• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HC_Bezplenková komunikační metoda
    Minimální pro BKM http://www.petitlulu.cz/kategorie-produktu/minimalni-pleny/

Klub by měl sloužit především pro dotazy těch, co zkouší, praktikují BKM, také uvítám, když budete psát, jak se vám při BKM daří, jaké pomůcky využíváte apod. Osobně mě BKM velmi zaujala, miminko ještě nemám (až v červenci):), nicméně realita s BKM může být různá. Cílem mé diskuse je jednak dozvědět se dopředu, co nejvíc informací, a vytvořit společně jejich ucelený soubor pro využití nás všech. Myslím, že BKM si zaslouží, aby měla samostaný prostor na nyxu.

Otázky do pléna:

Kdy (věk dítěte) jste začali s BKM? Využíváte nějaké pomůcky - jaké? Prvotní zkušenosti?

rozbalit záhlaví
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    BLANCHE1: ZEGA: tak koukam, ze moje podezreni, ze miminka zodpovedne vymesujici do nocniku to prestane bavit nekdy v obdobi, kdy zacnou mit spoustu novych dospelejsich aktivit jako je lezeni nebo opravdove jidlo, se potvrzuje. U nas to bylo podobne, krize prisla tak nekdy po 7- 8 mesici a trvalo to s prestavkami cca skoro pul roku. Jeste k tomu v tu dobu zrovna byla zima, takze motivace pracne svlikat nespolupracujici dite byla pod bodem mrazu.
    No ale jestli vas to povzbudi, tak na jare to holka zacala brat zase zodpovedneji, tu a tam zacala i sama hlasit a ted (16 m) pres den funguje vicemene bez plen, s obcasnou louzickou.
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    Chachá, tak je to ještě "lepší" - doteď byly pleny jen počůraný, dneska i dvakrát s bobkem, paráda :-). Je zajímavý, jak člověk s kyblíkováním odvykne pokaděným plenám, docela překvápko to bylo, koukala jsem jak zjara :-).
    Nechat plazící se dítě bez plen se teda trochu bojím, on fakt teď sjíždí a objevuje celý byt (včetně např. prahů a dlažby) po břiše a já mu v tom nijak nebráním, tak by to mohlo být i nebezpečný...
    No jo, vyděržaj pijanér, asi se mám naučit trpělivosti a respektu ;-).
    CHANA
    CHANA --- ---
    BLANCHE1: I děti mají své dny, když použiju klišé. Teď je dost dusno, myslím, že to také hraje svou roli. Člověk je z toho otrávený. V tomhle věku se mi starší ještě do toho všeho oprudila a bylo to v tuto roční dobu. Přečetla jsem si onu bezplenkovací knihu a přestala jsem dávat pleny a řešila jsem loužičky:) ale ne každý byt je na to vhodný. Přeji Vám brzký obrat k lepšímu.
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    ZEGA: Hm, pravda, ve skrytu duše jsem to tušila, jen to asi nechtěla vstřebat :-).
    Vždycky mi vyskočí věta, kterou si z té bezplenkovací knížky pamatuju (asi na mě pasuje či co...) "zapomeňte na touhu ovládat" - to mi vždycky naskočí, když JÁ chci, aby se ON vyčůral a on na to dlabe :-).
    Taky pořád chválí, tak budu doufat, že se to buď nahodí zpět nebo to prostě půjde zas nějak jinak.
    Dík!
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    ZEGA: jo a Z. je ted 10m
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    BLANCHE1: nelamat to prez koleno ;-) u nas v 8 mesicich zvrat. od te doby jedine co poznam a casuju je bobek. curani behem dne opravdu jen zridka. rvouci dite nad kyblikem nedrzim nasilim. ze zacatku jsem z toho byla spatna, prehodnotila jsem to a jsem rada i za toto ... a furt ji rikam jak je sikovna .
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    BLANCHE1: Jinak jasný, že je to jen dočasný, už při prvních zubech to "zapomněl" a pak se to zas "nahodilo", spíš teda sonduju, jak to přežíváte jinde, aby se z toho nezbláznila ani jedna bezplenková strana...
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    Ach jo, jdu si k vám postesknout. Nová dovednost - plazení a k tomu zuby a je to v čudu.. Pleny letí jedna za druhou, během chvilky po pokusu o "zlomení" a udržení vzpouzejícího se dítěte na kyblíku plena mokrá, odpoledne už většinou zbaběle sahám po jednorázovkách, na 15 plen denně je mé ekologické já příliš vyčerpané.

Jak jste tahle období řešily, pls? Dál jste pokračovaly nebo se na to vybodly a prostě jen přebalovaly a při tom to třeba zkoušely? Předtím se stávalo, že i když trochu fňukal a nechtěl "sedět", tak se vyčůral, ale teď je zarputilej a bulí, tak nevím, jak moc ho nutit, když nechce. Fakt se snažím mu "hru" nepřetrhnout, ale postupně ukončit a říct mu, že jdem čůrat (je mu 8 měsíců), ale je to marný.

MAYAM
    MAYAM --- ---
    ja u kojeni nikdy nedavala na nocnik... s chlapeckem je to docela obtizne smerovani i bez toho, ze by mi zrovna visel na prsu. ale uvidis, treba ti to pujde. ;)
    NIAM
    NIAM --- ---
    CHANA: ten "evropský čínský nočník" je bezejmenná šlehací miska z domácích potřeb ;-) Myslím, že měla 1,5l, ale nevím, už ji má sousedovic Amálka (ke stejnému účelu) :-)
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    HC_: , CHANA: Funguje, dělám to úplně stejně. A k tomu ještě většinou přidám "prosbu" "Vydrž" nebo "Počkej, jdem na kyblík".
    Taky čím jsou děti starší, tím déle vydrží mezi signálem a potřebou.
    HC_
    HC_ --- ---
    diky holky za odpovedi, uz sem myslela, ze to tu umrelo, a bkm nikdo nepraktikuje, chci zacit, co nejdriv, kyblik uz nejakej mam, usila sem na okraj pruh, aby to nestudilo, tak uvidime

CHANA: dobra taktika, snad to bude fungovat i u chlapecku:)
    CHANA
    CHANA --- ---
    BLANCHE1: Vypozorovala jsem, že dítě nemočí ve chvíli, kdy ho chytnu a začnu rychle svlekat, protože se lekne co se to děje a sevře svěrače:)
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    HC_: Ja na nocniku nikdy kojit nezvladla, neumela jsem to proste zkoordinovat a k tomu drzet dite, ve spravne pozici atd. Nicmene urcite to zkus, ja s temi kojicimi polohami zpocatku obecne dost bojovala.

Rychloprdky zatim nepouzivam, zvladam odmala svlekat i z normalnich kalhot/dupacek, beztak uz to ted neni o signalech, ale o casovani z me strany, takze sekundy nehraji zas az tak roli.

Taky doporucuju zacit brzo, ja zacala v 5. tydnu, predtim jsem tak nejak spis sbirala odvahu zacit. S dalsim ditkem zacnu stopro driv.

Mam jeden nocnik stejny jako pise CHANA: a druhy cestovni do batohu - slehaci misa Tescoma Fusion (http://www.hrnce.cz/produkt/49-638414-silikonova-miska-tescoma-fusion-prumer-24-cm.aspx), ja mam o fous mensi prumer, myslim 18 nebo 19cm. Na male mimco prima, pod mym 8,5kg spuntem uz se obcas slozi (ohrne se ten nejvrchnejsi nebo nejspodnejsi lem) jak se zacal vic mrskat, ale funkci stale plni. Ten pevny ma presne tu vyhodu, ze se o nej da dite oprit, nad tim skladacim je to uz o bi-/tricepsech :-).
    Podobne a levnejsi nez ta Tescoma jsou i nejake cestovni misky pro psy, ja to tenkrat shanela dost narychlo a v zadnych ZOO potrebach tu psi nesehnala.

Tak hodne "vychytavek", ocekavej uspechy a nedej se odradit, kdyz to treba vse hned nepujde, jsou dny, kdy leti jedna mokra plina za druhou a pak zas dny, kdy se vycura na "signal" a je to o jedne, dvou curnutych plenach (syn/7,5 mesicu).
    CHANA
    CHANA --- ---
    HC_: moc pěkné:) Já jsem se rychloprdky nikdy nenaučila používat. Jedny jsem pořídila a při močení mi nikdy nevydržely suché.
    HC_: Kojení na nočníku jsem se snažila vyhnout, protože jsem chtěla poněkud oddělit vylučování a příjem potravy, ale nepodařilo se. Takže u nás to byla běžná realita hlavně v noci. Teď s novorozencem to jde hůř, protože je malá a nedosahuje mi na nočníku ještě hlavičkou dost vysoko.

Jinak doporučuji začít s miminkem co nejdřív, protože kdykoli se vzbudí, je jasné, že chce na nočník, pokud po kojeni nespi, asi chce na nocnik. (Tedy moje děti naštěstí nemají problémy se spánkem.) Začali jsme ve dvou týdnech, když už jsem byla schopná si po porodu pohodlně sednout a po pár dnech si dcera na nočník zvykla nebojí se a je schopná se na něm uvolnit.

S novorozencem používáme menší šlehací misku - stejnou značku jako ten evropský čínský nočník jako je tady na fotce: [ NIAM @ Bezplenková komunikační metoda ] Koupila jsem ji v Tescoma prodejně v novodvorské plazze. Má objem 1l místo dvou a dítě nepropadá. Nemusím ji tedy držet nad nočníkem, ale mohu ji o něj opřít.
    HC_
    HC_ --- ---
    chtela bych se zeptat, zda-li je realne kojit na nocniku?
    a jestli se vam osvedcila kombinace typu rychloprdky a minimalni plena typu "mokomidi"?
    HC_
    HC_ --- ---
    tak sem se pokusila vytvorit bezplenkovy kalhoty, strih jeste musim trosku poupravit
    (sorry za hroznou fotku, nemam tu normalni fotak a svetlo)

CHANA
    CHANA --- ---
    Předevčírem se dcera, co je už skoro dva roky bez plen, odmítala jít před spaním vymočit. Myslela jsem, že je to nějaký vzdor a řekla jsem jí, že když nepůjde na nočník, musím jí dát na spaní plenu, tak se začala smát, že už je velká a šla na nočník. Nicméně se jí asi opravdu nechtělo, ale řekla, že si chce zkusit tu plenu. Zrovna mám připravenou čerstvě vypranou výbavu jednovelikostních plen pro další dítě, tak jsem vyhrabala i velké svrchňáky a oblékla jí plenu. Byl to pro mě strašný nezvyk:) Nakonec se samozřejmě do pleny nevymočila a když se probudila tak přišla ať už jí tu plenu sundám, že to tlačí.
    CHANA
    CHANA --- ---
    PSICHE23: myslím, že v půl roce je hodně obtížné začínat a neúspěch člověka hodně demotivuje, takže Tě úplně chápu. Měla jsem často chuť s tím praštit (s nočníkem:) a dávat jen pleny, ale jak jsem si řekla, že na to kašlu, tak jsem to paradoxně zase viděla a věděla a nedokázala jsem se dívat na to jak moje dítě čurá do pleny. Tak to nech být třeba Tě to najednou trkne.

ZEGA: Tedy to obdivuju, mě to šlo nejlépe dokud ještě pohyblivá nebyla:) a jak se začala pohybovat tak jsme měli dlouhé období, kdy jsem jí nějak nestíhala

Na tu psí misku jsem se byla podívat v petshopu a zdála se mi příliš široká a příliš úzká, ale měli jen jednu velikost a dvojnásobně předraženou oproti cenám na netu za tutéž misku: ( http://cestovani-se-psem.heureka.cz/cestovni-silikonova-miska-sklapovaci-0-5-l/ ) nejradši bych tam zašla s novorozencem a vyzkoušela ho tam napolohovat:), ale...
    V bavlnce doporučují tescomu fusion ( [ SEVERINE @ Jako v bavlnce*** ] ), kterou jsem také chtěla okouknout, ale neměli ji na prodejně, tak žel nemam srovnani a stale se rozhoduji jestli ano a kterou tedy:)

PSICHE23
    PSICHE23 --- ---
    PSICHE23: moje pokusy trvaly zatim 3 dny, ani jednou se mi nepovedlo trefit se do potřeby dítěte, nejsem moc trpělivej člověk, takže jsem to zatim vzdala, fakt nevim, instinkt nefunguje, časování taky ne
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    Nějakým způsobem využívám přirozené hygieny mláděte skoro od narození (asi 14 den jsem si na to troufla).
    Teď kybíkujem částečně. Tak jak to vyhovuje mě hlavně.
    Takže využívám jen čůrací misku. Rozhodně nepoznám vše (spíš časuju od tý doby, co je Z pohyblivá).. Ale díky Bohu za bobky v kýblu! Nějak jsem si odvykla na pokaděnej zadek ,)

Na cestování mi všichni doporučovali toto:
    http://www.hafhaf-shop.cz/foto-katalog/options-travel-02439.jpg

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam