• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    TRUHLIK
    TRUHLIK --- ---
    RAINBOF: No, ja si dovedu predstavit, ze pro moment synchronizace to odpojis, to imho neni problem. Ale zajima me ta prvni cast o ktere pises: emulace mass storage, zkusim o tom pokecat s googlem.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    TRAVIX: no ale dela to pichnutej do pc ?
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    Vím, že podobná zařízení existují. Existuje SD karta Eye-Fi, do které je možné dálkově přistupovat přes wifi. Existuje i USB disk, který se automaticky na dálku synchronizuje s jiným USB diskem...
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    ale dovedu si predstavit ze bych mel zpusob jak dalkove pres cache ten flash disk zapisovat. ovsem v dobe zapisu by flash nebyla z telky videt. musel bys delat manualni mount / unmount.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    TRUHLIK: no
    v prvni rade je mass storage delany jako disk takze musi mit nejakou tu geometrii a filesystem coz musis emulovat. problem je ze to neni navrzeny jako neco pro pristup z vice nez jednoho mista takze kdyz budes defakto emulovat disk a zapisovat do toho z jineho mista nezli cist tak to bude problem pro tu tv ta totiz neni pripravena na to ze by se na disku z niceho nic obevovala data a modifikovala fat. vysledkem pak muze byt cokoliv. navic tu mame kolizni situace kdy telky bezne vytvari metadata na disku nebo na nej nahravaji takze klidne muzes zpusobit tezke poskozeni filesystemu v situaci kdy tam neco kopirujes a telka si ulozi napriklad nahled. (dojde k alokaci stejnych sektoru a nasledne k vicemasobnemu prepisu)
    TRUHLIK
    TRUHLIK --- ---
    TRAVIX: To je zajímavá myšlenka. Raspberry to neumí, nicméně obecně by mě zajímalo, zda jste někdo nezkoušel takovou věc emulovat - tedy jak nabídnout jakýkoliv storage přes USB v roli USB device. Jen se tedy obávám, že tohle bude mít USB chip natvrdo v obvodech a tím pádem to žádný SW neobejde. Nemá někdo zkušenost?
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    TRAVIX: xbmc na rpbi ne ? to je blbuvzdorne dost.
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    MBR, MILAZAJICEK: I o téhle variantě jsem uvažoval, ale nechávám si ji až jako záložní.
    Zaprvé kvůli snadnějšímu ovládání (mám takovou ambici, aby to bylo ovladatelné i "nezasvěcenou osobou," tedy aby prostě otevřeli USB, jak jsou zvyklí, a nemuseli se zatěžovat s ovládáním Raspberry).
    Druhý, mnohem důležitější důvod je, aby to fungovalo obousměrně, tedy aby mohl v televizi nahrávat a pak si to mohl posílat na síť - což přes HDMI nepůjde.

    No, jinak z těch odkazů i z googlení jsem došel k závěru, že to (zatím) není možné. Existuje prý možnost, jak to udělat před GPIO konektor, ale tam je značně omezená přenosová rychlost, což může být u HD filmů trochu problém. No nic, budu hledat alternativní řešení, kdyžtak dám vědět.
    MBR
    MBR --- ---
    TRAVIX: proc nepouzijes raspi jako sitovy media centrum (raspbmc) a na ty telce to budes jen prehravat, a muzes tu telku navic pouzit jako zdroj napeti (z toho usb do raspi).

    Dokonce pres HDMI muzes to raspbmc ovladat ovladacem od tve televize (kazda tv co neni starsi nez 3 roky to podporuje)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    PISKVOR: A tady linkují na USB-to-UART, takže by snad mělo stačit "jen" implementovat USB client mode nad touhle fyzickou linkou. Prace jak na kostele, ale vypadá to proveditelně.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    MILAZAJICEK: Well that's sort of the point, že to "samo od sebe" nepodporuje, a jestli by se to dalo nějak dobastlit.

    Jo, a nasel jsem toto: https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?t=4938
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    TRAVIX: Raspberry se ti nebude tvarit jako massstorage pokud ho pripojis k te televizi. TV nema HDMI?
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    RAINBOF: Abych byl naprosto konkrétní - to "cílové" zařízení je televize. Nemá síťové připojení, pouze USB. Moje myšlenka je taková, že k televizi připojím Raspberry, které se bude tvářit jako úložiště, a do něj pak budu přes síť nahrávat videa, obrázky... Které si pak pustím na té televizi.

    Vzhledem k tomu, že televize nemá "otevřený" software, nepřichází v úvahu, abych k ní připojil cokoliv, co se přímo netváří jako mass storage.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    RAINBOF: Android se umí tvářit jako UMS (nebo uměl, než to Google vyhodil z netechnických důvodů), tak předpokládám, že úplně specifický to nebude.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    TRAVIX: nebo do usb sitovku?
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    KRISHNA: Teď úplně nevím, jak to myslíš. Nemůžu připojit microSD současně do Raspberry a současně i do čtečky... Nebo ano?

    RAINBOF: Problém je právě v tom, že to "cílové" zařízení není připojené na síť, má jenom USB port. Takže skutečně jediná možnost je "vymyslet" mass storage.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    TRAVIX: no mass storage je záležitostí usb a podobně. nestačí ti to namapovat jako síťovou složku?
    KRISHNA
    KRISHNA --- ---
    TRAVIX: No to bych si spíš za 100,- koupil microSD USB reader a tahal to společně s tim :))
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    Zdravím. Napadlo mě z Raspberry udělat na síť připojený flash disk (prostě bych na ni přes FTP nahrával soubory, pak bych ji připojil do USB portu a mohl třeba prohlížet fotky). Nevíte někdo, jestli je možné, aby se Raspberry tvářila jako USB mass storage? Z různých diskuzí jsem pochopil, že to není možné, alespoň z napájecího portu, protože nemá fyzicky připojené datové piny. Ale jak jsem pochopil, jsou snad nějaké alternativní cesty...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam