• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    SPACEX
    SPACEX --- ---
    QWWERTY: Jo, přesně tohle křeslo. Ten samsung začne na nohu najíždět, nezvládne to, zacouvá, otočí se o pár stupňů a udělá to znova. Včera sem ho po asi patnácti minutách musel zachraňovat
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    SPIKE411: To bylo jen jedno nahodne pozorovani, takze je mozne, ze by to jinak taky dal. Ale ja pouzivam aplikaci, abych ho poslal do prace a navic casto chci omezit, do kterych mistnosti ma jet, takze ja data cinanovi posilam...
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    QWWERTY: To muzu potvrdit, ze s rozdilem v tom, co vidi radar, a v tom, do ceho narazi ten narazovy senzor, si i ten muj v pohode poradi. Podlahove listy jsou pod laserem, ale dost tluste, takze si mysli, ze zed je o kus dal. Nejede podel te zdi tak elegantne, jako kdyz mu to sedi s laserem, ale poradi si s tim v pohode.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    SPACEX: ad susak - ja i kolega jsme to vyresili tak, ze susak ma mezi nohama dole vlepencyh 10 cm vysokyho kartonu nebo necceho podobnyho. vysavac to pak vidi jako prekazku a nesnazi se pres tu trubku prejet, jinak se mi na tom zasekaval taky. A pokud ikea kreslem myslis ten jejich Poang, tak zminovany Roborock S5 s nima nema problem. Kresla tu mam dve a i kdyz vysavac lidarem nevidi tu nohu lezici na zemi, tak si ji ocucha kontaktnim senzorem
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    DOKIS: Jak říkám, můj normálně není připojený k Internetu a funguje úplně v pohodě (i s originálním firmware).

Řekl bych, že právě třeba Roborock S5 Max má zřejmě bandasku s nějakým ventilem, takže vodu dokáže dávkovat. Díky tomu umí ty nevytírací (no-mop) zóny. (Pořád to na nich ale bude vysávat.)
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    SPIKE411: Nezkoumal jsem rootovani prilis podrobne, ale ziskal jsem pocit, ze ten muj je ten pripad, kde je treba to skoro cele rozebrat a povrtat se v motherboardu.

Kdybych to nechal pracovat v nastaven casy, tak aplikaci taky nepotrebuju, ale nejsem si jisty, jestli se obejde bez internetu. Jednou se mi stalo, ze ztratil wifi, a mel jsem pocit, ze jezdi ponekud zmatene.

Hadr asi neni uplne mimo, ale nesmi od toho clovek cekat nejake zasadni veci. Aspon me to tak prislo. Ani u toho xiaomi to nejde nechat pripravene. Z te nadrze asi tece voda porad, takze by pod nim vznikla poradna kaluz a jinde nic. Takze napustit, pridelat, spustit a pak hned rozebrat a zbavit se vody.
    SPACEX
    SPACEX --- ---
    Díky. Půjdu do jednoho z těch Xiaomi. Ale teda nadávám si, že sem se nezeptal včera a nevzal laser hned
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    DOKIS: Nekoukal jsi, jestli ten tvůj model nejde rootnout? Googli Valetudo, dustcloud, Xiaomi + root resp. Roborock root.

Jinak já ho mám ve zvláštní Wi-Fi/VLAN, odkud většinu času nemá přístup do Internetu, ani není důvod. Aplikaci skoro nepoužívám a stačí mi, že každý všední den vysaje byt, než přijdu z práce.

Ten hadr není marný, u mě se dost práší. Na konci je vždycky černý, takže efekt to má. Je to samozřejmě jen vlhké vytírání prachu. Jestli si na podlahu něco nakydáte, tak si to s tím neporadí.
    Ale blbý je, že s tím mým modelem tam ten hadr nemůžu nechat celý den připravený, abych ho pak po příchodu domů jen sundal a vypral.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    SPACEX: Mám Roborock S50, vyfiltruj si moje příspěvky tady ohledně praktických zkušeností:
    [ Domácnost, aneb jak si zpříjemnit druhou šichtu ]

V zásadě si na něj nemůžu stěžovat a znatelně zlepšil kvalitu mého života.

Trochu zjednodušuju, ale aplikaci jsem v zásadě musel použít asi tak dvakrát. Přihlásil jsem a aktualizoval vysavač, nastavil jsem čas a nejvyšší výkon, nechal jsem vysavač projet byt a pak jsem nastavil zakázané zóny / virtuální bariéry.
    Vyšší modely umí nastavit i zóny, kde to nemá vytírat (např. koberce).
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    DOKIS: Ta "vezicka" nahore je rotujici laserovy dalkomer, takze pozorovat postup mapovani je celkem vtipne (vidi i kusy mistnosti, kde jeste nebyl a podobne). Je celkem zajimave sledovat to pri jezdeni, protoze mam pocit, ze ten laser neslouzi primarne k tomu, aby si zmapoval cely prostor a pak skrz nej uz jezdil ciste podle mapy. Mistnost (i kdyz uz ji zna) si predem celou objede (metodou "prava ruka po zdi"), takze urci steny, a pak zacne pravidelne zig-zag vysavat plochy. Kdyz pri tom na neco narazi (bud to predem odhali laserem a nebo do toho celkem casto proste narazi), tak to objede (opet metodou prava ruka). Cili bych rekl, ze laser hlavne slouzi k tomu, aby vedel, kde je v prostoru - dava mu relativne spolehlive souradnice X,Y v prostoru bez odometrie, ktera v techhle pripadech ani nahodou nestaci. O tu mapu az tak nejde. Ale diky presnemu X,Y vi, kde je a kde uz vysal, taky vi, kde je stena (objel si to), a umi delat pekne pravidelny zig-zag pri vysavani. Plus teda pomoci toho kresli mapu bytu, kde si pak muzes urcit mistnosti a poslat ho napriklad vysat jen vybrane.
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    SPACEX: Mame https://www.alza.cz/xiaomi-mi-robot-vacuum-mop-pro-white-d5771316.htm#popis - vysava a ma i mop, ale to jsem zatim prilis nevyuzil (jednou na vyzkouseni), protoze mi to prijde spis jako srandicka nez ze by to realne vycistilo. Celkem to funguje, ale nema v ceste prekazky typu susak na pradlo (pokud je to ten klasicky z tenkych trubek), kde to je par centimetru vysoka vec, na kterou umi najet. Na druhou stranu kdyz jsem ho poprve pustil a zapomel vyndat prepravni zarazky, ktere zablokuji narazovy senzor, tak dokazal vyjet na listu od podlahy (mame dost vysoke, tak 5 cm) a zase se z toho dostat. Mapovani funguje dobre, mapu si zapamatuje (v aplikaci vidis mapu i jeho aktualni pozici, takze neni pochyb o tom, jestli tusi, kde je a jak to tam vypada) a projede vse, ne jen nahodne vybrane kusy. Obcas se nekde zbytecne mota, ale celkove mi prijde to mapovani a navigace celkem povedene. Na druhou stranu bez cinskeho cloudu samozrejme neni pouzitelny a odezvy v aplikaci jsou obcas dost pomale. Pri editaci mistnosti, kdy si v jeho mape muzes oznacit, co je ktera mistnost, trva kazda akce tak 5-10 sekund.

Mimochodem, cena toho Xiaomi v alze mi prijde "vtipna", jelikoz alza.cz mi ukazuje 9490, ale alza.sk 319.90 EUR, coz je ponekud mene...
    SPACEX
    SPACEX --- ---
    SPACEX: a eště doplnění - všude lino, takže požadavek na vysávání + vytírání
    SPACEX
    SPACEX --- ---
    ČAU. Zkusím se zeptat tady - pořídili sme teď domů tenhle vysavač https://www.alza.cz/samsung-vr05r5050wk-s-mopem-d5646933.htm?o=1 a sem z něj takovej nenadšenej. Najíždí na sušák na prádlo, potřebuje pomoct a pokud zajede pod takový to klasický ikea křeslo, tak je to totálně konečná. Navíc mi přijde, že si nepamatuje rozložení bytu a imho nezajede do všech místností. Vrchol tomu nasadilo to, že sem teď asi po třech hodinách znovu zapnul mobilní appku a nefunguje přihlášení, i když sem ve stejné síti a zadávám správné přihlašovací údaje.
    Zvládnete doporučit za podobnou cenu nějaký lepší?
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    Ja ted pouzivam ZHA s jiz zminenou Danfoss Ally hlavici, par Aqara zarizenima (teplotni cidla, cidlo otevreni okna/dveri, mezi-zasuvka, LED zarovky do klasicke E27) a Lidl led paskem. Obcas neco nezareaguje na prvni pokus (ale to muze byt signalem, nemam uplne idealni podminky), ale jinak to vse funguje celkem solidne, problemy mam jen s tou Danfoss hlavici.

HA mi bezi na tom jejich OS na RasPi 4 s Conbee II.
    ZORBEN
    ZORBEN --- ---
    AQUARIUS: co jsem zkoušel ty hlavice viz pár příspěvků níž tak na ZHA (flashnutej sonoff zb bridge) mi to ukazovalo míň entit tak jsem nakonec zkusil z2m ale aspoň přes cc5531 s anténou mi to přijde takový nestabilní (nevím jestli je to tím hw, ale lidi si na to docela stěžujou že to je taková spíš hračka)
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    JEREMIUS, ZORBEN: Ja jsem na to ZHA reseni narazil relativne nedavno, zatim pouzivam kombinaci Philips Hue a IKEA Tradfri a moc s tim spokojenej nejsem (nemoznost integrace Tradfri vypinacu do Hue, chybejici ekvivalet Hue groups v Tradfri, celkove Tradfri mi prijde min komfortni, ale zase proti Hue je o dost levnejsi). Na ZHA se vyhledove chystam.
    ZORBEN
    ZORBEN --- ---
    AQUARIUS: nemáš náhodou zkušenost v porovnání ZHA vs zigbee2mqtt vs deCONZ?
    JEREMIUS
    JEREMIUS --- ---
    AQUARIUS: Díky. Jak moc to potom dlouhodobě šlape bez zásahu, když to zprovozním? Nerad bych pak šel do něčeho, co bude neustálý bastl a řešení nějakých problémů
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    JEREMIUS: Jestli budes chtit michat zigbee zarizeni od ruznejch vyrobcu, mozna se rovnou mrkni na Zigbee Home Automation.
    JEREMIUS
    JEREMIUS --- ---
    Jak je to, když mám bránu od Lidlu a koupím třeba zásuvky od Ikea? Budu je moct plnohodnotně používat? Předpokládám, že když koupím něco od jiné značky, nebudu u toho moct minimálně updatovat firmware, je to tak?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam