• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DIABOLUSPřátelé českých tradic
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    ZUZKAOU: Není pěkné takhle šmahem soudit lidi, které neznáš a projekt který vznikl. Přívěšky vznikly časem, protože poutníci si chtěli něco odnést domů na památku a ze začátku se ani neplatilim když už jsme tedy u toho. Není nic jednoduššího si udělat výlet a přesvědčit se na vlastní oči.
    A jak víš, že za tím žádná podstata není, když já vím že je.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIABOLUS: není žádná podstata - prostě si vymysleli nový symbol a chtějí zavést novou tradici napodobující národní obrození ve své závěrečné fázi. A prodat přívěšky na klíče.

    Jako třeba ručníkový den - ten se ovšem už docela rozšířil a to po celém světě. Nebo národní den jednodožců.
    The 10 Weirdest Unofficial National Days
    https://www.elitedaily.com/humor/weird-national-days/1859067
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    ZUZKAOU: tak ten symbol/logo chceš-li je nové, aby jej dnešní Čech chápal. I kdyby to šlo, tak nemá smysl vykopávat něco co je 1000 let staré a používat to v dnešní době. Všechny tradice jak je dnes používáme a prožíváme prošly vývojem. Žádná nezůstala v pohanském "hávu", ikdyž podstata je stejná.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIABOLUS: Na české vlajce červený pruh, bílý pruh a mezi nimi modrý klín. To co mají ti výrobci přívěšků na tom přívěšku českého anděla.

    modrý klín tam přibyl po vzniku československa a symbolizoval slovensko. Pak už tam zůstal, protože původní vlajka, se kterou se čeští obrozenci idnetifikovali byla jen červeno bílá a to už maj poláci.

    Nechat Českého andlěa symbolizovat současnou vlajkou - budiž. Tvrdiž je to prastarý patron České země a jeho uctívání bylo potlačeno invkizicí a trvat na tom, že je červeno-modro-bílý znamená, že dotyčný ví prd o vývoji tracičních českých symbolů.

    Jako jo - snaží se vytvořit nějaký symbol/egregor, pokud jedou v nějaké okultismu - ale prostě to s tradicí a nebo s něčím, co se v české kotlině uctívla nemá nic společného.
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    ZUZKAOU: jaký klín?


    TRISSIE: jistě že vím jaký je rozdíl - veliký, ale to nemusíme přeci rozepisovat...


    HARALD: Jak je mohli zapsat když už byl zapomenut? a když už jsme u toho Němcová a Erben zapisovali jen folklor a zvyklosti, tradici zapsat nemohli to nikdo nemohl...
    Mimochodem jedna firma to není, projekt je neziskový, Ti lidé do toho investují obrovské množství času a úsilí a vůbec se mi nelíbí že tady, byť někdo naznačuje, že je to na kšeft. Rozjeď se za nimi a uvidíš sám. Ty projekty existující už pár let.


    TRISSIE: Den když chceš můžeme den českého anděla ustanovit jako tradici novou, která byla tak přetržena, že nemá historickou kontinuitu. Tradice to je viz popis níže.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    TRISSIE: prave proto, aby sem jeste autorka nekdy neco posilala mi prijde skoda to tu zamazavat podobnymi diskuzemi. Osobne bych se po takovem ajednocenem stvani na nejaky postovani vykaslal. Hlavne, ze dusicka ma dobrej pocit, jak odhalila o velkou bespravnost jednoho postu z padesati.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GIOMIKY: v tomhle klubu se objevuje spousta zajímavých informací, je tedy škoda, pokud by mezi nimi zůstaly nesmysly minimálně bez vyjádření pochybností.
    HARALD
    HARALD --- ---
    DIABOLUS: Zatím to vypadá spíš na kšeft jedné firmy, než na strašně utajenou tradici, která byla tak tajná, že ji nezaznamenali ani Němcová nebo Erben.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Tak googlit umi zuzka a trissie hezky, ale nechtely by jit s tema flames do jinyho klubu?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DIABOLUS: nic ve zlém, ale pokud ani neznáš rozdíl mezi svatými (patrony) a andělem, tak opravdu tohle není úplně tvoje parketa...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    jen pro jistotu - ten modrý klín je za slovensko. Takže s českým andělem to rozhodně nemůže mít nic společného.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIABOLUS: jasně - červenomodrobílá tradice - již od pohanů, tajné vědění, papežská klatba!
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    HARALD:
    ZUZKAOU:

    První řadě bych chtěla říci, že spoustu věcí se zapisovat nesmělo. Kupříkladu podstata tradice, proto byla většina tradic uchovávána pouze lidovou slovesností. Všichni ji znali, předávali si ji z generace na generaci, chránili ji před cizími národy, vždyť nikomu cizímu do toho nic nebylo. To co bylo vždy vidět na venek, byl folklor, dalo by se říci jeden z nástrojů tradice. Další jsou kupříkladu zvyky. Ale podstatu proč se co dělá by nikdo ani neřekl, natož zapsal. Folklor a zvyky se mohou postupem času měnit, tak aby vyhovovali současné společnosti, národu, aby je chápala, rozuměla jim a dokázala je nekostnatě používat a mít prožitky. Tradice je ale stále stejná, má stejnou podstatu, i když forma se časem mění.

    Další věcí je, že je přesně na téhle zemi dáno jak tradice vzniká a opravdu to není o tom, že si někdo něco vymyslí a začne se to pravidelně opakovat. To není tradice, to je jakýsi zvyk nebo obyčej. Tradice má řekněme obrovskou duchovní hloubku a na zemi sestupuje a člověk ji přijme, nikoli stvoří. I když se slovo tradice často používá jako synonymum slova zvyk, není to stejné.

    Před cca 600 lety byla vydána na Českou zem papežská klatba, ta souvisela mimo jiné i s českým andělem. Každá země má krom zástupu patronů a svatých i svého anděla. Naše země také, ale lidé o něm neví, zapomnělo se. Projekt Český Anděl vnikl, aby vešel náš ochránce ve známost národu. Jestli si chcete zakladatele obou projektů jak Cesta Česka tak Českého Anděla osobně prohlédnout a na vše se jich vyptat, můžete se zúčastnit poutě za českého anděla. Bude se konat 19.5.2018 pod Řípem http://www.cestaceska.cz/pou%C5%A5-%C4%8Desk%C3%A9ho-and%C4%9Bla-2018 Projekty vznikly nezávisle, ale spolupracují spolu.


    ZUZKAOU: můžu se zeptat co to je alt- vlastenecký? Tento termín ještě neznám a ráda bych věděla co to znamená.

    ZUZKAOU: ani jeden z nich není anděl?


    TRISSIE: velké A a velké Č bylo použito jako název projektu.

    ZUZKAOU: Nadační fond ORIEL ale s českým andělem nijak nesouvisí...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TRISSIE: voni nějak jedou v andělech https://nf-oriel.webnode.cz/

    Jméno našeho nadačního fondu jsme si vybrali podle jména anděla osudu a vládce desáté hodiny...anděla jménem ORIEL. Protože víme, že osud není vždy a ke všem přívětivý, snažíme se o to zlepšovat podmínky osobám, které to potřebují. Děkujeme za každou pomoc firmám, skupinám či jednotlivcům, kterým osud ostatních lidí,není lhostejný stejně jako nám.

    Více zde: https://nf-oriel.webnode.cz/
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZUZKAOU: aniž bych otevřela stránky, tak to velké A v Český Anděl je podezřelé... a popravdě i to velké Č.
    kdyby to měl být nějaký tradiční patron, tak (když ani jedno není vlastní jméno) se píšou obě písmena malá.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: aha, tak beru zpět, pan zakladatel Cesty Česka je sice kultivovaný, ale alt-vlastenec.

    https://www.facebook.com/jindrich.chmelar?fref=mentions
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ale mají plus za to, že oddolávají alt-vlastenectkým či panslovanským tendencím.

    Cesta Česka |
    http://www.cestaceska.cz/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    sorry - ale tohle jakýsi soukromý projekt s tradicí nemá zhola nic

    Český Anděl
    https://cesky-andel5.webnode.cz/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIABOLUS: a co se stalo s Václavem, Ludmilou, Vojtěchem, Prokopem,Cyrilem. Janem Nepomuckým a nebo třeba Anežkou?
    HARALD
    HARALD --- ---
    DIABOLUS: Ale kde se to vůbec vzalo? O nějakém českém andělovi slyším vůbec poprvé. A zní mi to dost uměle, protože národní koncept vznikl až v době vlády Habsburků, ti by neměli co přetrhávat. V té době byl užíván (a zůstává dodnes) koncept zemských patronů. A patrony bývají svatí, nikoliv andělé.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam