• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Tak dalsi projekt - nahradit doma svetla stmivacima svetlama. Jaky postup byste doporucovali?
    ASYMETRIC
    ASYMETRIC --- ---
    STEMBUS: Zkoušel jsem to v přímo v ovládací aplikaci k žárovkám (WiZ app V2) i v aplikaci k M3 hubu Aqara (Aqara home). Všude tam vidím jen nastavení času, nikoli rozmezí.
    STEMBUS
    STEMBUS --- ---
    ASYMETRIC: a v čem tu automatizaci vytváříš? Nestačilo by to přepsat aby se podmínka netestovala jen ve 21:00 ale prostě aby kdykoliv mezi 21:00 - 06:00 (což už samo o sobe bude první podmínka k testování) byla po sepnutí nastavena hodnota 50% světla a nejteplejší barva?
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    ELIJEN: Pripadne najit zarovku, ktera je jeste chytrejsi a jas si nastavi nez se zapne. Myslim, ze to umi nejake Nanoleaf a Xiamo Yeelight.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    ASYMETRIC: Delaji se stmivace/relatka (Sonoff, Shelly), co se pripoji do stavajiciho vypinace a schovaji se do el. krabicky za nej. U chytre zarovky to ale spis nepujde. Jas ji muzes nastavit az kdyz je zapnuta, takze v nejlepsim pripade te v noci nejdriv oslni na 100% a po par sekundach se ztmavi.

Proto je lepsi kombinace hloupa zarovka (stmivatelna) a chytry vypinac (dimmer).
    ASYMETRIC
    ASYMETRIC --- ---
    ABE: Nerozumím pojmu "pod vypínačem je sonoff". Ten samotný vypínač je Sonoff (třeba Sonoff vypínač M5-1C-86W Matter) nebo je pod klasickým vypínačem nějaký jiný díl od Sonoffu? Díky.
    ABE
    ABE --- ---
    ASYMETRIC: Mame takhle nastavene svetla v koupelne a wc. Pod vypinacem je sonoff.
    ASYMETRIC
    ASYMETRIC --- ---
    Tušíte, zda lze automatizovat chytré žárovky připojené přes hub Aqara M3 s tím, že žárovky se normálně vypínají klasickým vypínačem? Konkrétně je nastaveno:
    Od 6:00 do 21:00 100% světla a denní barva. Od 21:00 do 6:00 50% světla a nejteplejší barva. Problém je ale v tom, že žárovky nejsou v 21:00 zapnuty, ale zapnu je třeba v 21:30, když přijdu do místnosti. Barva a intenzita světla se ale nezmění, protože v 21:00 byla žárovka vypnuta a tudíž se automatizace nespustila. A vypadá to, že pokud žárovku zapnu až v 21:30, tak už to nastavení platné od 21:00 nepřevezme. Nedá se to řešit jinak než nákupem jiných vypínačů, které budou držet světla pořád pod napětím? Díky.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    Tak dlouho jsem odkladal koupi Shelly Wall az vydali novou XL verzi, tak jsem to hned objednal :)

https://www.shelly.com/products/shelly-wall-display-xl-gray
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MEDWYN: Dobry napad, ale ne. Eco mode byl druhy, co jsem zkusil vypnout.
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    MAKROUSEK: Eco mode?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    VDFLAT: Ja vim, a kdyz mi kixne router? Shelly integrace by se vzpamatovala :-)
    VDFLAT
    VDFLAT --- ---
    MAKROUSEK: Nastav si na routeru pro Shelly pevnou IP adresu.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MAKROUSEK: Hm, tak po velke diskusi s ChatGPT jsem to presmeroval mimo integraci Shelly (protoze samotna Shelly to aktualizovala ve svem jsonu), takze to polluju kazdych 60 sekund pres rest. Ale to neni spravne, protoze jakmile Shelly zmeni IPinu, cele se mi to zhrouti jako domecek z karet.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    AXTHEB: Tak jsem zkusil prehodit add-on a je to stejny - stare Shellyny se aktualizuji jednou za minutu a nove jenom kdyz na ne clovek sahne. Neni v HA nejaky udelatko, kdy ma quernout Shellynu (ze bych to kdysi nastavil a zapomnel na to)?
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    AXTHEB: + BME ma aspon nejaky normalni protokol
    s DHT jsem mel treba i problem, ze kdyz byly dal, tak jsem je musel pripojovat pres stineny sluchatkovy kabel
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    KURVADRAT: No, my jsme je všechny vyházeli a nahradili těma bme, protože po půl roce v nějakém zajímavějším prostředí (koupelna, skleník) měřily klidně o 5 stupňů a 20% vlhkosti mimo (každý má poblíž i DS18B20, takže ty drifty v teplotě jdou dost vidět)
    KURVADRAT
    KURVADRAT --- ---
    AXTHEB: Mea culpa. Vskutecnosti pouzivame DHT21 uz osm let a zatim jsem nezaznamenal, ze by ukazovaly nesmysly.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    KURVADRAT: A po roce dávají úplně zcestné hodnoty.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam