• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    TR1
    TR1 --- ---
    Raspberry Pi 4B: 64bit či nebýt – to je otázka - Root.cz
    https://www.root.cz/clanky/raspberry-pi-4b-64bit-ci-nebyt-to-je-otazka/
    MA747
    MA747 --- ---
    K tomu vypínání přes TV ovladač jsem narazil na: https://www.linuxuprising.com/2019/07/raspberry-pi-power-on-off-tv-connected.html Třeba se bude někomu hodit.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    PECA: jj ovládání šlape komplet přes dálkáč od TV

    SPM: Jasně, takže místo toho abych vzal spínanou zásuvku (co se mě tu bez využití válí),do ní vrazil tranzistor, optočlen, 3 odpory, 1 kondenzátor a usb kabel. A vyrobím během chvilky zadarmo naprosto jednoduchou věc, která bude dělat přesně to co potřebuju.
    Tak si místo toho za pár stovek objednám wifi zásuvku, abych do ní nacpal jinej fw, tak se bastlení stejně nevyhnu a ještě si musím dokoupit "převodník". Pak strávit dobu zjišťováním jak to naprogramovat (ač dělám v IT, nejsem zrovna programátor ;).

    No a aby toho nebylo málo, tak si kvuli krabičce musím za koupit 3d tiskárnu za tisíce.

    To sem si mohl radši rovnou koupit novou telku :D
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SPM: dodam, ze sonoff basic se da zabudovat primo do krabicky, pokud si tedy vyrobis nejakou svoji na 3d tiskarne
    SPM
    SPM --- ---
    PISTA1: Pokud by se ti to nechtělo bastlit a máš WiFi, tak hezká věc jsou ty čínský sonoffí zásuvky. Dá se to koupit asi za 10 doláčů, nacpeš do toho opensource firmware (https://github.com/arendst/Tasmota) a máš WiFi zásuvku (kde na tohle použití bych asi udělal initscript, co při shutdownu maliny tomu pošle něco přes MQTT, na což ta zásuvka chvíli počká a vypne se)
    PECA
    PECA --- ---
    PISTA1: Takovej "blbej" dotaz - ta malina, včetně TV se dá ovládat kompletně ovladačem přes TV (CEC)? Tedy jak volba videa (asi v KODI), tak volba TV programu na TV HATu, a vypnutí/shutdown taky?
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Jen musím dořešit vypínání při vypnutí televize.
    Sledoval sem teplotu procáku, při provozu TV kolísá 58 - 61°C, pokud se nic nepřehrává klesne na 55°C a je zbytečný, aby za vypnutou telkou malina topila. Starou Pi2 jsem měl připojenou na USB výstup a vypínala se natvrdo s ní za běhu.
    Plánuju vykuchat časově spínanou zásuvku, co se mě tady válí a ovládat jí napětím z usb. Bde seplá ještě cca 20s, aby měla malina dost času se vypnout, když jí přijde přes CEC signál.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    TEAPACK: bacha, netflix neni hardwarove akcelerovan. muj odroid c2 zvladal sotva 720p a dost se u toho potil.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    TEAPACK: z rpishop.cz
    Taky sem přemejšlel co koupit, protože vyhodit funkční televizi (s jedním zeleným pixelem :) se mě vůbec nechtělo, a žádnej settopbox mě nevyhovoval a Kodi používám už léta, tak proč to nespojit :D
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    PISTA1: odkud jsi to objednával? přemýšlím, že nebudu kupovat novej settopbox, ale že tam hodím podobný setup =) původně jsem chtěl jenom Rock64 a napojit to na Netflix, HboGo a internety, ale tvuj setup taky není k zahození =)
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Další malina dorazila a DVB-T2 šlape :D
    Pi4/2Gb, TV HAT, krabička, chladič, 3A zdroj a HDMI redukce za 2460Kč.

    Trošku jsem se popral s nastavením, pár dní bude trvat než to doladím, ale běží to parádně.

    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Potreboval bych do raspi koukat pres nějakou vzdalenou plochu porad je nejlepsi xserver a ssh?
    SPM
    SPM --- ---
    QWWERTY: kouknu. Jinak stream puštěnej asi byl, nicmoc jinýho ale už ne. Teda je na tom jenom octoprint a co jsem ho tak sledoval, tak takový ty náročný věci jako analýzu nově uploadovanýho souboru to stejně během tisku nedělá...

    (a jinak jo, ještě jeden bod pro Pi v4 - má to WiFi, takže mi to ušetří kabel :-D )
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    SPM: zkus pri tom sekani sledovat v terminalu vytizeni CPU a v octoprintu terminal monitor
    s tiskarnou cekajici na dalsi prikazy a nestihajicim octoprintem jsem se potkal asi jenom kdyz jsem streamoval webcam a do toho jsem manualne spustil neco cpu-demanding
    od te doby, co jsme octoprint presunuli z RasPi pryc, uz jsem se s tim nesetkal
    SPM
    SPM --- ---
    ANDY_WARHOL: myslim že mi to tohle dělá i na té tiskárně v práci. Ono to není nic dramatického, ale občas si toho u těch kruhových věcí všimnu... a není to teď tak, že bych tu malinu měnil, ale budu pořizovat pro druhou novou tiskárnu, takže v tu chvíli mi je relativně jedno, jestli koupím 3B+ nebo 4B, cenový rozdíl velký není. Jen jsem si nebyl jist, jak s tou teplotou, jelikož na ty 4ky se hodně nadávalo a tady se mi k tomu aktivní chlazení úplně cpát nechce :-)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SPM: ja pouzivam prusu s octoprintem, ktery sem si sam nainstaloval na ten oragne pi pc a facha to naprosto v pohode, nepozoroval sem nic zvlastniho. takze se obavam, ze ti jinej hw nepomuze. zkusil bych fresh instalaci na stavajicim hw, nez budes nakupovat.
    SPM
    SPM --- ---
    ANDY_WARHOL: no, problém co mi ten octoprint dělá (upřímně teda teď nedám ruku do ohně za to, jestli tam mám teď 2B+ nebo 3B), když to tiskne soubor přímo z něj a tiskne se něco, kde je hromada gcodu - typicky nějaký větší kruh, kde se to sune po milimetrech, tak je vidět, že tiskárna se jakoby seká a bufer příkazů padá na nulu. Teda jakoby tiskárna ty příkazy vykonávala rychlejš, než to tam octoprint posílá... detailně jsem to zatím nezkoumal, jenom jsem právě ve FB skupině něco takového zahlédnul, že nejsem jediný komu to dělá a že octoprint to nedělá zrovna efektivně, protože jiný sw to i na malině zvládá v pohodě.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SPM: no ja pouzivam na octoprint orange pi pc a pochybuju, ze by to klipper nejak vyrazne zmenil, ze by se to pouzit nedalo, a cena je 15 dolaru, nebo byla, ted uz jsou jiny desky od nich asi, je to uz nejakej patek co sem to kupoval.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SPM: používám tyhle, na ebay se dají sehnat po deseti za dva dolary, ale tenhle link je rychlejší =) Jinak já si na trojce přepájel piny tak, aby koukaly dolů, pak jsem měl dost místa i na velkej heatsink.
    SPM
    SPM --- ---
    TEAPACK: hmm, hmm :-) Na bok to dát můžu, to problém není, krabičku si budu tisknout, takže udělat ji větší a hodně děravou taky problém není, ale úplně ji tam nedávat se mi zase tak moc nechce, vypadá to potom jako hrozný bastl :-D BTW znáš nějakého ježka, co se vejde na CPU ještě pod shield? Mi přišlo, že je tam strašně málo místa. Alespoň u té 3ky nebo 2ky nebo co to mám teď byl dost problém pod ten shield nacpat ten placatý kabel od kamery :-)

    ANDY_WARHOL: step down měnič. Teda, na té současné mám step down z 12V a pak ještě proudový zdroj, relátko a výstup na LEDkový světlo, který ovládám z GPIO. Na tu současnou mi bude stačit asi jenom ten stepdown měnič (deska k tiskárně má ještě dost volných výstupů, takže se světlo dá připojit tam). Overkill, no, jestli ji budu stejně kupovat, tak cenový rozdíl už takový zas není. A jsou jistý chvíle, kdy to ta současná nedává a nestačí tu tiskárnu krmit (byť teda tady za to dojistý míry asi může nějaká neefektivita octoprintu, pač na FB jsem narazil na nějakou zmínku, že klipper a emulace SD nebo co tím problémem netrpí... ale nevím jestli se s tím chci babrat :-) ).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam