• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ono nejde jen o to ze by to zralo vykon, ale taky to bude zrat misto a nektery ty veci co hodlam testovat budou pak bezet na trochu jinym zeleze (levnejsim, integrovanejsim), kde bude kazdej usetrenej kilo vyhoda....
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    jinak s tim taktovanim samozrejme pocitam

    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KAERO: no ja sice nejsem linuxak, ale nainstalovat package jeste umim, taky nemam problem pracovat z prikazouvou radkou, vzhledem k tomu ze jsem vyrost na dosu. neni mi to tak cizi. jen proste moje zamereni je jinde. problem mi to delat urcite nebude (jsem it blazen, povolanim programator), uz sem si par veci na linuxu uchodil. jen tam trochu jina filozofie, ale nic slozityho. prave ze na to, zacit pracovat s linuxem na vyssi urovni je jeden z podruznych cilu toho meho snazeni...., takze cim veci hc tim lepsi.. to uz mam vyzkouseny.
    mam totiz par veci, ktery bych chtel na maline otestovat, jak se s tim da pod linuxem pracovat prakticky (napriklad routovani midi signalu z usb periferii), ten zmineny synth a dalsi veci a to na ty nejnizsi mozny urovni.

    jen proste nemam tu zkusenost, takze sem se radsi zeptal, co lze na tohle pouzit...
    KAERO
    KAERO --- ---
    ANDY_WARHOL: no, vzhledem k tomu ze o linuxu asi moc nevis, tak mi prijde arch celkem hardcore. neni moc userfriendly, a ucit se hodne na zacatku je tezke. navic linux neni windows, takze to ze tam mas nainstalovane xka, neznamena ze zerou vykon kdyz jsou vypnute. navic imho ty vykonove rozdily na maline budou celkem male, mnohem vic ziskas pretaktovanim raspberry o 25%. a cekal bych ze spis raspbian bude vice vyladeny, protoze ho vyviji vice lidi, nez arch pro raspberry. ale rad se necham presvedcit o opaku, pokud to nekdo testoval.
    LUDO
    LUDO --- ---
    Z tohto ma vyliečilo keď som raz strávil deň doinštalovávaním knižníc kvôli minútovej kompilácii.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ehm arch... ne ach:)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    PISKVOR: prave, tohle si taky myslim
    ja si proste nainstaluju jen mimimum a budu si pridavat to co chci, ten ach mi v tomhle ohledu podle toho co vidim, asi bude vyhovat vic, je to tak, ze potrebuju co nejvic osekany system to jeste snese.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    AXTHEB: Taky pravda, ale je medle lepší začít s málem a přídávat, co je třeba, než začít s hromadou a dumat, jestli a k čemu potřebuju toto a tamto, a zda by se to dalo ořezat.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ANDY_WARHOL: Nainstalovat max osekanou verzi akorat znamena, ze tam budes muset spoustu veci doinstalovat. To ze je neco nainstalene neznamena, ze to zere vykon, na to to musi byt spustene. Cili na tom raspbianu das service --status-all a vypise ti to spustene sluzby. Pokud chces aby se nejaka prestala spustet, tak das update-rc.d servicename disable, kde servicename je jmeno toho, co nechces aby bezelo - v tvem pripade to bude nejaky lightdm nebo co ma raspbian jako vychozi display manager
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    TOMINO_I: diky
    TOMINO_I
    TOMINO_I --- ---
    ANDY_WARHOL: Archlinux muzu jedine doporucit, zakladni instalace je ciste system, skoro bez niceho (bez Xek prevazne), vetsinu si musi clovek sam doinstalovat. Pouzivam ho vsude kde muzu a uz nekolik let ;)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ARTUS: no pravé. ja na Tom chci provozovat něco jako syntak a to je hodně náročný....
    ARTUS
    ARTUS --- ---
    ANDY_WARHOL: Jedu raspbian vzdáleně přes ssh a reaguje to celkem svižně, teda nedělám tam žádný náročný věci, jen webserver, ftp a podobně.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KAERO: zatím v ničem. potrebuju neco co nebude zrat vykon.,tak sonduju. kromě open elec jsem zkoušel pravé raspbian a bylo to dost pomalý. je tedy pravda ze jsem jen zkusmo nainstaloval nejakou ranou verzi a pustil to. tedy i s okny. nicméně sem usoudil ze bude lepší nainstalovat něco max osekanyho aby zbyl výkon na to co tam chci vyzkoušet.
    KAERO
    KAERO --- ---
    ANDY_WARHOL: a v cem nevyhovuje raspbian? staci nespustit xka...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    super :)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ANDY_WARHOL: arch je osekanej celkem dost a defaultně nemá GUI žádný
    https://wiki.archlinux.org/
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    QWWERTY: je to minimalisticky bez okynek ?
    potrebuju aby tam slo instalovat legacy usb a alsa.
    ale to by asi melo jit vid ?
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ANDY_WARHOL: arch? je sice trošku jinej než debian, ale má fajn dokumentaci na wiki
    kdysi dávno jsem ho měl jako distro na ntb :)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    chtel bych vyzkouset nejaky veci na maline, na ktery potrebuju jen linux bez x oken. co mam hledat ? jakou distribuci byste mi poradili ?
    nejsem v linuxu kovanej, takze se omlouvam za takto amatersky dotaz. chtel bych si s tim zkusit trochu pohrat
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam