• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HC_Bezplenková komunikační metoda
    Minimální pro BKM http://www.petitlulu.cz/kategorie-produktu/minimalni-pleny/

Klub by měl sloužit především pro dotazy těch, co zkouší, praktikují BKM, také uvítám, když budete psát, jak se vám při BKM daří, jaké pomůcky využíváte apod. Osobně mě BKM velmi zaujala, miminko ještě nemám (až v červenci):), nicméně realita s BKM může být různá. Cílem mé diskuse je jednak dozvědět se dopředu, co nejvíc informací, a vytvořit společně jejich ucelený soubor pro využití nás všech. Myslím, že BKM si zaslouží, aby měla samostaný prostor na nyxu.

Otázky do pléna:

Kdy (věk dítěte) jste začali s BKM? Využíváte nějaké pomůcky - jaké? Prvotní zkušenosti?

rozbalit záhlaví
    RENNFRI
    RENNFRI --- ---
    ZEGA: jak prosím tě znakuješ "potřebuju na záchod"? pomalu se učím na znakování najíždět ale tenhle mě nenapadá :-)
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    ROXXA: Zoe to měla stejné. prošly jsme několika stádii, kdy to bojkotovala. neměla čas. nejdřív mě to štvalo. a když jsem si uvědomila, že se na ní a na ten bobek v plíně vlastně i zlobim, jsem to pustila a přestala řešit (dobrá kniha na tohle je: bez plenky). Po čase zase dávala vědět. dobrý je taky začít s dítětem cíleně znakovat, i kdyby to měl být jen jeden jedniný znak "potřebuju na záchod" (oni si pak zažijou ten a už ho nemění).
    i když pak byla nějakou dobu na plenách, beru to jako velkej bonus, i kdyby to mělo být bezplenkování třeba jen na dva měsíce a pak taky, že nikdy neměla trauma z nočníku a záchodu, jako jiné děti v okolí (ale to nemůsí týt zrovna tím, že vyločovala nad kyblíkem od narození).

Vincimu je teď měsíc a ťukám a užívám si, že nám to pěkně jde. Protože bobky v plíně já opravdu nerada... )
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    ROXXA: Myslím, že tìm projde většina miminek a maminek, ne-li všechna. Speciálně jak se začnou přetáčet, najednou mají "plno práce" a nechtějí se nechat vyrušovat.
    Můj syn už po půl roce věku kyblíkování moc nedal, znám kloučka, co to v tomhle období překonali a jeli dál (a vzdali to pak kolem doby, kdy začal chodit) a určitě jsou i děti, co to dají a jsou bezplenkovaná pořád.
    Já v tu chvíli,když to moc nešlo a on nechtěl, respektovala dítě a prostě přebalovala mokré pleny. A protože syn kadil první ligu, časem jsem z pohodlnosti přešla na papírové pleny. Dodnes má stolici hodně řídkou a na 2-4 totál prokaděné látkovky denně jsem neměla morál.
    Pokud dítě neprotestuje, zkoušela bych to dál a úspěchy bych brala jako bonus. Jestli nechce, dej tomu týden, byť ty bys to chtěla jinak a zkoušej to vždy po čase zas a znovu.
    Držím palec!
    ROXXA
    ROXXA --- ---
    tak nam to prestalo jit, coz me mrzi. ze zacatku mu to slo, ale ted najednou jako by to zapomel....zacala jsme s prikrmama a taky se ted zacal otacet na brisko, kde je vetsinu casu....nejprve prestal do kybliku curat a odchytnu to jen nekdy ale malo casto oproti predtim a dnes tomu nasadil korunku a dvakrat se dokonce pokadil do plenky...v mezi dobi, taky se mu u stolice zmenila, konzistence je tuzsi, uz je to rozmatlane hovinko a to je docela masakr. Zacal proste curat a kadit v jinou dobu, nejspis kdyz lezi na brisku. taky jsem uz byla zvykla, ze jsme ho kojila a on byl bez plenky,....tak me vcera a dnes behem kojeni pocural, po jednom kojeni nez jsem ho stacila zvednout nad kyblik, tak cestou pocural podlahu, vesele posledni dva dny.) Doufam ze se to zase nauci, ty hovnajze v plenkach jsou silene.
    Mate nektera zkusenost, ze to miminko jakoby zapomelo nebo zmenilo? a stacilo vytrvat a opet si zvyklo na kyblik? nebo to nadobro bojkotuje? jsou mu 4,5 mesicu doufam ze vse neni ztraceno. A Rady jak to vratit do spravnych koleji?
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    ZEGA: otužuju od ledna, kdy se narodila.
    Když mi přijde studená, tak jí nechám ponožky nebo přes ní přehodím deku.
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    Jak resite bezplenkovku v tomhle pocasi u 3tydenniho prcka? Ted kdyz si tu otazku pokladam, tak si sama odpovidam ze asi navlekama na nozky..
    vincent je schopny premyslet o bobku klidne 20min a na to mi prijde jeste trochu zima.,
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    Jak resite bezplenkovku v tomhle pocasi u 3tydenniho prcka? Ted kdyz si tu otazku pokladam, tak si sama odpovidam ze asi navlekama na nozky..
    vincent je schopny premyslet o bobku klidne 20min a na to mi prijde jeste trochu zima.,
    CHANA
    CHANA --- ---
    Dnes odmítla skoro dvouletá dcera bezplenkovaná asi od dvou týdnů svého života, abych jí pomohla svléknout na nočník, že bude močit jen s tátou. Táta večeřel před odchodem na noční šichtu a ona u něj stála, křičela a vzdorovala mým výzvám "pojď já Ti pomůžu" tak dlouho až stála v louži, potvora!
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    KOTENCE: no, tak ja mam ted dojem, ze nedela nic - prska prska, najednou ticho a zvlastni vyraz, tak jsem to zkusila a jo. Naopak, co objevila prskani, se jeji vokalni repertoar dost zuzil :-). Pred tim jsem to poznala i z vedlejsi mistnosti, ted na ni musim koukat. Vtipny, jak to ma kazdy dite po svym:-)
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    SEBIEN: Ty jo, ta naše taky. Už vůbec nedělá, co dělala a nevim, co dělá teď. Řídím se spíš intuicí a podle toho, co se dá očekávat. Řekla bych, že je to tím, že začala vydávat víc různejch zvuků a neverbální komunikace trochu ustoupila do pozadí.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    tak ta nase potvurka zjevne zmenila signaly, zda se, ze to bude nejaka varianta prskani, coz bude slozity, protoze prska furt :-)
    LADYSERENDIPITY
    LADYSERENDIPITY --- ---
    Konec odhaduji tak, že se mládě začne víc rozkoukávat kolem sebe, natahuje se po věcech atd. Zase se "vrátí do společnosti", podobně, jako když někdo u stolu dotelefonuje mobilem :-). Ale mému je už 11 měsíců, u malých to ještě nemusí být tak vyhraněné. A určitě tu budou i individuální rozdíly, jako vždy :-).
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    SEBIEN: to taky moc neumim odhadnout. Většinou koukám na hodiny a dávám tak minutu po každý akci. Když si minutu ani neprdne, tak jí jdu umejt. Ale už mi párkrát pokadila dřez :-)
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    KOTENCE: jak se ti to povedlo?? :)

bryndák je vlastně dobrej nápad, když jich máme plnou krabici...:)

btw. signály, že chce je jedna věc, ale někdy nevím, že už nechce, myslím u kakání, kdy kadí vždycky na několik zatlačení a někdy těžko odhadnout, že už to bylo všecko... zvlášť, když se jí to teď nějak zalíbilo a trůní si tam fakt jak na záchodě a když s ní hnu, tak si stěžuje...
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    SEBIEN: :-)
    já jí včera dala bryndák, kterej zůstal suchej, a převlíkat jsem musela sebe..
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    KOTENCE: nic nenadelam, ani nejsem schopna spravne nainstalovat plinu, aby si nepoblinkala obleceni, stejne si ji pri machani rucickama sunda, takze oslintany/poblinkany obleceni je nejcastejsi duvod prevlikani...
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    jak to děláte po jídle? Mně často ublinkává, když je chvilku po kojení a dám jí do klubíčka. Jí to nevadí, ale mně jo.
    ROXXA
    ROXXA --- ---
    jo jo děkuji, zkusím signály pozorovat, ale zatím to jakž takž funguje, jak jsem se tu dočetla na to časování. V noci to řešit nebudu, stejně už je zvyklý že nepřebaluji.
    A taky to moc neřeším ráno to totiž nestihám protože čůrá hodně, s postupem dne čůrá méně a odstupy jsou delší, tak se to dá vychytat.)
    LADYSERENDIPITY
    LADYSERENDIPITY --- ---
    ROXXA: A já, než jsem se do BMK pustila, jsem se "bála" toho, jak zvládnu miminko držet a mít kbelík tak, aby to šlo do něj, a taky, že bude během té kraťoučké chvilky mezi rozbalením miminka a "instalací" kbelíku všude načůráno a nakakáno. Kdybych viděla naživo, jak jednoduché to je, ušetřilo by mi to zbytečné obavy :-). Nicméně s prvním miminkem přichází vždycky spousta nového, že se má maminka co učit :-)..
    LADYSERENDIPITY
    LADYSERENDIPITY --- ---
    Já jsem byla velmi zvědavá, jak ty signály budou vypadat - a u nás snad ani žádné nejsou. V průběhu času jsme se spíš tak vnitřně sladili, že to prostě v tu správnou chvíli vím. Začínali jsme spíš časováním, po kojení, po probuzení, po vyndání ze šátku..

Navíc jsem si pro představu kontrolovala "výkony" na hodinách - první hodinu ráno, když vstaneme, čůrá cca 4x, pak to během dopoledne klesá, odpoledne většinou už jen po tři čtvrtě hodinky a večer jen po krmení (což je u nás do hodiny a půl).

Na noc dávám několik látkovek na sebe, spíme a kojíme, aniž bychom se museli zcela probudit. A ráno ten balíček vymáchám..kamarádka kyblíkovala i v noci, ale já jsem fakt ráda, že my spokojeně spíme. Během šestinedělí jsem musela mléko odsávat a přerušovaný spánek se na mě dost podepisoval. Každopádně ta kamarádka přednáší o BMK v pražské Bráně k dětem, tak se můžete poptat na noční fígle třeba tam..
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    doplnuju, ze dneska overeno, ze pri kojeni zacne kopat. Jinak se dneska podarilo vychytat curani i v mezicase, takze mame prvni regulerne vedome usetrenou plinu :-).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam