozvášnil :)
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    SPECZ: jasne, nechci to tady zacpavat OT, urcite v brylich budes mit daleko vetsi zkusenosti, nez ja, kazdopadne vytisteny obroucky na fdm bych uplne nesrovnaval s plastem, kterej je na brejlich z fabriky, ale to si proste musi dotycnej zkusit,,, na druhou stranu, k dioptrickym brylim se clovek nechova vetsinou jako prase a neseda si na ne po kapsach;)
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    R0C3S3K: Obroučky co koupíš jsou buď kovový nebo plastový. Fazeta čocky musí odpovídat kombinaci typu obrouček a tlouštce čocky (ta je daná kombinací indexu lomu použitýho materiálu a počtem dioptrií).

U plastových obrouček se čočka brousí do "stříšky" - u tlustších skel ostřejší, u tenkých půlkulatý, a pak se sklo vsazuje do mírně nahřáté obroučky (nad kahanem), a celkem velkou silou se tam namáčkne.

Do kovových obrouček se to zašroubuje - ale u tlustých skel se někdy brousí do tvaru "M" zahloubená drážka dovnitř skla (teda, brousí se to naplocho a drážka se frézuje).

U polorámečků (typicky kovových) je obroučka jen z jedné stany (vrchní nebo spodní) skla, do druhé strany se frézuje drážka a to ní se vloží silon který se uváže ke kovové části.

Myslim že když bude dobře navržená tištěná obroučka, s vhodným profilem na usazení odpovídajícím způsobem zabroušeného skla - tak nejsnažší bude montáž řešit tak že na obroučce bude někde šroubek kterým se to okolo čočky mírně utáhne - tak jako u klasických kovových obrouček.
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    PECA: no prave, podle mne se neda u tistenych bryli spolehat na to, ze to vsadis do obroucek jak uprumyslovych bryli a bude to tam drzet, ten material se imo vyzvejka,,, ja tam mam vnejsi ramecek vlepenej epoxidem, aby to fakt drzelo, pac staci jeden pad na zem a sklo vyleti

ale to si proste musis zkusit;)
    PECA
    PECA --- ---
    To zní jako plán. Poslední věc, tip na šikovnej jednoduchej a spolehlivej "fotosken" xichtu pro maximal fit? B-]
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    Když se posnažim, tak bych možná někde vysomroval i poloautomatickej brus na čočky - takže bych byl asi schopnej udělat zábrus do různejch vašich rámečků ...

Kdysi jsem u mámy v optice vypomáhal, umim komplet sestavení brýlí (včetně ručního zábrusu čočky), a vim jak to udělat správně - tedy tak aby výsledek odpovídal tomu co je na papíru od očního ...
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    PECA: Jop, bez dioptrií si neškrtnu a sluneční dioptrické do auta jsou taky must have.
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    R0C3S3K: Muj plan je kombinace 3D tisku a carbonu pres to v namahanych castech jako konecne reseni a na testovani tu mam nejake hybridni filamenty PC plend apod.

Taky se hodlam vyradit s tvarem a mit moznost mit takovych bryli vic. A jak to jednou budu mit, tak je to easy replikovat dal.
    PECA
    PECA --- ---
    R0C3S3K: No však. Jenže my brejlovci potřebujeme do těch 3D tištěných a fancy patinovaných brýlí dostat funkční optiku. Se bez brýlí sotva podepíšu a ještě "vofous" vedle. :D
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    ty jo, kluci, to tu resite fakt vedecky;)

zrovna dneska tisknu uz druhou zlomenou stranici, ktera praskla v koubu u masky (tam jak vede sroub), pac na to mam klasickej pytel a asi dvacetkrat jsem na ty brejle sednul (je s podivem, ze maska a skla drzi jak svina)

jako podstupovat podobny veci, to bych si predstavil projekt na opravdu kvalitni produkt z nejakych topovych materialu, kdy to vyjede z fabriky a vydrzi to nesmysl, na domaci brejle z fdm tiskarny je to desnej overkill, sam jsem to delal spis z radosti tvorby pri modelovani a patinovani brejli, nez radosti z tisku,,, petG evidentne neni uplne nejlepsi material, z ASA tisknout nemuzu, mam tiskarnu v pokoji v byte, tak si jen zvazte, jestli prace nebude neumerna uzitku

co se tyce parametrickych framu z thingverse, to mi teda prijde totalne marny, protoze radost z tvorby 0 a daleko vetsi smysl ma si koupit kvalitni polyethylenovy brejle z DMka za 2 stovky,,, nejen ze to bude vypadat lip, ale kvalitou to bude uplne jinde
    PECA
    PECA --- ---
    SPECZ: Děkuji za osvětlení!
    Dělám si mentální poznámku a odkládám na neurčito, neboť mám teď fakt nabito. :)
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    PECA: Typicky je k obroučkam navíc kus plastu který jde nacpat jak do obrouček místo skla, tak do poloautomatickýho brusu - do něj pak vložíš jak čočku (kruhovou), tak šablonu, a po chvíli máš čočku vybroušenou do tvaru šablony.

Některý typy optickejch brusů šablony nepotřebujou - buď si uměj ten tvar stáhnout z db výrobce obrouček, nebo maj mechanismus, takový "tykadlo" kterým si vnitřní stranu obroučky "ohmataj" a dokážou podle toho udělat sklo.

A i ty čistě kruhový skla použít můžeš - jen musíš mít čím změřit orientaci cylindru, označit si to třeba fixou, a pak to správně vložit do obrouček. Shodou okolností mám v brmlabu lensmetr na kterým se to dá udělat :-)
    PECA
    PECA --- ---
    ORBIT: To mě taky napadlo... Nicméně kvůli cylindru nemůžu jednoduše použít třena čistě kruhová skla – záleží na přesné orientaci čočky. Jsem měl kdysi "lenonky" a nevěděl to. Od té doby a kontroly v optice to už vím. :)

Prosím tě tohle "sablonky na skla, podle kterych se to da pak frezovat" to je o čem? link na info, klid ně do pošty, ať tu nespamujeme OT. Děkuji.
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    IMOLOL: Co pamatuju, tak když jsem jako prcek chodil k mamce do optiky, tak se to přesně takhle dělalo - pantík chytit, nahřát v plameni a vmáčknout do obrouček (potom co se starej poškozenej vypreparoval pomocí trafopájky).
    Používaly tam na to půlkulatý kleště v půlce zahnutý.
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    PECA: A dna od popelníků jsou super kandidát na nějakou steampunk variaci :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam