• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    PES
    PES --- ---
    ...a ušetřilo by to i nutnost tvořit a udržovat (a zabíjet) aplikace ve "vlastních storech" toho kterého výrobce a té které modelové řady TV.
    PES
    PES --- ---
    ANDY_WARHOL: To sice ano, ale bude chybět to "pohodlí" již vychytané sestavy zobrazovadla s tunery... navíc ceny monitorů oproti TV ve stejných rozměrech - no raději no-comment...
    Prostě místo "nacpat co nejvíce napevno do TV, aby to co nejrychleji zastaralo" to chce ten krok "rozdělit na stabilní jádro a výměnné moduly (de-facto jen ty DVB moduly s případným down-scalingem pro případ, že by se vysílalo ve vyšším rozlišení" - konec konců minimálně ten down-scaling tu byl hned, všechny ty HD-READY s panelem tak 1280x720 co zobrazily přepočtené 1920x1080)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    PES: tak tohle přece můžeš v podstatě dosáhnout dnes tím, že si pořídis nějaký 4k monitor a k tomu libovnej zdroj signálu, setobox nebo média centrum, nebo oboje.
    PES
    PES --- ---
    JIMX: Ovšem ona by to byla "běžná televize" - jen bez zbytečně rychlého zastarávání (viz. "zastarávání" platformy, neaktualizace / eliminace spustitelných aplikací)... naopak s prodlouženo živostností (aby se nevyhazovalo to největší - zobrazovací panel a základní obvody, ale jen měnilo to, co je na ráně nejvíc - dekodéry/demodulátory datového signálu z DVB do "RAW")... prostě modulární obdoba PC.

    Ale jistě, tohle přece jde proti ekonomice - musí se co nejvíce vyrábět a prodávat (prakticky s minimální evolucí zlepšení) - TV se dostaly do pozice Intelu v CPU a chtělo by to nějakého "killera" a-la v CPU nyní AMD...
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    DELLAMORTE: je tam rocni platba to me by treba odradilo. Kdyby byla jednorazova tak uz méně
    JIMX
    JIMX --- ---
    pro ty 3 geeky by se taková televize fakt nevyplatila vyrábět :-)
    DELLAMORTE
    DELLAMORTE --- ---
    Měl jsem teď docela čas si pohrát s Raspberry a díky Max2Plaz se mi podařilo sroubovat kvalitní přehrávač na hudbu i Kodi. Kdyby někoho zajímalo něco blíž, tak se ptejte.
    ...better than life: Multimediální přehrávač
    https://abighor.blogspot.com/2020/03/multimedialni-prehravac.html
    PES
    PES --- ---
    SPM: To je nevýhoda prakticky všech "smart" TV - podpora kodeků (nevyrovná se univerzalitě samostatného NAS/(HT)PC), závislost na výrobci (plno "app" neaktualizuje a/nebo posléze i na dálku smaže)...
    ...svým způsobem je (trestuhodným, byť "ekonomicky" z hlediska výrobce výhodným) plýtváním i pevné "zadrátování" přijmu, kde se vyhazují (resp. velmi degradují) zařízení s každou úpravou signálu.

    IMHO TV by měly být také modulární, resp. jádro "zobrazovadlo" a ladící obvody zůstávají stejné - mají rozsah řekněme - zjednodušeně - frekvencí VHF/UHF a šířku pásma 6/7/8MHz a i ten analog je už stabilizovaný. Ale co se týče modulů digitálního dekódování DVB-T/C/S , tam by měly být uživatelsky výměnné moduly (podobně jako jsou moduly dekryptovací) , které by do "jádra" zobrazení posílala A/V tak, aby to TV zvládla (do budoucna klidně i s tím, že ten by ten modul transkódoval i věci s vysokým rozlišením níže, aby to TV zvládla) - odpadlo by tam vyhazování při každé změně komprese/rozlišení atd...
    A samo mělo by tam být i dostatek vstupů/výstupů (HDMI, USB i LAN a WiFi) s komunikací (CEC) a s tím, že TV by se měla třeba do té LAN/WiFi tvářit jako hodně standardizované streamovací zařízení (samo funkce záznamu, ale tam bude ještě dlouho, předlouho škodit tzv. "Velký obsah", aby se to nedalo používat jako kdysi videorekordér - tj. nahrát a klidně přenést - i stále jsou sem tam výrobci, kteří nechají uložit TS bez pomrvení kódem).

    Stručně řešeno "all-in-one" TV model je přežitý a spíš by se měla stát modulární a více se soustředit na roli "univerzálního zobrazovadla", na který se ty "SMART" napojí snadno externě (třeba dodatkovým HTPC modulem). Ovšem výrobcům a "Big Content" tohle je a bude dlouho proti srsti...
    SPM
    SPM --- ---
    JIMX: Když jsi posledně můj kamarád koupil novou moderní televizi, co umí připojení k NASce, tak vyházel do vzduchu víc elektriky, než kolik trvale běžící Raspberry sežere za 100 let, reenkódováním své sbírky seriálů, protože nová televize sice umí připojení k NASce, ale neuměla DivX, ve kterém většinu věcí doma měl... Jo a byla to nějaká dost velká a dost drahá televize :-)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    AXTHEB: Aha, super! To jsem ani nevěděl, dík.
    PES
    PES --- ---
    AXTHEB: Snad jsem to popsal dostatečně , aby se tohle vešlo do definice , ne?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    PES: "někde ve firmware" v tomhle případě znamená hw watchdog, obsažený v BCM2835 chipsetu. Spolehlivý dostatečně.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Funkční watchdog musí být nezávislý...
    PES
    PES --- ---
    PISKVOR: Z principu "watchdog" nemůže být "někde ve firmware", ale musí to být nějaký opravdu spolehlivý HW obvod (v podobě časovače/čítače), který se SW pravidelně resetuje (či znovu nastavuje), ale pokud vyprší čas, tak vyvolá návrat do definovaného stavu - tj. obvykle ten RESET/REBOOT
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SCHRAPNEL: Na to je lepší mít watchdog...ten běží někde asi ve firmwaru, kernel do něj šťouchá, a když přestane, tak se udělá hard reboot.

    Setting up the raspberry pi watchdog - Domoticz
    https://www.domoticz.com/wiki/Setting_up_the_raspberry_pi_watchdog
    SCHRAPNEL
    SCHRAPNEL --- ---
    ABE: Tak dam poweoff a potom vypnem power? Ale zas mne maliny doma bezia 24/7; vysia na tej zasuvke len kvoli tomu ak by sa zasekli a potreboval by som 'hard reset' ..
    ABE
    ABE --- ---
    SCHRAPNEL: to ale neumi poslat halt signal do maliny?
    DELLAMORTE
    DELLAMORTE --- ---
    Používám Kodi na RPi4 s pasivním chladičem a nechávám to jet pořád, vůbec nevypínám, jede to pár měsíců a teď poslední dobou poměrně často a bez problémů. Když chci zapnout tv, tak přes CEC jen ťuknu do nějakého tlačítka na ovladači. Ten je s BT dongle, výhoda, že má i qwerty klávesnici a nemusím šmejdit po té softwarové.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam