• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    NAVARA: Je to problém jen tohodle specifického tisku, kde jsou čtyři různé filamenty na každé z 55 vrstev.

Na jiném tisku, co jsem dojel místo toho bez problémů - malý 2 mm kopeček mezi dvěma prusament barvami, nic co by ohrožovalo tisk, jen to technicky není čistá rovina.

NAVARA
    NAVARA --- ---
    Co mi může kazit wipetower? Tisknu ze čtyř barev MK4S/MMU3.
    Model je v pohodě, ale wipe tower u přechodu dvou barev – jedno prusament pla, druhý alzament hyper pla+ – ve wipe toweru na těch předchodech narve více filamentu (obojích barev), že to postupně udělá bulku, přes kterou se začne extruder zadrhávat a rozhodí mu to souřadnice (a dojebe tím model).
    Ostatní barvy bez problémů. V configu mám pro ten extruder "alzament basic pla", nic jiného tam nemají.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    tyjo... prave jsem zjistil, ze se spulka s filamentem vejde do 28cm sirokeho rukavu do vakuovacky. Perfecctoooo.
    KAERO
    KAERO --- ---
    TLOUDEV: tak v tom pripade si umim predstavit ovlivneni tim ze magneticke castecky se v horkem mekkem filamentu zorientuji podle magnetickeho pole podlozky, dokud filament nezatuhne. coz se da otestovat potistenim podlozky nejakou vrstvou filamentu, sundanim a premerenim mag. pole vrsty.
    ACID
    ACID --- ---
    TLOUDEV: mimochodem na tu kombinaci flex + cokoliv INDX potřebuješ, to fakt nechceš řešit na mmu nebo ručně. Zvlášť teda flex je na CoreOne oser
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    v INDX chtějí tuším distribuovat tvrzené high-flow jako default
    ACID
    ACID --- ---
    TLOUDEV: core s tvrzenyma tryskami normálně funguje, v práci máme 0,4 i 0,6.. na ten magnetický PETG možná 0,6 bude lepší, záleží jak velké částice v tom jsou
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    KAERO: dobra pripominka. ale couriovu teplotu nedosahnu, z toho nemam strach (500+ stupnu). spis jde o ovlivneni spodnich vrstev - varianta tisknout na podstavec z jinych filamentu, snadno oddelitelnych...
    KAERO
    KAERO --- ---
    TLOUDEV: no hlavne ty vysoke teploty uz musi prekrocit curiovu teplotu ne? takze pak pri chladnuti nastane ono ovlivneni okonim mag. polem. hotbed by se asi dal udelat nemagneticky.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    hele tak jsem konecne postavil coreone, dnes jsem se bavil se svou garantkou a vypada to, ze budu tisknout multimaterialy (flex a magneticky petg). no a na to je potreba tvrzena tryska. a teda hlavne indx ale to az bude atd... nicmene me zajima, zda ten hotend co ma prusa umi fungovat i s tvrzenejma tryskama, nebo musi mit nejaky svoje special... ono to asi vyctu i jinde, ale holt nyx je pro me studnice informaci overenych praxi, tak se ptam rovnou zde. klidne me navedte na nejaky studie, aspon budu mit pro bakalarku taky nejakou teoretickou omacku a reference... mimocchodemm takova zajimavost - v nejake studii o magnetickych filamentech (url dodam az budu u compu, pisu z mobilu) jsem se docetl, ze tisk v magnetickem prostredi ma vliv na vysledne vlastnosti. jen jsem to prolitl, zadny velky cteni, ale teda zajimalo by me, jak lze tisknout BEZ magnetickeho ovlivneni, kdyz uvazim, ze hotbed je magnetickej...
    PECA
    PECA --- ---
    ORBIT: Teď mám nějaké aktivity, co musím stihnout do 14 dnů a budu potřebovat vytisknout pár drobností k tomu. Pak si na pátek naplánuji darování krve a během toho prodlouženého víkendu se do přestavby pustím. Jakožto "nulka" můžu přijít na odběr kdykoliv a necítím se potom nijak zle... :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    Software Freedom Conservancy spousti iniciativu na zalobu BambuLabu kvuli jejich porusovani licenci:
    Comprehensive Response to Bambu's AGPLv3 Violations - Software Freedom Conservancy
    https://sfconservancy.org/news/2026/may/18/bambu-studio-3d-printer-agpl-violation-response/

Takze delaji sbirku na zaplaceni pravnika na plny uvazek:
    Support Conservancy - Software Freedom Conservancy
    https://sfconservancy.org/sustainer/
    MILKOV
    MILKOV --- ---
    Nestál by někdo o funkční GEEETech i3? Sestavený kit z roku 2019, poměrně dost vylepšená (kalibrační sensor, lepší šrouby a matice - ty přidám i dvouchodé - přesnější domečky, zateplená postýlka, pracovní osvětlení, lepší hotend, ofuk etc.). Z domu půjde s hrstí trysek, novou řídící deskou a nějakým drobným materiálem (captonová skla a tak). Po cestě bude potřebovat přeseřídit a asi zrovna i prohodit tu řídící desku. To vše za jeden tisíc a jednu korunu.
    Už jsem starší pán, přecházím na bambulab.
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    PECA: Jsou věci, který musejí uzrát. Mě takhle zraje ten upgrade na MK4S, protože z něj budu dělat jen větrák.. A vyndavat to z boxu je vopruz :)
    PECA
    PECA --- ---
    NAVARA: Aha, no, já předpokládal, že upgradovat budu muset postupně, tedy nejprve na MK4s (i kvůli změnám na extruderu) a teprve potom na CoreOne+. Takže MK4s už mám za sebou a bedna s upgradem na CoreOne+ se válí vedle, jako sekundární stolek. Jsem se mentálně zasekl, že budu potřebovat mít celý volný víkend na to asi a nějak to nevychází... Si na to snad budu muset vzít dovolenou, doma řeknu, že jedu na služebku a půjčím si od šéfa zasedačku... Už mě to trochu sejří... B-)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    A nemluvě o potichu dropnutých featurách, jako že LED i větrák potřebovaly spešl power solution, aby byly ovladatelné při tisku a ten automaticky pouštěl vnitřní cirkulaci pro toxičtější materiály apod. Core to tuším má, na Enclosure se vybodli, přestože to bylo v promu těch produktů.

Stejně tak BuddyCam dodnes neumí automaticky spouštět/ukončovat nahrávání videa (resp. generování fotek) s tiskem - přitom tomu nic nebrání, Slicer vidí a ovládá jak tiskárnu, tak kameru.
    PECA
    PECA --- ---
    jo tak, už si vzpomínám. těžký úděl early adopters taky dočkám času...
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ORBIT: ORBIT: Tu jsem dělal tenhle víkend, takže to mám čerstvě v paměti :)
    - nový LCD (abys mohl upradovat na Core+) tam není
    - lisovaná zadní strana pro LCD tam není

- jediné co ti přidají jsou nové packy na tiskárnu (na to, že bys měl LCD před enclosure - teď beru v kontextu upgrade na MK4S co píšeš - nepomysleli, takže stejně ve finále používám ty z enclosure upgradu)

U upgradu na Core tam v popisu možnost zvolení starého LCD mají, ale z volby při objednávce už to odstranili (což je ten můj screenshot)
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    NAVARA: Je to při upgradu z MK4 na S

NAVARA
    NAVARA --- ---
    Core+ mne tedy zas tak netrápí, případný upgrade bude na velkou tiskárnu - CoreL nebo XL
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ORBIT: Neposílají, stará LCD nevybereš :)

Uvidíme za rok+ širokého nasazení, pokud nepřejdu na XL.

Ono je toho víc, třeba od chybějícího výlisky pro úchyt LCD protože proč ho dělat pro early adopters, přes absenci komponent na eshopu pro úchyt fillamentu na enclosure (kterou těm, co si koupí pack posílají v ceně automaticky, ale kdokoli si to koupil po částech - a vědí z objednávek kdo - nasrat), chybějící podporu pro podporované tiskárny (montáž dryboxu na enclosure jsem si musel dělat sám), po upadající dokumentaci. A nějaké další drobnosti spíše k pousmání.

Ohledně dokumentace mi ostatně přijde, že museli vyházet dokumentační tým, protože ta kvalita šla výrazně dolu - a podle komentů u dokumentace to nepřijde jen mne - že jsou špatně i části na state of art setup, o průběžném upgrade co mám já nemluvě. A nikde v komentářích už nenarazíš na lidi od Průšy, co by odpovídali na dotazy a nejasnosti, doplňovali dokumentaci napříč dotazy ve všech jazycích (tj. nutné přepínat cz/en i jen pro fanbase support). V komentářích pod blogy jsem je neviděl snad nikdy, přestože tam jsou relevantní dotazy k danému ublognutí.

Atd.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam