• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    ZUZU: Když ten disk připojíš k raspi, tak se koukni přes "gnome-disk-utility" do nastavení toho disku, jestli tam nemá povolené uspání po X minutách apod.
    ZUZU
    ZUZU --- ---
    ahoj, mám takový problém s raspberry pi 2. zkouším teď k němu připojit externí disk (2.5" wd elements 1tb), co se mi tu válí. používám napájený usb hub, takže proudu by měl mít dost. ale vždy po pár minutách se odpojí. myslím, že to bude možná nějaká funkce toho disku, že se uspí, čili že to není nedostatečným napájením. jak to zjistit (a kdyby to nebylo elektřinou, tak co s tím, když cíl je raspbpi s tímhle diskem jako jednoduchý nas)?
    PROFOR
    PROFOR --- ---
    FATBOZZ: pekne - jinak jeden z cilu je zlepsit si zdravi - aneb jak si clovek diky maline muze najit duvod vic chodit po svete... :)
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    PROFOR: nahrávej data na wigle.net ;)
    PROFOR
    PROFOR --- ---
    FATBOZZ: kismet s konverzi dat pro layer pro vlastni pouziti v (seznam, openstreet, google, whatever) mapach - a jen ciste ze statistickych duvodu. :)
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    PROFOR: V cem mapujes ? Kismet ? K cemu ty data pak slouzi ?
    PROFOR
    PROFOR --- ---
    PROFOR: Jo ted jsem si precetl dotaz poradne :) uff to vedro - tak se setupem jen s kamerou by to melo byt o to vic v pohode, ze ta toho nejspis moc neodebere. Par dni bys s rozumnou powerbankou mohl dat a nejake proudove vykyvy tam nejspis taky nebudou.
    PROFOR
    PROFOR --- ---
    MARASAN: Chodivam takhle s malinou po meste mapovat wifi. Pouzivam 32.25Wh (pro 2.1A odber) powerbanku od Adata - v USB mam LTE dongle, GPS dongle, prijimac pro klavesnici a wifi dongle a je k tomu pres gpio napajeny 5" displej, ktery ma propojku do HDMI portu. Kdyz to mam v kapse, tak je displej vypnuy. Vydrzi to cely den a pres noc to musim nechat nabit.
    Pokud budes vybirat powerbanku, tak si dej pozor na to, ze nektere pri zvysenem odber provedou shutdown (svuj, ne maliny - proste se vypnou). To by se ti nemuselo libit.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    KAERO: No, pak už jde jenom o to, jestli se mu chce bastlit univerzální pole nebo zaplatit 130 kaček za tišťák, kde připájí jenom pár věci a nebude muset používat pouzdro TO220, ale něco menšího s lepším odvodem tepla rovnou do PCBčka.
    KAERO
    KAERO --- ---
    SPM: kdyz to zavres do krabicky, tak to muze vypadat libovolne, nikdo to neuvidi :)
    SPM
    SPM --- ---
    TEAPACK: jo, tohle vypadá docela rozumně... já jsem koukal na pool servis pragoboard a pravda, vyleze z toho kompletně zpracovaná deska s popiskama apod. ale nejmíň účtujou 1dm2 a to vyjde na 6 stovek (což bych sice přežil, ale jako nejlíp vynaložený finance mi to taky nepřijde :) ). Díky :)

    KAERO: No, plus ten konektor na GPIO... jako dá, ale když to pak chci zavřít ještě do krabičky, tak by to tam dost zavazelo a vypadalo by to dost bastlovitě :-) U obecnýho tišťáku bude imho zase podobný problém - dostat to na přesný rozměr, aby to šlo zavřít do rozumně vypadající krabičky.
    KAERO
    KAERO --- ---
    SPM: tak k LM78L05 ti staci pridat dva kondiky, na to nepotrebujes vyrobu specialniho DPS, to staci napajet ve vzduchu, nebo aby to jo vypadalo strcit do tech obecnych tistaku.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SPM: Když si to nakreslíš, tak ti tady ti to jeden příjemný pán vyleptá a ani to není tak moc drahý... http://tistaky.cz/
    SPM
    SPM --- ---
    Jinak, když už se to tu nakouslo, neviděl někdo někde shield na malinu, kterym se dá malina napájet z 12+ V? Představa je taková, že to bude kus desky, co se cvakne na GPIO piny maliny a na které budou svorky na přivedení napájení a na desce bude regulátor, co to srazí na 5V a přivede na 5V pin maliny. Umím to postavit za součástek za pár korun, ale nechat si vyrobit jednu DPS na to to značně prodražuje (a kreslit si svojí a louhovat v chloridu železitym jsem dělal jednou a taky mě to zrovna nebaví :-) ).
    SPM
    SPM --- ---
    MARASAN: záleží jakej z ní vyleze proud. Standardní USB má 0,5A, což na malinu úplně nestačí a asi se může stát, že budou PB, co se to budou snažit omezovat. Potencionální problém by mohl být s tím, že u akumulátorů klesá napětí, když začínají být vybité. Na druhou stranu ono stejně v PB jsou lion akumulátory na 3,7V a na těch 5V se to musí konvertovat, takže by to snad ten rozdíl mělo kompenzovat ikdyž napětí akumulátoru začne klesat...
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    PALUSHA: zrovna tenhle tyden jsem meril svuj prehistoricky model B - bezel jenom ethernet a SD (ted si nejsem uplne jistej, jestli mam kompletne vypnuty GUI nebo nabehlo taky)

    v idle 0,4 A, ve stress testu 0,5 A .... tzn. 10 Ah powerbank by vydrzela ~20h
    PALUSHA
    PALUSHA --- ---
    MARASAN: Urcite to jde, jen ti to imho moc dlouho nevydrzi. Zajimal jsem se o pouziti PB misto UPS a nekde sem videl ze typek si vypocital (a ted si budu cucat cisla z prstu, takze to brat s ohledem), ze tusim 15000 mAh mu vydrzi cca na 19 hodin. Kdyz tam budes mit nejakou lightweight distribuci a pobezi jen casosber, mohlo by to neco vydrzet.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    Co si myslite o napajeni RPi z power banky (PB)? je to jednoduchy reseni - nepotrebuju resit pripojeni, PB ma rovnou micro usb konektor. Je mozny, ze ne kazda PB RPi utahne? Muj projekt je RPi s pripojenou RPi kamerou, zadny usb zarizeni, zadny ethernety, zadny displeje, nic. Proste časosběr kamerkou na RPi napajenej z PB.
    KAERO
    KAERO --- ---
    VECTOR: muzes to pripojit primo. fakt se staci se podivat na ten link, co jsem tu daval. primo o tomhle cidlu je tahle podstranka:
    http://www.astromik.org/raspi/15.htm
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    QNEDLEEQ: Ted budu za uplnyho kretena, ale to musim zapojit dotakovy ty "arduino-like" desky kterou pripojim na GPIO? Ja si kdysi hral s arduinem, ale uz je to moc lahvi vina za mnou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam