• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    SUMI:
    pokud by to ještě nekoho zajímalo, tak na osmc lze retropie velice jednoduše dostat pomocí retrosmc - https://github.com/mcobit/retrosmc - je to opravdu noobproof, takže i já jsem to zvládnul. jedině možná, že jsem nenašel, jak se z osmc leze do terminalu, takže jsem tam šel přes ssh z druhého pc.
    pokud k tomu chcete ještě ten raspbian, tak nejjednodušší je, jak už padlo, na raspbian nainstalovat kodi a pak retrosmc
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    SUMI: imho neni treba.
    nainstaluj raspbian, do nej nainstaluj kodi a pak na foru si najdi jak se dela manualni instalaci retropie
    SUMI
    SUMI --- ---
    Ahoj, poradil by mi někdo prosím, jak k dualbootu raspbianu (mate) a openelec dostat retropie? Pokud bych ty první dvě instaloval přes Noobs? :) Díky, jsem v tomhle všem poměrně nový.
    TR1
    TR1 --- ---
    SPM:
    vsak ja bych nechtel zalohovat system ale svoje data takze by obe pametovky byli v USB a nasdilene
    FATTY
    FATTY --- ---
    TRAVIX: :D
    MIKROM
    MIKROM --- ---
    btw, jak jsem řešil web.py a spol.. tak jsem vybral bottle, princip stejný, syntaxe jednodušší.. ale byl jsem s tím úplně marnej. vůbec mi neseděla ta "filozofie", že si budu definovat každou stránku v pythonu a pak si pouštět webserver..
    skončil jsem nakonec u apache + php a jsem happy. né, že bych v php kdovíco uměl, ale už jsem se s ním setkal několikrát, tak je to třeba tím, ale stránky jedou a chápu proč.
    pomocí wiringpi se dají gpio hezky ovládat a časem třeba zahodím všechny ty system() a exec() a nahradím něčím jako wiringpi-php
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    Dobře, tak kdybych se vydal cestou XBMC, budu nepochybně potřebovat USB satelitní tuner. Víte o nějakém, který spolehlivě funguje? Googlení nepomohlo, i na oficiálních diskuzních fórech jsou spíš obecné debaty (jaký typ firmware atd.). Nebo ještě jinak: Máte osobní zkušenost s nějakým, který funguje?

    Nevadí, že třeba není dostupný na českém e-shopu, objednám si ho případně ze zahraničí.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    SPM: no tak kartu prehodis. to bych nevidel jako tragicky.
    SPM
    SPM --- ---
    TR1: nějak nevím, co bys tím získal. Je tam stejně slot jenom na jednu kartu, takže druhou bys musel dát do USB čtečky a tím pádem když se posere ta karta přímo v malině, tak ti ten systém stejně nenajede...
    TR1
    TR1 --- ---
    Ahoj, zkousel nekdo v RPi2 2 pametove karty v raidu1? :)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    TRAVIX: v obecné rovině ano ale není to prostá práce.
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    RAINBOF: Nepochybuju, že v případě TV by asi bylo lepší řešit to přes XBMC a skutečně ji použít jenom jako monitor. Nicméně já se v tuhle chvíli pohybuji spíš v rovině "proof of concept". Prostě chci zjistit, jestli jde z maliny vyrobit na síť připojené USBčko. Takové zařízení by pak mělo 1000+1 využití, nejen jako externí disk k televizi.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    MIKROM: jo podle compute boardu.. koukal jsem na to ale nemyslim ze to zvladne kazdy
    MIKROM
    MIKROM --- ---
    https://openhardwarecoza.wordpress.com/...7/raspberry-pi-zero-4-port-usb-hub-open-source-pcb-design/ cool! "Yip, the ide is that you can acually reflow this board onto the back of a Pi Zero!"
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    PISKVOR: No a pak tu mame problem s tim ze s celym USB stackem nad USB portem se muzes rozloucit nebot co ? nebot mas dve strany Master proti sobe. takze napriklad bys musel nejak vyresit to abyse ti nepotkala napajeni v USB, mene zname USB compute module na to ma takovy hack, ma integrovanou pamet do ktere jde zapisovat jako do flash a to oboustrane. hadam ze kdybys mel maly system v ram uz by to slo... hadam ze to ale neni to co hledas.

    napada me ze vlastne slo by pouzit host-to-host kabel ale to te nijak nezbavuje nutnosti poresit to softwarove. (neco musi to zarizeni vyrobit) jeste o tom budu premyslet ale obecne mi to prijde jako neskutecna blbost a pokud mas nevyhovujci telku a chces elegantne hackovat tak bych asi telku promenil v obri monitor a vse resil v ramci Raspi. muzes jit tak daleko ze si koupis vlastni LVDS driver (ten nahradi elektroniku v telce a vyrobi z toho skutecne jen monitor)
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    TRAVIX: kazdej se nejak bavime, ale osobne jsem nevidel SmartTV ktera by se rychlosti funkcema a prehlednosti jen vyrovnala XBMC/KODI takze reseni nahodit to na RPI bude pro uzivatele nebyvalej komfort a úložiště ze byt kdekoliv.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    RAINBOF: Jo. Ale jen jednosměrně, to bude kámen úrazu m
    TRUHLIK
    TRUHLIK --- ---
    RAINBOF: No, ja si dovedu predstavit, ze pro moment synchronizace to odpojis, to imho neni problem. Ale zajima me ta prvni cast o ktere pises: emulace mass storage, zkusim o tom pokecat s googlem.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    TRAVIX: no ale dela to pichnutej do pc ?
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    Vím, že podobná zařízení existují. Existuje SD karta Eye-Fi, do které je možné dálkově přistupovat přes wifi. Existuje i USB disk, který se automaticky na dálku synchronizuje s jiným USB diskem...
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    ale dovedu si predstavit ze bych mel zpusob jak dalkove pres cache ten flash disk zapisovat. ovsem v dobe zapisu by flash nebyla z telky videt. musel bys delat manualni mount / unmount.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    TRUHLIK: no
    v prvni rade je mass storage delany jako disk takze musi mit nejakou tu geometrii a filesystem coz musis emulovat. problem je ze to neni navrzeny jako neco pro pristup z vice nez jednoho mista takze kdyz budes defakto emulovat disk a zapisovat do toho z jineho mista nezli cist tak to bude problem pro tu tv ta totiz neni pripravena na to ze by se na disku z niceho nic obevovala data a modifikovala fat. vysledkem pak muze byt cokoliv. navic tu mame kolizni situace kdy telky bezne vytvari metadata na disku nebo na nej nahravaji takze klidne muzes zpusobit tezke poskozeni filesystemu v situaci kdy tam neco kopirujes a telka si ulozi napriklad nahled. (dojde k alokaci stejnych sektoru a nasledne k vicemasobnemu prepisu)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam