• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    LORDPEET
    LORDPEET --- ---
    ORBIT: Já projížděl youtube a různý diskuzáky a dá se to právě vychytat, že se i na FDM dají tisknout fakt pěkný figurky :)
    LORDPEET
    LORDPEET --- ---
    ORBIT: jo jo, já to měl prinárně pro deskovky, tedy jsem chtěl tisknout jak figurky, žetony atd. tak i inserty a různé boxy.
    A teď už je to primárně pro cosplay, takže jak malé doplñky, tak i velké díly.
    Nehledě na to, že v pokoji SLA nechceš, na to potřebuješ aspoň něajkou komůrku (což bych teda měl).
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    LORDPEET: U resinu si myslím, že jsi měl jen špatný resin - resp nevhodný na figurky. Ostatně je dobrý důvod proč všichni figurkáři jedou resin a ne FDM.

Ale naprosto chápu nechuť se patlat s resinem. Já si s tím chci začít hrát a zkoušet, ale nebyl na to zatím čas..
    fdm je easy a teď jsem si konečně upgradnul MK4 na S :D

A doufám, že z toho brzo udělám Core :D
    LORDPEET
    LORDPEET --- ---
    ORBIT: Já měl problém právě s křehkostí resinových, že to spadlo třeba z 20 cm a něco se ulomilo.
    (SLA tisk/výtisky jsem si zkoušel v práci, abych měl i osobní zkušenost), ale asi záleží i na resinu.
    A ano, strjně tak jsem tento problém měl s FDM, např. prusament mystic brown PLA a nějaké měděné silk PLA bylo šíleně křehký, ale dá se najít filament ci drží. Já už cca dva roky tisknu jen a pouze PETG a tak je to v pohodě :)

Samozřejmě je to na preferencích každého. Já po uvážení všeho možněho preferuju tisk na FDM.
    SLA jsem zvažoval uplně na začátku, když jsem se rozhodoval pro svou první tiskárnu, ale nakonec jsem zvolil větší univerzálnost a tiskový prostor :)
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    LORDPEET: Moje zkušenost je ta že resin figurky se nelámou tak snadno jako fdm. Ty vrstvy jsou slabina u tenkých trčících částí jako meče, hole kuše apod..
    LORDPEET
    LORDPEET --- ---
    HONCKA: Ne a ani to neni potřeba, tisknu to na vrstvu 0,05 - 0,08 a ten rozdíl je ve výskedku minimální, ty vrstvy nejsou prakticky vidět (tam záleží i na filamentu, některý se krásně slijou a vrstvy zmizí uplně i při vyšších vrstvách) Po přestříknutí základovkou nebo prostě jakoukoli barvou už je to uplně v pohodě.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    btw jsem celkem zvědavý na tohle, jestli to bude fungovat a jaký z toho budou padat výsledky, uv fullcolor 3d tisk za nějaký $3500 je fakt úlet
    https://store.heygears.com/products/heygears-g1-direct
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    RIRISKO: P2S mam doma - a prostě funguje ...
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    LORDPEET: mám fdm i sla a fakt sla nenahradíš na miniatury 0,2 tryskou, nebo jseš schopnej tisknout xy na 30 mikronu v tloušťce vrstvy 10 mikronů?
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    LORDPEET: U těchhle malých trysek fakt stojí za to používat kvalitní filament. Protože to jakýkoliv bordel ucpe. Jen jsem si to dovolil přefrázovat :)
    LORDPEET
    LORDPEET --- ---
    Případně Průša má i 0,25 trysky, ty maj malinko menší tendenci se s některými filamenty ucpávat ;)
    LORDPEET
    LORDPEET --- ---
    XBAHNO: 0,2 mm tryska je super věc, používám ji na miniatury nebo jak píše níže na grafiku/nápisy (klíčenky apod.) a v žádnym případě bych nechtěl SLA.
    U FDM je sice čas tisku vyšší, ale za mě pořád lepší než ten "humus" z SLA, a to nepočítám postprocessing a cenu resinu vs cenu filamentu :)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    XBAHNO: ano, proto rikam, ze mi davaji smysl prichazejici auto tool-changery, kdy 0.2 vytisknes opravdu jenom to nejnutnejsi a zbytek delas vetsima podle potreby
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    QWWERTY: hele ten nárůst kvality je hrozně malej zato nárůst času je hroznej. Už jenom průtok tryskou je ¼ proti 0.4mm a ještě ti naběhne čas na víc průchodů. Co trvá 0.4mm 2h, to trvá s 0.2mm 12h - a přitom ta kvalita není ani dvojnásobná.
    Velká tryska, to je vynález. Pro vase-mode, pro funkční věci... Rozhodně častěji sáhnu po 0.8 než po 0.2, vlastně ani nepamatuju, kdy jsem ji použil naposledy.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    XBAHNO: tbh ja bych 0.2 trysku obcas vyuzil i u FDM. obzvlast u grafiky (napr.) by pak sly tisknout jemnejsi/detailnejsi linky
    v tomhle imho budou skvele automaticke tool-change systemy ala INDX/Mova Palette/KliTek - prvni 2 vrstvy s grafikou/detaily na 0.2, perimetry/uzke prepazky s 0.4, plochy/infill s 0.6
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    RIRISKO: jinak Bambu tisknou super a pokud ti nevadí zasrany metody tý firmy, tak budeš spokojen.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    RIRISKO: 0.2mm trysku? Tu nepotřebuješ. Pokud děláš něco, kde bys ji využil, tak sis měl koupit SLA. Spíš nějakou větší, to je mnohem užitečnější.
    RIRISKO
    RIRISKO --- ---
    pekny den vospolok… rad by som sa popytal… planoval som uz dlhsie kupu Bambu P1S s AMS, preiterová som vsak cez AMS2 az ku P2S… zla volba? ulecali ma aj zlavy co su na bambu store… co este vziat spolu s tym? 0.2mm trysku rozmyslam a nejake filamenty… bude mi treba na zaciatok (moja prva tlaciaren…) nieco dalsie?
    KUBLAJ
    KUBLAJ --- ---
    Já všem děkuju. Nejde o žádnej funkční prvek. Nejjednodušší by bylo tisknout to jinak, to souhlasím. Zajímalo mě to čistě z důvodu abych si prohloubil znalosti a věděl co se tam odehrálo. Včetně poznámky od FARIN. Jsem si toho vědom, ale v tomto případě to není problém.
    Děkuji
    KAERO
    KAERO --- ---
    PECA: I na univerzite uz dnes casto uslysis anglicke termity misto zavedenych ceskych. dorostla nova generace ucitelu kteri se hodne ucili ze zahranicnich materialu, maji za sebou nekolik zahranicnich pobytu a pisou clanky jen anglicky. A takhle to predavaji studentum. Holt jses stara struktura, a ja zacinam byt taky :)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    PECA: Použil jsem termit tak, jak jsem si ho před asi deseti lety zapamatoval na IRC, a pod kterým se to dá vygooglit.
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    NASA-3D-Resources/3D Printing at master · nasa/NASA-3D-Resources · GitHub
    https://github.com/nasa/NASA-3D-Resources/tree/master/3D%20Printing
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam