• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    LUDO: a vsechny ty appky provozujes na SD karte? jakou ocekavas zivotnost?
    LUDO
    LUDO --- ---
    Posledny tyzden som sa pohral s Raspberry Pi a nahodil na nu ownCloud. SD karta je kompletne zasifrovana 256 AES. Bezi na tom nginx a MariaDB, plus sa tam pripajam cez VPN takze na pretaktovany 900 MHz ARM docela zahul. Webove rozhranie nic moc, ale na moje zdielanie kalendara. kontaktov a mensich suborov to staci. Stejnak sa to vsetko deje cez klientov takze do webu ani nelezem. Plus mi tam popri tom bezi TinyTinyRSS.

    Zatial to obsluhu jedneho uzivatela zvlada.
    JOHNY_SMRZ
    JOHNY_SMRZ --- ---
    KAERO: Ktere axago pouzivas? Ja ted neco podobneho chci resit (tedy ne na raspberry ale na netgearu) a rad bych taky mel moznost externi disk vypnout.
    TRUHLIK
    TRUHLIK --- ---
    BOAR: To mi pripada trochu zbytecny, krom toho bych se nedivil, kdyby to byla otazka napr. prehrati nektereho z napajecich clenu u raspberry ci tak necim, tj. kratke odpojeni by nemuselo stacit a na delsi odpojeni nemam cas, protoze nahravani idealne bezi porad.


    KAERO: Tohle vypada jako skvelej model, nejspis ho priste zkusim.
    KAERO
    KAERO --- ---
    ja mam normalni 500 GB disk pripojeny k RPi pres AXAGO prevodnik SATA->USB, prevodnik zaroven napaji disk. mam na tom openelec, a jede to klidne mesic bez problemu, zadne chyby v nahravani poradu. plus tam mam nastavene pomoci hdparm ze se disk uspi po 5 minutach nepouzivani. az me prekvapilo, ze ten hdparm dokaze ovladat disk pripojeny pres prevodnik.
    BOAR
    BOAR --- ---
    TRUHLIK: hele tak mas gpio piny .. co si udelat "odpojeni usb" ? proste jednou za 2 hodiny odmountovat hdd, a odpojit ho.
    TRUHLIK
    TRUHLIK --- ---
    LOOKASH: to me desis, protoze ja doufal, ze externi napajeni to v nejhorsim vyresi. Mel jsem 2x 1TB disk, oba delaly uplne totez, ackoliv v jiny moment.. realne se chyby zacaly objevovat po cca. 10-12hod. provozu. Nicmene ja to potrebuju v provozu cca. 500hod., takze tohle by byla smrt.

    BTW: zjistil jsem, ze s tim USB to neni o moc lepsi :( taky to zlobi, jen tedy ne tak dramaticky :( priste nejspis kombinace Raspi + NASka :D
    LOOKASH
    LOOKASH --- ---
    TRUHLIK: tyjo s tim diskem si mi pripomel, ze sem potreboval kdysi pretahnout data z velky NASky na externi disky. A protoze se mi nechtelo mit u toho ntbk tak sem to vzal prez malinu - a i kdyz ty disky byly externe napajeny tak se po chvili zacaly obevovat chyby....

    No jeste trochu otestuju a popremyslim co s tim
    TRUHLIK
    TRUHLIK --- ---
    BOAR: snimam pomalou rychlosti (konkretne pouzivam 1fps) jedno misto velmi dlouhou dobu, vysledny film z toho predstavuje zaznam daneho mista po mnoho dni, jen je zrychleny. Typicky si takhle nejspis videl ve skole jak klici jecmen ci co to promitaji apod. snimky.
    BOAR
    BOAR --- ---
    TRUHLIK: co je casosberna kamera ?
    TRUHLIK
    TRUHLIK --- ---
    BOAR: Hm.. ten muj disk mel 1TB, coz by melo stacit asi na 40 dni zaznamu casosberne kamery (na coz to pouzivam). A v SSD by me to stalo trochu moc pres caru. Takze jsem snizil kvalitu a tu flashku obcas vyndam a stahnu co jsem nasbiral.
    BOAR
    BOAR --- ---
    TRUHLIK: a co ssd ?
    TRUHLIK
    TRUHLIK --- ---
    LOOKASH: Zkousel jsem normos disk primo do maliny, normos se roztoci apod., nicmene po par hodinach se objevi chyby - zkousel jsem dva ruzne disky, prubeh je v podstate stejny a nasvedcuje to tomu, ze to ten disk v urcitych momentech neudrzi s dostatecnym prikonem a ten to pak proste nedava. Potrebuju to zrealizovat s co nejmensim odberem, takze USB napajeny hub jsem skrtl a vrazil tam 64GB USB Flashku. S tou to jede v pohode, jen toho mista je jaksi o dost min :(


    BOAR: Diky, mrknu.
    BOAR
    BOAR --- ---
    LOOKASH: ohledne hubu a tak ...
    AXAGO externí 4x USB2.0 CABLE hub - BusinessLink AT Computers
    http://atcomp.cz/zbozi_detail.aspx?zbozi=202366
    tohle jsem koupil ja, vyndal to z krabicky, ustrihl tu cervenou koncovkum, a napajel tam misto toho tohle http://www.dx.com/...83-adjustable-power-supply-voltage-regulating-reducing-module-blue-black-255394
    na ten zdroj si muzes narvat az tusim 35v, a utahne ti to cely rpi i s nejakym usb diskem.
    (ja jsem si este predstadil ethernet injector, a napajim to po ethernetu cca 24V)
    BOAR
    BOAR --- ---
    TRUHLIK: ohldene kondiku tady ...
    Raspberry Pi • View topic - Capacitor broke, what now?
    http://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?f=28&t=13514
    jinak ja jsem si ho urval napul, tak jsem ho zase pripajel.
    LOOKASH
    LOOKASH --- ---
    TRUHLIK: Jak to mas zapojene?
    Premyslim jestli nejaky silnejsi napajeny USB HUB by mohl ten disk roztocit a malinu uzivit?
    Chtel bych to jako malou (klidne pomalou) NASku k rodicum. Stacit mi bude bohate jeden disk (a rsync na moji velkou NASku nebo nekam ke me do DCcka)
    TRUHLIK
    TRUHLIK --- ---
    QWWERTY: Ja jedu bez overclocku na svych obou - obe jako kamery s trochu specifickym pouzitim.

    BTW: povedlo se mi na jedne maline urvat ten jediny kondenzator, co je vedle napajeni. Nemate nekdo zkusenost s opravou? Nebo chut to za drobny peniz opravit? :)

    Na B+ se docela tesim, ackoliv ja sam bych ocenil, kdyby tomu behala rychleji sit a dalo se s duverou realizovat napajeni disku skrz USB, coz mi v soucasnosti funguje desne nespolehlive - tedy nejspis i proto, ze mi kolisa napajeni.
    KAERO
    KAERO --- ---
    QWWERTY: ja mam jednu malinu na HTPC, bez overclocku, neni duvod, beha to svizne. a druhou malinu na rizeni, a tam taky neni overclock potreba
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    QWWERTY: No, to jsem zrovna v jednom případě já. Servíruju z toho zejména soubory po lokální síti, a buď jsem network-bound, nebo IO-bound; k čemu bych tedy topil?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam