• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    STEMBUS
    STEMBUS --- ---
    CERMI_FOX: z definice zigbee protokolu by jakýkoliv ze sítě napájený koncový zigbee zařízení (ne ty co sou bateriový) mělo automaticky fungovat jako zigbee repeater ;)
    BOAR
    BOAR --- ---
    CERMI_FOX: zatím jsem to moc nezkoumal, ale má to podporu zigbee2mqtt, takže počítám, že to kdekoli umístils a bude ti to reportovat do Mqtt. Já mám teď jedno RPI jako Hass, a druhý jako zigbee2mqtt. A chci Hass hodit jako kvm do proxmoxu, a mít jen jednu ZigBee GW, a tohle mi přijde jako lepší, než běžet někde RPI s ZigBee donglem
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    BOAR: ty jo, tohle přesně sháním. Chápu to tak, že Home Assistant to bude umět použít jako extender, tj můžu mít třeba jeden zigbee coordinator a pak dva tyhle tak, aby mi to pokrylo druhý patro, kde mám hrozně špatný signál? Ethernet a wifi tam natahanou mám samozřejmě.
    BOAR
    BOAR --- ---
    SMLIGHT SLZB-06 - A Zigbee 3.0 to Ethernet, USB, and WiFi adapter with PoE support - CNX Software
    https://www.cnx-software.com/2022/10/31/smlight-slzb-06-zigbee-3-0-to-ethernet-poe-usb-wifi-adapter/

To vypadá hezky. Odložil si to sem
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    MEDWYN: Vzal jsem shelly. Ano, na aliexpressu se da sehnat neco podobne asi za 500,-, ale urcite bez EU certifikace a rozhodne bych v pripade problemu nechtel mit problem s pojistovnou...
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    Potrebuju nejaky din-mountable wifi relay pro spinani bzucaku u branky. Nasel jsem Shelly 1 Pro, ale stoji 1500, coz mi prijde dost na dalkovy ovladani branky :(. Nejaka levnejsi alternativa co bude hezky fungovat s Home Assistantem a nevyhori mi s ni barak? Principialne nemam s tou Shelly problem, jen nechci vyhazovat prachy. Diky!
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Ikea Dirigera smart home review: easy to setup and use, finally - The Verge
    https://www.theverge.com/23420136/ikeas-dirigera-smart-home-review-price-specs
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Ikea smart bulbs can be exploited to force them to blink • The Register
    https://www.theregister.com/2022/10/08/buggy_ikea_smart_bulbs/
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    nemáte někdo motorizovaný žaluzie (nebo okna) od Veluxu? Potřeboval bych vědět, jestli když si je přes tu jejich chytrou krabičku (klf200) připojím do home assistantu, tak budou nadále fungovat i dodávané dálkové ovladače k jednotlivým oknům? Chci mít jednoduchou zálohu pro případ, že by se něco stalo s HA, wifi nebo čímkoliv. Zároveň často je budeme ovládat ručně, tím pádem bych ušetřil za ty ovladače, co už máme :)
    STEMBUS
    STEMBUS --- ---
    TOMBSTONE: máš pravdu, opraveno, diky! ;)
    ABE
    ABE --- ---
    TOMBSTONE: to je pro rychle vypnuti, vis jak :)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    TOMBSTONE: Napadeno kutilem.
    TOMBSTONE
    TOMBSTONE --- ---
    STEMBUS: z ty obnazeny faze mi neni uplne nejlip... ;-)
    STEMBUS
    STEMBUS --- ---
    STEMBUS: tak shelly už si vesele běží ;) dokopal sem se si k tomu všemu konečně udělat pořádný stats a ne bastl v *.yamlu - tak už to trošku začíná vypadat...

TOMBSTONE
    TOMBSTONE --- ---
    NYRLEM: raspi gpio jsou 5v..aspon ty raspi co mam ja..neni problem vyresit to odporovym delicem, ale jednodussi pro me bylo vrazit tam ESP32 ktery mi lezelo doma na stole ;-)
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    TOMBSTONE: mam to uplne stejne, jen to raspi zvlada 3.3V cidla, ne? Minimalne napajeni urcite a neni duvod, aby nefungoval odecet ..

TOMBSTONE
    TOMBSTONE --- ---
    AHARAZ: pouzivam ultrazvuky na presne tohle. destova a covkova jimka. mam takovy ty klasicky senzory za 50Kc,takze vodotesnost moc neresim...vzal sem proste nakou elektrokrabicku z hornbachu,vyrizl dve kulaty diry na ty senzory a prilepil to tavnym lepidlem...kdyz to "zrezne" tak sem prisel o 50Kc ;). ale mam to ve vejsce,kam se hladina nemuze dostat. pripojeny k esp32 (m5stack atom),ktery ale neda posilat signal z betonovy jimky domu po wifi,takze jen pripojeny k raspi ktery to uz da (raspi zase neumi 3,3V logiku kterou vyzaduje ten senzor, proto to esp32).senzor funguje i na relativne dlouhym kabelu (cca 4m mezi esp a senzorem).
    mam to tak asi 2 roky, vlhko,vedro ani zima to zatim nezabilo. necekej od toho senzoru zazraky..ty cisla z toho je potreba jeste "vyhladit", rozhodi to treba pena (po prani) apod. nicmene to mam ted ve stavu ze to funguje a da se na to spolehnout. co se tyce sw stacku tak data posilam do influx a zobrazuju v grafane (vse lokalne) a aktualni hodnotu posilam i na server,abych se mohl podivat,kdyz nejsem doma.
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    Zdravim,
    hledam nejake pekne reseni pro sledovani hladiny vody v nadrzi, ale jde mi o skutecnou hladinu, ne o cidla na urcite vysce. Jako vhodna technologie mi prisel utrazvuk. Pro rizeni bych rad pouzil TinyControl, se kterym jsme prisel do styku, pro grafy asi nejake web reseni uvidim v lokalni siti. Asi by se mi nejvic libilo cidlo, ktere bude rovnou hotove IP zarizeni lan/wifi dle situace, ale nic moc jsem nenasel. Uz jsem zacal zkoumat co by to stalo zbastili Arduinem, ale nemam na to moc cas a prislo mi, ze bych si musel vytisknout i vodotesne pouzdra. Koukal jsme na hotova reseni, ale nic nebylo tak propracovane a uz vubec ne IP.
    Resim dve veci.
    Mam jimku odpadnich vod, kde sice mame nejaky bezny cyklus pro vyvoz (cca dva mes.), ale obcas nevyjde a rad bych anomalii vedel dopredu (jak moc se naplnila mimo plan, kdyz protekal zachod, prijela navsteva), protoze shanet odvoz narychlo o 14dni driv je u nas dost bojovka. K Jimce mam dotazeny LAN kabel. Tady bych voli radsi cidlo, ktere nebude moc zranitelne hadici pri vyvozu, na to mi prisel utrazvuk idealni.
    Druha vec je nadrz na destovou vodu. Tam chci resit dopousteni vody, dle hladiny, ale v ruznych obdobich jinak. Po minule zime nam na zacatku jara dosla voda (splachovani/prani) a bylo jednodusi si nadrz nechat naplnit cisternou, nez se o to pokouset ze studny s pitnou vodou. Mam kus vedle starou studnu, kde neni moc vody, ale predstava je, ze v zime bych doplnoval pravidelne skoro do maxima a od jara do zimy, jen kdyz klesne hladina pod nejakou mez, protoze jeden vydatny dest nadrz dost doplni.
    Tam mam volny jen kabel cyky 5x1.5.
    Jen pro doplneni nejsme/nemuzeme byt napojeni na rozvod vody. Mame novou studnu s pitnou vodou, ale jsme na vrsku, kde neni moc vody, tak tu si setrime na piti/myti...
    STEMBUS
    STEMBUS --- ---
    tak nakonec to zatím asi vídím na "Shelly plus 1PM" - sice to je další "integrace" do HA ale to už asi je a i nadále bude úděl DYI chytrých domácností :)

aspon mě to donutilo si udělat konečně nějaký automatizovaný zálohy celého systému atd :))
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    SPIKE411: Shelly je super a umi toho hodne + jednoducha integrace do HASS.

TR1: +1 ... jistic/chranic bych radeji dal zvlast a spinani resil pres Shelly.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam