• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    BOAR
    BOAR --- ---
    TRUHLIK: hele tak mas gpio piny .. co si udelat "odpojeni usb" ? proste jednou za 2 hodiny odmountovat hdd, a odpojit ho.
    TRUHLIK
    TRUHLIK --- ---
    LOOKASH: to me desis, protoze ja doufal, ze externi napajeni to v nejhorsim vyresi. Mel jsem 2x 1TB disk, oba delaly uplne totez, ackoliv v jiny moment.. realne se chyby zacaly objevovat po cca. 10-12hod. provozu. Nicmene ja to potrebuju v provozu cca. 500hod., takze tohle by byla smrt.

    BTW: zjistil jsem, ze s tim USB to neni o moc lepsi :( taky to zlobi, jen tedy ne tak dramaticky :( priste nejspis kombinace Raspi + NASka :D
    LOOKASH
    LOOKASH --- ---
    TRUHLIK: tyjo s tim diskem si mi pripomel, ze sem potreboval kdysi pretahnout data z velky NASky na externi disky. A protoze se mi nechtelo mit u toho ntbk tak sem to vzal prez malinu - a i kdyz ty disky byly externe napajeny tak se po chvili zacaly obevovat chyby....

    No jeste trochu otestuju a popremyslim co s tim
    TRUHLIK
    TRUHLIK --- ---
    BOAR: snimam pomalou rychlosti (konkretne pouzivam 1fps) jedno misto velmi dlouhou dobu, vysledny film z toho predstavuje zaznam daneho mista po mnoho dni, jen je zrychleny. Typicky si takhle nejspis videl ve skole jak klici jecmen ci co to promitaji apod. snimky.
    BOAR
    BOAR --- ---
    TRUHLIK: co je casosberna kamera ?
    TRUHLIK
    TRUHLIK --- ---
    BOAR: Hm.. ten muj disk mel 1TB, coz by melo stacit asi na 40 dni zaznamu casosberne kamery (na coz to pouzivam). A v SSD by me to stalo trochu moc pres caru. Takze jsem snizil kvalitu a tu flashku obcas vyndam a stahnu co jsem nasbiral.
    BOAR
    BOAR --- ---
    TRUHLIK: a co ssd ?
    TRUHLIK
    TRUHLIK --- ---
    LOOKASH: Zkousel jsem normos disk primo do maliny, normos se roztoci apod., nicmene po par hodinach se objevi chyby - zkousel jsem dva ruzne disky, prubeh je v podstate stejny a nasvedcuje to tomu, ze to ten disk v urcitych momentech neudrzi s dostatecnym prikonem a ten to pak proste nedava. Potrebuju to zrealizovat s co nejmensim odberem, takze USB napajeny hub jsem skrtl a vrazil tam 64GB USB Flashku. S tou to jede v pohode, jen toho mista je jaksi o dost min :(


    BOAR: Diky, mrknu.
    BOAR
    BOAR --- ---
    LOOKASH: ohledne hubu a tak ...
    AXAGO externí 4x USB2.0 CABLE hub - BusinessLink AT Computers
    http://atcomp.cz/zbozi_detail.aspx?zbozi=202366
    tohle jsem koupil ja, vyndal to z krabicky, ustrihl tu cervenou koncovkum, a napajel tam misto toho tohle http://www.dx.com/...83-adjustable-power-supply-voltage-regulating-reducing-module-blue-black-255394
    na ten zdroj si muzes narvat az tusim 35v, a utahne ti to cely rpi i s nejakym usb diskem.
    (ja jsem si este predstadil ethernet injector, a napajim to po ethernetu cca 24V)
    BOAR
    BOAR --- ---
    TRUHLIK: ohldene kondiku tady ...
    Raspberry Pi • View topic - Capacitor broke, what now?
    http://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?f=28&t=13514
    jinak ja jsem si ho urval napul, tak jsem ho zase pripajel.
    LOOKASH
    LOOKASH --- ---
    TRUHLIK: Jak to mas zapojene?
    Premyslim jestli nejaky silnejsi napajeny USB HUB by mohl ten disk roztocit a malinu uzivit?
    Chtel bych to jako malou (klidne pomalou) NASku k rodicum. Stacit mi bude bohate jeden disk (a rsync na moji velkou NASku nebo nekam ke me do DCcka)
    TRUHLIK
    TRUHLIK --- ---
    QWWERTY: Ja jedu bez overclocku na svych obou - obe jako kamery s trochu specifickym pouzitim.

    BTW: povedlo se mi na jedne maline urvat ten jediny kondenzator, co je vedle napajeni. Nemate nekdo zkusenost s opravou? Nebo chut to za drobny peniz opravit? :)

    Na B+ se docela tesim, ackoliv ja sam bych ocenil, kdyby tomu behala rychleji sit a dalo se s duverou realizovat napajeni disku skrz USB, coz mi v soucasnosti funguje desne nespolehlive - tedy nejspis i proto, ze mi kolisa napajeni.
    KAERO
    KAERO --- ---
    QWWERTY: ja mam jednu malinu na HTPC, bez overclocku, neni duvod, beha to svizne. a druhou malinu na rizeni, a tam taky neni overclock potreba
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    QWWERTY: No, to jsem zrovna v jednom případě já. Servíruju z toho zejména soubory po lokální síti, a buď jsem network-bound, nebo IO-bound; k čemu bych tedy topil?
    JOHNY_SMRZ
    JOHNY_SMRZ --- ---
    PISKVOR: Jop, rozhodne taky nemam potrebu nahrazovat ale mam v planu kupovat jeste jednu Bckovou malinu tak si mozna koupim tohle plusko, ja bych teoreticky ty USBcka vyuzil, pouzivam maliny jako sledovace ruznych hodnot tak jeste zalezi jak presne ty sledovace vymyslim, zatim je to ve stadiu vymejsleni :)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ad. SD trčící ven


    PISKVOR: však ..jenom B+ ...nic pro mě, ale určitě to najde svoje využití
    co mi přijde škoda a spousta lidí by to imho ocenila, by byl ještě heatsink v základu (je tu vůbec někdo, kdo provozuje rpi v defaultu bez overclocku?)
    taky by mě zajímalo, když víc USB, jak je to s max. odběrem periferií, aby se eliminovala potřeba napájení přes aktivní hub
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    JOHNY_SMRZ: Ale jo, pokrok to je - jenom to není takovej pokrok, abych tím okamžitě potřeboval nahradit existující maliny. Evoluce, ne revoluce :)
    JOHNY_SMRZ
    JOHNY_SMRZ --- ---
    PISKVOR: Pozitivni, ikdyz 4USB je dost ale muzou se hodit pro urcite aplikace, vice GPIO je velke plus a to SDcko taky, ikdyz existuje redukce. Kazdopadne pozitivni evoluce :)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    LOOKASH: No nevím - čtyři USB porty a víc GPIO pinů, essentially. Já tam tuším "chystáme taky nový model, tohle je jen upgrade Bčka" - z tohoto:

    This isn’t a “Raspberry Pi 2″, but rather the final evolution of the original Raspberry Pi.
    LOOKASH
    LOOKASH --- ---
    NEW PRODUCT LAUNCH! INTRODUCING RASPBERRY PI MODEL B+
    mno budu asi potrebovat novou malinu - tak jeste ze sem si pockal :-D (i kdyz zrovna v tom co potrebuju tak 4USB fakt nevyuziju... Jediny pozitivum je to, ze nebude trcet SDcko)
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    Ne vsechna RPi si rozumi se vsemi kartami - tady je seznam, ktery metodou pokus/omyl sestavili nejaci lidi:
    RPi SD cards - eLinux.org
    http://elinux.org/RPi_SD_cards
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam