• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    COLBEN
    COLBEN --- ---
    NETWORK: diky za link, ale spis jsem chtel neco diy. hlavne mam chut si s tim hrat a ovladat si to pres raspberry. tohle vypada, ze bude celkem uzavrena architektura
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    NETWORK: předpokládám, že chtěl asi detektor konkrétní osoby, jinak na to stačí jakýkoli prachsprostý ir senzor, já mám na chodbě od Xiaomi asi za $10 k tomu jako server home assistant na raspberry. Nabízet řešení za 11k na testování a zkoušení kravin mi přijde trochu jako kanón na vrabce
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    COLBEN: no, predpokladam ze kabelaz uz tahat jinak nemuzes, tak co treba:

miniserver: https://shop.loxone.com/cscz/miniserver-go.html
    k tomu senzory: https://shop.loxone.com/cscz/senzor-pritomnosti.html varianta air
    a tohle místo vypínačů: https://shop.loxone.com/cscz/nano-dimmer-air.html

levné to nebude, ale bude to fungovat bez většího úsilí a vymýšlení kola...
    COLBEN
    COLBEN --- ---
    ahoj, premejslim, ze bych si udelal doma nejakou geekovinu, svetla ovladany podle toho kde se zrovna v byte nachazim. chtel jsem se zeptat jestli uz na tohle existuji nejake spolehlive senzory? videl jsem akorat nejakej projekt s infracervenou kamerou a neuronovejma sitema https://towardsdatascience.com/...h-a-raspberrypi-a-thermal-camera-and-machine-learning-376d3bbcd45c chtel jsem se zeptat jestli treba nekomu domu nebezi nejaky jednodussi reseni na tohle?
    JETPAC
    JETPAC --- ---
    Přesně tak. A pak jsem si ho dal do configuration.yaml:

hdmi_cec:
    devices:
    TV: 0.0.0.0
    appletv: 1.0.0.0
    enigma: 2.0.0.0
    malina: 4.0.0.0
    bd_player: 3.0.0.0

Enigma se nehlásila.
    ZORBEN
    ZORBEN --- ---
    JETPAC: jakože ti to nenašlo zařízení, ale když jsi ho oslovil např na 2.0.0.0 tak reagovalo?
    JETPAC
    JETPAC --- ---
    Mně se všechny zařízení taky nepodařilo nascanovat, musel jsem adresu vyzkoušet a odhadnout, vse jsem mel x.0.0.0.
    ZORBEN
    ZORBEN --- ---
    pouzivate nekdo HDMI-CEC pro ovladani UPC HD Mediaboxu? zajima me, jestli to vubec jde...nova LG TV ten mediabox nejak ovladat umi, ale nejsem si jistej, jestli to je pres CEC (v reci LG = simplink) nebo jestli to funguje na jinym principu.
    stacilo by mi, kdyby to pres home assistant slo aspon zapnout / vypnout
    hdmi-cec scanner addon v HA vidi TV 0.0.0.0, vidi Rpi4 2.5.0.0 a pak uz jen neco dalsiho bez adresy (f.f.f.f), RPi4 na kterym HA bezi je pripojenej do AVR, UPC mediabox do TV
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    FATBOZZ: Já mám Lenovo Smart Display a občas na tom pustím film když něco v kuchyni dělám, občas si zobrazím nějakej recept, používám to jako minutku a diktuju tomu nákupní seznamy (je občas dobré vidět co ti rozuměl :-D), ale bez lokalizace to není ono.
    Zrovna dnes ale proběhla nějaká zpráva, že se objevují věci v češtině viz: https://dotekomanie.cz/2020/05/google-assistant-zacina-ukazovat-cestinu-aktivace-se-zatim-nedari/
    LEDOFREDO
    LEDOFREDO --- ---
    HONCKA: mela byt prelomu roku 2018/2019, je stale hovno..
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    FATBOZZ:
    LEDOFREDO: jak je to u nich s lokalizací?
    LEDOFREDO
    LEDOFREDO --- ---
    FATBOZZ: ja mam jen mini a ne na kuchyni.. ten obrazovkovej sem si chtel taky koupit, presne jak pises na kuchyň, ale nakonec sem se nedokazal presvedcit ze to dava smysl.. je to vlastne tablet, ale nic poradnyho na nem nemuzes delat.. kdyz mit v kuchyni obrazovku tak si na tom chci pustit netflix, twitch, kodi, nebo horizon go ale to na tomhle nemuzu, nebo alespon vetsinu ne.. nechapu pointu tohohle produktu, proto sem se skoncil jen u "mini" a radsi si přinesu do kuchyně tablet
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    Máte někdo dlouhodobější zkušenost s google hub / google nest hub max ? porovnání ? Hodí se na pracovní desku do kuchyně ? odolnost vůči vodě, špíně ?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    HONCKA: Pod vypínačem bývá instalační krabice vcelku běžně, třeba KU68. Je na ni přišroubovaný.
    Málokdo má na zdi přilepené bezdrátová tlačítka.
    DWAY
    DWAY --- ---
    Teda pro cloveka co tomu rozumi to asi trivialni bude.
    DWAY
    DWAY --- ---
    Kazdopadne dekuji vsem za odpovedi, i za upozorneni at se v tom nehrabu :) Uvedomuju si, ze to neni uplne trivialni a bezpecna zalezitost. Proto se hodne ptam nez se do neceho pustim :)
    DWAY
    DWAY --- ---
    SAKALICEK: jo to se neboj. Jednak to nedelam pri nahozenych pojistkach. A jednak nejsem doma sam.

HONCKA: planuju to nahodit na cidlo takze jsem doufal ze to pujde vyresit jen pres jeden vypinac. Aby toho nebylo malo, tak se jedna o schodistak kde jsou dva dvojite (kazdy ovlada napul schodiste a napul predsin) a treti ktery ovlada pouze schodiste. (neco viz nize imo)

A v podstate se ucim. Diky vsech tech konverzaci zacinam chapat schema zapojeni a o tom mi vlastne slo. Jeste mam na telefonu elektrikare ktery to zapojoval. Pokud to bude moc velka jizda, tak asi radsi pockam na nej.

Ale nechci ho volat kvuli kazdeho noveho switche co si doma koupim.
    SAKALICEK
    SAKALICEK --- ---
    DWAY: Pokud nemáš el.tech. vzdělání a nevíš jakej vodič je jakej, vůbec bys na to neměl sahat. Proud a napětí v těch vodičich ti může způsobit smrtelný úraz.... Pokud přeci jen musíš to zapojení vyřešit sám, doporučuji ti aby byla přítomna další osoba, která ti bude umět poskytnout první pomoc (vyprostit, PP, lékař).

Účinky elektrického proudu na organismus – WikiSkripta
    https://www.wikiskripta.eu/w/Účinky_elektrického_proudu_na_organismus

Skutečné zapojení v elektroinstalaci, schéma zapojení vypínačů ke světlům – mylms
    https://www.mylms.cz/skutecne-zapojeni-v-elektroinstalaci-schema-zapojeni-vypinacu-ke-svetlum/
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    SPIKE411: ty máš ještě krabici pod vypínačem? Já mám nově rekonstruovaný byt, schválně jsem si rozdělal schodišťový vypínač a odpovídá to tomuhle schématu, žádnou krabici pod vypínačem nemám, drát jde rovnou ze zdi, jinak možná je někde poblíž zazděná, ale barvami to dopovídá s tím, co psal DWAY, hnědá - klasika fáze, na tom vadaska svítí vždycky, černá a šedá, pokud světlo svítí, tak jde naměřit na obou, pokud světlo nesvítí, tak jde naměřit na jednom, záleží podle polohy protivypínače.

DWAY: vzhledem k tomu, že se jedná o schodišťák, tak to musí samozřejmě být vyřešenu u obou stran, s těmihle elektrickými nemám moc zkušeností, mám ho akorát na světle, kde nemůžu mít chytrou žárovku, ale asi nejednodušší bude zrušit to schodišťový přepínání, daát tohle akorát na jednu stranu a na druhou dát akorát nějaký wireless switch
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    HONCKA: No jasně, do vypínače fáze… a z vypínače mu to musí jít do vstupu/vstupů (S1, S2) na tom modulu.
    Nebo myslíš do krabičky pod vypínačem, že mu jde jen fáze? No to by byla zastaralá elektroinstalace.

Na tom schématu zapojení modulu je všechno vidět, jen ty vypínače tam nejsou rozkreslené.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam