• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    DRIZDIK: Případně tady se tím asi někdo zabýval:

https://www.facebook.com/groups/2232679967058877/
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MR_DAN: Not my first rodeo. ;)
    DRIZDIK: Tady nevím, ale na jejich návod jsi asi koukal? Něco z něj nefunguje nebo není jasné?

How to support new devices | zigbee2mqtt.io
    https://www.zigbee2mqtt.io/how_tos/how_to_support_new_devices.html

Případně na vodnici.net nebo blog.vyoralek.cz nic není?
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    SPIKE411: dobre dobre, za mesic uz tam budu bydlet, tak to otocim vzhuru nohama, aspon bude nejaka zabava po tom stehovani :-))
    mas pravdu, ze ten ventil prece nebude ve zdi hned za tim cudlikem, ze to prece musi byt nekde pohromade s ostatnima, idealne za dvirkama aby se k tomu mohlo.. to mi vubec nedoslo
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    Přidával si tu někdo podporu na nepodporované zařízení do zigbee2mqtt, ZHA ?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Je to právě schválně vymyšlené tak, aby se to dalo přímo použít jako náhrada těch typických existujících EU nástěnných termostatů. Ať už tím budeš ovládat kotel, nebo hlavici.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MR_DAN: Ten Heat Link je sice krabička navíc, ale v zapojení drátů se v zásadě nic moc neliší od klasického termostatu*. Fakt. Je to takový trochu pass-through. :) Jen to potřebuješ někam schovat (ten ventil asi bude v nějaký prostornější krabici / rozdělovači bych tak tipoval, kde bude i přívod 230V a pak dráty k tomu nástěnnému termostatu).

*Navíc tam máš teda tu možnost nepřipojit ten Nest termostat k Heat Linku drátově, ale přijdeš třeba o podporu OpenThermu, což tě tady jistě trápit nemusí.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    SPIKE411: nenene, takovahle exotika tam urcite nebude :D zas takovy hi-tech dum to neni
    asi budu muset vymyslet termostat, co je urceny pro EU, tzn jde na ty draty s 230V nasadit primo, bez nejakeho "heatlinku" mezi a ktery bude komunikovat s Google Home .. a ktery bude aspon nejak vypadat, ikdyz budu stejne pri pohledu na nej zamackavat slzu, ze to proste neni ten pekny kovovy Nest

kazdopadne diky! :-)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MR_DAN: Jo jenom ten plastovej je víc DIY a tuším vůbec ani nepočítá s drátovým propojením s Heat Linkem.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Každopádně jo, dokud nerozebereš ten původní bazmek a nepodíváš se na dráty, tak je to spíš věštění z křišťálové koule.

Napadají mě ještě nějaké možnosti, jak by to mohlo být zapojené (třeba rádiový termostat + rádiem ovládaný aktor/ventil, takže nástěnný termostat je napájený normálně asi ze zásuvkového okruhu a mezi termostatem a aktorem není přímé drátové propojení), ale přijde mi to spíš nepravděpodobné.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    SPIKE411: to je jedno jestli je to ten kovovej nebo plastovej, heatlink je specialita pro evropu, kterou musi mit oba :-/
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    SPIKE411: no jasne, trubku si tam prave dokazu predstavit :D ikdyz je to asi blbost, nechci tu variantu predem vyloucit
    na compatibility checku primo na googlu je to podporovany, ze mas centralni vytapeni pro celej barak a pokud jdou do termostatu na zdi draty, tak je ot kompatibilni ... jen v US se na ty draty nasadi rovnou to kolecko a v evrope ten heatlink a kolecko je zvlast (a je to vsecko kvuli napeti v tech dratech) .. teda tak jsem to pochopil z instalacniho navodu
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Celou dobu teda předpokládám, že se bavíme o Nest Thermostat EU, nikoli Thermostat E (bílý plast).
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MR_DAN: No a ten Heat Link se prostě dává mezi kotel (nebo cokoli to řídí) a to původní kroutítko (které se nahradí designovým kroutítkem od Nestu).

Moc nevím, jak by to ovládalo „manuálně“ a bez drátů. Leda by ti tam vedla trubka a přiškrcoval jsi přímo ventil.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    SPIKE411: nemam kotel, cili ten ventil bude primo ovladanej tim kroutitkem ... otazka je jen jestli manualne a nejsou tam draty, nebo nejak elektricky...
    v tom prvnim pripade bych mel asi pech, v tom druhym bych mohl dat misto kroutitka heatlink a pak bych musel nekam dat ten nest, jak pise HONCKA, pres USB samotny kolecko kamkoli v byte (coz se mi prave nechce, mit z toho ten couhajici usb kabel, doufal jsem v napajeni ze zdi)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MR_DAN: Na zeď místo toho původního kroutítka?
    Existující dráty použiješ k propojení Heat Linku s termostatem.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    MR_DAN: Já mám ten stříbrno černý nest, já měl za to, že přítomnost měří prostorovým čidlem a ne mikrofonem (zapne se lcd a zobrazuje to teplotu, když k tomu někdo přijde) ten heatlink je přijímač, ten jsem namontoval ke kotli, je zapojenej do kotle a na 230V, pak je přes USB samotný to kolečko, kterým to ovládáš a to si dáš kamkoli v bytě
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    SPIKE411: jestli tam budou cucet draty ze zdi, tak asi jo (ani tohle zatim nevim, jete tam nebydlim, zatim jen planuju velky veci :-)
    blby je, ze pak musi clovek vymejslet, kam dat ten samotnej nest, couha z nej kabel a tak
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MR_DAN: Nemůžeš ten Heat Link hodit právě k tomu ventilu?
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    MR_DAN: jo uz tmu asi rozumim, kvuli 230V v evrope je ta krabicka (heatlink) nutny, tim padem nemuzu nest proste jen prohodit za existujici termostat... to je trochu blbe :-/
    je to podlahove centralni vytapeni, cili nemam v tom byte zadny kotel, ke kteremu bych to hodil, ten termostat vlastne jen ovlada ventil s horkou vodou, jako hlavice na radiatoru, jen je to na zdi .. vlastne ani nevim, jestli tam jsou v tom nejake draty
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    HONCKA: bigbrother mi trochu vadi u toho hubu, ale je tam fyzickej vpinac mikrofonu, tak to mi asi staci :-)
    takze mas tu variantu co ma bilou krabicku s tlacitkem u kotle a termostat pak bezdratovej/napichlej na usb kabel kdekoliv v byte, jo?
    ja prave nevim, jestli jsou to jen ruzny variantynebo jak to je, ale vcera jsem koukal na nejaky videa a nekde zapojovali takovy kolecko na draty ze zdi a na nej pak nasadili ten nest, ale vsechny videa cz/sk byly s touhle krabickou ke kotli... tak z toho jsem trochu zmatenej
    budu se muset v novym byte podivat (jeste tam nejsme prestehovany), jsou tam kroutici cudliky (s termostatem) na zdi prave na to podlahovy vytapeni, ktery je ale centralni, tzn zadnej kotel tam neni, ale podle me na to by to melo fungovat

mne se ten nest prave libi dost vzhledove, co jsem koukal na alternativy, tak je to vzdycky takovy "meh", na druhou stranu pokud bych dostal feedback ze je to ptakovina a ze mam radsi vzit neco levnejsiho, tak bych dost premejslel, jestli vyhazovat ty penize jen za vzhled
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam