• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    KAERO
    KAERO --- ---
    PISTA1: jo. jede to. viz taky historie.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Má někdo zkušenost s provozem DVB-T tuneru a openelec na malině?
    PALUSHA
    PALUSHA --- ---
    TR1: Jinac nejdriv jsem to pouzival na raspbianu, kterej slouzil jako webserver/downloader (klasicky pres mpd z usb disku pripojenyho k RPi). Nastaveni bylo otazkou editace par konfiguraku a restartu, vse pekne popsane na hifiberry strankach.

    Pak jsem koupil NAS takze zminene RPi uz slouzi ciste jako prehravac - nahodil jsem tam teda Volumio distribuci, ktera je primo pro tyto ucely postavena. Tam HifiBerry jen vyberes v nastaveni zvuku a je hotovo :)
    PALUSHA
    PALUSHA --- ---
    TR1: mam HifiBerry DAC na RPi 1. Rozhodne doporucuju do toho jit, za ty penize lepsi zvuk nesezenes. Opravdu je to slysitelny rozdil uz i na urovni obycejnych mp3 (samo pokud to mas na cem poustet). Flac a podobne formaty pak uz prekonavaji veskerou predstavivost :)
    TR1
    TR1 --- ---
    Docela mne laka vylepsit si zvuk u PRi2 dokoupenim HiFiBerry DAC+. Nema to tu nekdo, ze by se podelil o zkusenosti?
    ISATAG
    ISATAG --- ---
    Zdravim. Mam dotaz na tu cast uzivatelu co provozuje na RPI - nejlepe na RPi2 - Gentoo.

    Po mensim studiu tohoto linuxu jsem se rozhodl, ze si ho na maline zprovoznim. Vzhledem k tomu ze jsem v tom vice mene novacek, tak bych rad, kdyby mi nekdo dal doporuceni jak idealne nastavit. /etc/portage/make.conf

    Me potreby jsou v podstate jen terminalove. Tj. Zadny desktop, pouze terminal idealne s barevnym rozhranim. Mam v umyslu na serveru provozovat python, django, mezzanine, nginx + gunicorn (nebo apache2), mutt a gpg.

    Momentalne jsem si to svym experimentovanim jaksi rozvrtal a cokoliv chci emerge, tak neprojde pres nejaky error. (napriklad tohle ERROR: dev-libs/libatomic_ops-7.4.2::gentoo failed (configure phase):
    * econf failed)..etc..

    Takze kdyby mi pak nekdo dal i nejaky tip, jak krome zakladniho nastaveni system i vycistit od mych pripadnych pokusu a neuspechu, velmi bych to ocenil.

    V opacnem pripade si nainstaluju zpet raspbian, ale osobne si myslim, ze gentoo je mnohem efektivnejsi a zajimavejsi reseni.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    SPM: buď jsem ji nenašel nebo nepochopil - a rovna tady mi google hází dost nesmyslné odpovědi.
    SPM
    SPM --- ---
    THOMASMORTA: V reminně se nastavuje zvlášť rozložení klávesnice ještě u toho profilu připojení (alespoň RDP nějakou takovou věc umožňuje...)
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    KAERO: Zkoušel jsem podobný postup a ukázalo se, že nakonec funguje, problém je někde v programu reminna, kterým si zpřístupňuji vzdálenou plochu - ta mi prostě nastavení klávesnice ignoruje. Ale díky!
    KAERO
    KAERO --- ---
    THOMASMORTA:
    sudo dpkg-reconfigure keyboard-configuration
    neboli google 10 sekund:
    Raspbian keyboard layout - Raspberry Pi Stack Exchange
    http://raspberrypi.stackexchange.com/questions/10060/raspbian-keyboard-layout
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    Prosím, nevíte někdo, jak nastavit v Raspbianu rozložení klávesnice? Zatvrzele je v režimu britské klávesnice a nemohu ho přesvědčit, aby se mi přepínal na US/CZ... Ne, že bych až tak potřeboval ty háčky, ale jsem naučený psát desetiprst a změna z/y mě dost brzdí a také nevím, kde hledat speciální znaky jako podtržítko či zavináč.
    KAERO
    KAERO --- ---
    ZUZU: nebo:
    sudo hdparm -C /dev/sda
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    ZUZU: Když ten disk připojíš k raspi, tak se koukni přes "gnome-disk-utility" do nastavení toho disku, jestli tam nemá povolené uspání po X minutách apod.
    ZUZU
    ZUZU --- ---
    ahoj, mám takový problém s raspberry pi 2. zkouším teď k němu připojit externí disk (2.5" wd elements 1tb), co se mi tu válí. používám napájený usb hub, takže proudu by měl mít dost. ale vždy po pár minutách se odpojí. myslím, že to bude možná nějaká funkce toho disku, že se uspí, čili že to není nedostatečným napájením. jak to zjistit (a kdyby to nebylo elektřinou, tak co s tím, když cíl je raspbpi s tímhle diskem jako jednoduchý nas)?
    PROFOR
    PROFOR --- ---
    FATBOZZ: pekne - jinak jeden z cilu je zlepsit si zdravi - aneb jak si clovek diky maline muze najit duvod vic chodit po svete... :)
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    PROFOR: nahrávej data na wigle.net ;)
    PROFOR
    PROFOR --- ---
    FATBOZZ: kismet s konverzi dat pro layer pro vlastni pouziti v (seznam, openstreet, google, whatever) mapach - a jen ciste ze statistickych duvodu. :)
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    PROFOR: V cem mapujes ? Kismet ? K cemu ty data pak slouzi ?
    PROFOR
    PROFOR --- ---
    PROFOR: Jo ted jsem si precetl dotaz poradne :) uff to vedro - tak se setupem jen s kamerou by to melo byt o to vic v pohode, ze ta toho nejspis moc neodebere. Par dni bys s rozumnou powerbankou mohl dat a nejake proudove vykyvy tam nejspis taky nebudou.
    PROFOR
    PROFOR --- ---
    MARASAN: Chodivam takhle s malinou po meste mapovat wifi. Pouzivam 32.25Wh (pro 2.1A odber) powerbanku od Adata - v USB mam LTE dongle, GPS dongle, prijimac pro klavesnici a wifi dongle a je k tomu pres gpio napajeny 5" displej, ktery ma propojku do HDMI portu. Kdyz to mam v kapse, tak je displej vypnuy. Vydrzi to cely den a pres noc to musim nechat nabit.
    Pokud budes vybirat powerbanku, tak si dej pozor na to, ze nektere pri zvysenem odber provedou shutdown (svuj, ne maliny - proste se vypnou). To by se ti nemuselo libit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam