• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    JOPS: Povedlo se s tím nakonec něco?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    PW?<enter> by měl třeba vrátit status (zapnuto/vypnuto).
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    To nevím, jestli přejmenování má nějaký vliv na volbu vstupů v protokolu… Viděl jsem to snad jen u Devialetu a je to demence, ale dá se s tím vypořádat. :)

Odpoví ti to něco na SI?<enter>?
    JOPS
    JOPS --- ---
    SPIKE411: jo, to jsem si taky rikal. Takze relativne vsechno delam dobre, ale kdyz dam

SIDVD+ENTER (viz manual)

tak nic, proste se nic nestane :) predpokladal jsem, ze se mi to prepne na DVD :)

ale ted si rikam, ze jsem to vlastne prejmenoval. Kua, ze by to bylo v tom, ze jsem to prejmenoval na VOLUMIO ? :)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Pokud ti to nereaguje v telnetu na Enter, tak bych se podíval, jestli ti třeba telnet klient neposílá právě CR LF (ale to by nejspíš fungovalo i tak, jenom by pak ten Denon nevěděl, co je zač ten znak LF).
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    JOPS: CR je Carriage Return, tj. ASCII znak 0x0D (nebo 13 dekadicky). Konec řádku. V telnetový session prostě Enter. :)
    Ještě častá je kombinace znaků CR LF, tj. 0x0D 0x0A, což jsou konce řádků, které se používají ve Windows.
    JOPS
    JOPS --- ---
    SPIKE411: mam na tebe maly skromny dotaz.

natahl jsem kabel k Denonu, super parada. Nastartuju telnet, pripojim se k Denonu a pak tak trochu tapu.

kdyz mam spusteny telnet k Denonu a zmacknu tlacitko na ovladaci, tak vidim, jak ty prikazy probihaji. Ale s cim ja bojuju, tak je ze to se mnou uplne nekomunikuje.

Command structure: COMMAND + PARAMETER + CR (0x0D)
    COMMAND: ASCII CODE of 2 characters
    Ex. SI : Select Input source
    MS : surround Mode Setting
    MV : Master Volume setting
    PW : system PoWer setting

tohle tak nejak chapu, ale porad si uplne nejsem jistej co znamena to CR u COMMAND+PARAMETER+CR ??

jediny prikaz co mi to bere, tak je treba MV? a to mi myslim vypsalo hodnotu volume. Ale tim moje uspesne putovani telnet vs denon skoncilo :-D
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    VASHA: Dá se celkem bez problémů přiintegrovat přes jejich sériový rozhraní / tiskovej modul APR-PRT3. Protokol najdeš na jejich webu (Google pomůže).
    K IP rozhraní protokol, pokud vím, uvolnit nechtějí.
    Z hlediska konfigurace se tam od 70. let koncepčně nic moc nezměnilo. Jak starší WinLoad, tak novější BabyWare kopírují strukturu nastavení z klávesnice.
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    VASHA: Kanadska firma, umej opravdu vsechny mozny technologie, pouzivaj PIC MPU s OTP v zakladne, dratovy i 443KHz bezdratovy senzory, dalkovy ovladani, ctecky otisku prstu, 5" video displeje, 100dB piezo sireny, IR zavory, magneticky zamky, vsechno...

Ale nemam s nima uzivatelsky zkusenosti.

Nevim jak odchazi jina technika, ale mam krabice plny jejich vyrazenejch dilu, po servisu, zrejme z nejake vetsi ceske firmy ktera jejich technologie pouziva ve velkem...
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    JOPS: jestli Domoticz umi sceny, tak to bude asi ta spravna cesta.
    JOPS
    JOPS --- ---
    SPIKE411: mno, je fakt, ze domoticz mam nainstalovany na rPi. Mam tam rozchozene veci od cinanu (XIAOMI Gateway, cidla, svetla, vypinace atd.) + mam par ESP8266 a Dallas teplotni cidla :) a je fakt, ze bych tam mohl naroubovat i tohle, aby treba zmacknuti vypinace spustilo hudbu. Ty jo, to by bylo fakt bozi. Mam u sebe navic tato tlacitka , kdyz jsem o dovolene v noci cumel na aliexpress a gearbest a koupil tri misto jednoho :)) ehm :)) Hmmm :)

ale nevim, zda to resit pres Domoticz, ci pres "Mi Home" (chytra domacnost od XIAOMI) ci tohle uplne ignorovat a spustit to pres mobil...
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    JOPS: Taky to komplexněji řeší systémy jako Home Assistant nebo Domoticz (nebo různé komerční), kde už třeba bývají i pro ta AV zařízení hotové nějaké moduly / ovladače, takže neřešíš protokol, sestavování a udržování spojení, udržování stavových informací (je ten Denon zapnutý? je na správném vstupu?), někde ani neřešíš sekvence / makra jako "když zvolím zdroj A zapni přístroj X, počkej 15 sekund, přepni přístroj X na vstup 3". Jen nastavíš odkud kam máš zapojené kabely (AV cesty) a pak jednoduše zvolíš zdroj v místnosti a systém se díky ovladačům a vlastní logice postará a zapnutí a přepnutí všeho potřebného AV po cestě.
    JOPS
    JOPS --- ---
    MAKROUSEK: Ahaa, takze telnet :) takze se jdu podivat, jake moznosti jsou u mobilu.

Diky za navedeni. Mozna jeste bude nejakej debilni dotaz :))
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    JOPS: Ja teda uplne nevim, ale tady mas prikazy toho Denonu, tak bych rekl, ze si udelej nejaky skript, ktery posle ty dva prikazy (PWON a pak SDHDMI) a pak ti zapne to Volumio.
    JOPS
    JOPS --- ---
    cau lidi.

resim takovou blbost, treba me nasmerujete a diky SPIKE411 za odkaz na tento klub :)

o co mi jde.

Prijdu domu a kdyz si chci spustit hudbu, tak musim

vzit mobil, spustit webove rozhrani VOLUMIO (bezi nonstop na raspberry) a pak najit ovladac od AVR Denon-1912 a zapnout a zvolit HDMI1.

No a me sere to hledani ovladace. Verim, ze to jde urcite udelat na jeden klik, ze spustim volumio a zaroven se mi zapne DENON, zvoli se HDMI1 a hned to hraje. V tuto chvili DENON na siti neni, ale pro me to je otazka jedne minuty ten kabel k tomu dotahnout.

me by zajimalo, jak mu poslat ten paket SPUST SE KRAVO A HRAJ :)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    AQUARIUS: Například v kuchyni se docela osvědčilo hlasové ovládání, když máš zamazané ruce...
    Ale třeba Alexa má sama o sobě docela velkou latenci.
    Siri přes HomeBridge byla myslím celkem rychlejší.
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    QWWERTY: to bych ale musel mit tu jejich TRADFRI branu, ktera je nedostatkovym zbozim. Ja jsem to paroval s 1. generaci Philips Hue Bridge a tam tahle moznost neni (ale Hue ma spoustu jinejch moznosti). Ve vysledku mi celkem nevadi, ze mam jako mezikus Home Assistant nebo OpenHAB, diky tomu to muzu navazat treba na nejakej MQTT topic. Jeste budu muset trochu prozkoumat moznosti, protoze tlacitka ala Amazon Dash, nebo jejich genericke ekvivalenty na bazi ESP8266 maji pomerne velkou latenci a nechci na svetlo cekat 1s po zmacknuti vypinace. Vyhledove se nad tim budu muset zamyslet, protoze zapinat svetla nad kuchynskou linkou telefonem ma dost nizky WAF (wife acceptance factor) :)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    AQUARIUS: existuje i knihovna pytradfri, kdyby jsi to chtel ovladat sam pres coap
    prijemne prekvapilo v diskuzich na githubu, ze i kdyz ikea neposkytuje officialni it support, tak zjevne reaguji na feedback dev komunity
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    Na redditu jsem narazil na zminku, ze se dela novy LED zdroj TRADFRI, ktery slouzi jako nahrada za puvodni ANSLUTA s tim, ze ma rizeni pres zigbee. Dneska jsem se vyzbrojen katalogovym cislem sel zeptat na Zlicin a k memu velkemu prekvapeni jsem uspel. Na prodejni plose je zatim nemaji vystaveny, ale ve skladu meli pres 170 kusu, jen prodavac nevedel, ze neco takovyho maji, zjevne je to horka novinka. Sparovani s Philips Hue bridgem probehlo bez problemu, OpenHAB i Home Assistant rovnez nemaji s detekci problem (je to videt jako dalsi stmivatelny Hue zarizeni). Mam 10W verzi se trema vystupama, vsechny se stmivaji najednou, nezavisle rizeni vystupu neni mozne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam