• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Prague meetup · Luma
    https://lu.ma/dhudha0z
    Přijďte se seznámit s ostatními nadšenci do domácí automatizace, udělátek a hejblátek na první Home Assistant Community Day v Praze!

​Potkáme se hodinu po sobotním poledni na pozdním DIY obědě v zahradě volnočasového centra H55 v Praze 14, které najdete nedaleko metra Hloubětín. Na místo se stejně tak snadno dostanete autem nebo na kole, více na https://www.h55.cz/kontakty/

​Na místě bude k dispozici gril v režimu BYOB (bring your own buřt), studené i teplé alkoholické i nealkoholické nápoje pak nabídne přilehlá kavárna. V případě mírné nepřízně počasí nám poslouží pergola, v případě velké nepřízně pak vnitřní prostory kavárny.

(nemám s tím nic společného a asi mám ten den jiný program, přeposlal mi to kolega)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    ABE: Je.
    GEKONZPRAHY
    GEKONZPRAHY --- ---
    BOAR: Nakonec to bylo napájecím adaptérem. Číňani k tomu žádnej nedali, já tam prsknul nějakej 45W od Samsungu a asi to fungovalo tak nějak napůl, že nesvítily status ledky. Dal jsem tam nějakej obyč adaptér s menším výkonem a tradá, vše funguje. Díky za pomoc
    ABE
    ABE --- ---
    Zapojuji prvne shellynu. Potrebujeme ji pouzit na ovladani zasuvky. Konkretne jde o shelly 1PM mini Gen4.
    Od Sonoffu, ktere mame jinde se shelly lisi v tom ze nema N vystup, rad bych si overil jestli muj navrh zapojeni je ok.

BOAR
    BOAR --- ---
    GEKONZPRAHY: žárovky dost často musíš nějakým způsobem dostat do parkovacího módu, bývá to třeba rozsvitit-zhasnout-rozsviti. Jen ten počet zhasnutí bývá třeba 4 -5 a vždy tak půl vteřiny počkat. Pak začne jinak blikat, a je v parovacím režimu. Viz manuál. (Jestli máš.) A ještě občas musí být blízko nějakému routeru. Míval jsem na to objímku na zastrccez a vždy to připojil přímo k Igbee controlleru
    GEKONZPRAHY
    GEKONZPRAHY --- ---
    Ahoj, mám menší problém se zapojováním chytrý domácnosti.

Mám TaHoma switch a Zigbee Gateway, oboje drátem zapojeno do routeru, kterej vysílá 5GHz wifinu. V mobilu aplikaci TaHoma, skrz ní ovládám venkovní rolety. Dokoupil jsem z Aliexpressu Zigbee a pár píčovin pro začátek, všechno funguje jak má, ale LED žárovky ne. Našroubuju, zapnu, začnou blikat. Spustim v TaHomě přidání zařízení - Chytrá žárovka - Zigbee - a nic. Uplynou tři minuty a žárovku to nenajde. Zkoušel jsem aplikaci Tuya/SmartThings, ale se stejnym výsledkem.

Co dělám blbě? Všechny tyhle Zigbee výrobky jsou z Aliexpressu, nicméně žárovky jsem vybíral podle hodnocení, recenzí a několika desítek tisíc prodanejch kusů v domnění, že to nebude šmejd...

SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    KURVADRAT: Neštve. Lepší tu vodu nechat cirkulovat. Menší pravděpodobnost, že se sekne čerpadlo. Kocour to tak má rád. A já mám doma aspoň uklidňující zvuk zurčící vody. :)
    KURVADRAT
    KURVADRAT --- ---
    SPIKE411: Kdyz by te taky stvalo, ze pitko pro kocky bezi porad, tak ja poridil toto
    https://www.aliexpress.com/item/1005005862376001.html
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    To by chtělo tu dokumentaci, potažmo aspoň typ motoru, podle toho už se dohledá.

Horní doraz jsem teda viděl udělaný i mechanickým spínačem, tam není co nastavovat (prostě jak lamely dojedou nahoru, zatlačí na spínač a ten odpojí motor). Ale jak je v takovém případě udělaný spodní doraz, nevím.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    MAKROUSEK: zkousels zkalibrovat motor zaluzie? Pri montazi se nastavuji dorazy, tak si je pro jistotu nastav znovu.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    AXTHEB: Jojo, to vyresi oba najednou.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MAKROUSEK: Nestačilo by podmínky pro oba switche rozšířit o kontrolu toho, že druhý není on? A pak ty switche schovat ze všech dashboardů :)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MEDWYN: Docasne jsem to v HA vyresil automatizaci - Shelly je v rezimu dvou switchu a kdyz je jeden z nich on po 15 sekund, tak se vypne. Ale to neni spravne, to nezarucuje, ze nekdo nezapne oba naraz a motor nespali.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MEDWYN: Tak jako to poznam, tak to nedelam.
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    MAKROUSEK: Jo, to asi vybouchne, pokud na to motor neni stavenej. To jsem asi mel napsat, ze? :-)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MEDWYN: Neznam. Ale kdyz tam pustim obe faze (teda nahoru a dolu), zni to, ze to brzo vybouchne. To to nebude.
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    MAKROUSEK: Vis aspon model motoru? Treba u Somfy WT to jde kalibrovat podle navodu online a nastavit horni i spodni dorazy. A to i bez toolu. Klicove pro tohle kalibrovani je, ze do motoru pošleš najednou obe faze. Ale znam jen Somfy, mam jich 11+2 na pergole.
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    MEDWYN: Nebo jinak: takhle by to slo pouzivat, ale ne zkalibrovat. Hmm.
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    SPIKE411: Jde nastavit maximalni doba behu. Takze by to tim slo obejit. Max moving time ci neco takoveho.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SPIKE411: Ano. Ne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam