• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    PES
    PES --- ---
    PISKVOR: Spíš naopak - co jsem kdy kde vybaloval a zapojoval či ladit a nastavoval TV, tak výchozí hodnota pro "Sleep" byla "Off" (a pak nastavitelná v krocích obvykle do max. 240 min.)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SUK: Nedetekuje. Má tam timeout od poslední akce uživatele...sice se to dá zrušit jednorázově nebo globálně, ale málokdo si to nastaví.
    PES
    PES --- ---
    SUK: Tohle umí leckterá i hloupá telka - je to v nastavení vypnutí při nečinnosti, což se posuzuje podle toho, že se po zadanou dobu nepřenesl žádný povel z dálkového ovládání...
    Kdysi (ještě v analogu, když se vypínalo a šlo to do "zrnění") uměly TV vypnout i při ztrátě signálu (obvykle kolem cca 5 minut), ale dnes se i v "pauzách" vysílá alespoň monoskop anebo nějaká "vata" (záznam z jízdy železniční tratí, plavby po přehradě, letu nad krajinou, pohledu na noční město či pasoucí se stádo), takže to už moc nefunguje...
    SUK
    SUK --- ---
    KEDRIGERN: Tohle mě zaujalo nedávno v jedný hospodě. Jel tam nějakej hokej, když v tom najednou telka napsala, že se z důvodu nečinnosti vypne a fakt vypla. Jak to detekuje činnost, respektive, jaká činnost je dnes při pasivním čumění vůbec vlastně vyžadována? :D
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    JIMX: proto si do baráku až bude stát, pořídím raději projektor. 43 je tak na stůl jako monitor :-)
    PES
    PES --- ---
    LOPIK: No jistě - TV bez tunerů (s volitelným přídavným dotykovým rámem) - když jsme to naposled dávali do korporátu (chtěli Samsung), tak to bylo dražší než stejně velká "normální" TV...

    Komunikace - otevřených de-facto standardů anebo komunikačních protokolů je snad dost - stačí poskytnout dokumentaci své implementace a programovatelné periferie se přizpůsobí...

    Bez tunerů - to je právě to, aby se to prodávalo ve větších sériích, tak by to mělo být v základu "pro uživatele", tedy pokud kupují TV, tak tam budou mít tuner zvládající aktuální věci (tedy teď DVB-T2/EHVC, DVB-C popř. DVB-S2) ovšem jelikož to jsou prakticky jediné v TV zastarávající věci, tak aby byly výměnné (samo, ideálně by byla nějaká obdoba CI-slotu, aby se tam daly ty nové vyměnit celkem snadno - mohlo by jich být i více - pokud by ten DVB modul nezvládal pokrýt všechny varianty anebo pokud by bylo součástí funkce nezávislých PiP anebo PVR - jako snad jediná "chytřejší" funkce).
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    JIMX: tady pak jde o to, jak velká je ta hranice, kdy už zvyšovat rozlišení (ne absolutní, ale vztazeny třeba na jeden čtvereční palec) už nemá smysl.
    Imho 4k na 43'' obrazovce je dostatečný.
    Samozřejmě na 2x větším panelu je to eqivalent 8k.
    Pak se samozřejmě dá mluvit ještě o kvalitě toho zobrazení, jen rozlišení nestačí, ale to už se dá dnes taky poridit. Jen to pak nestojí nact tisíc ale mnohem víc.
    JIMX
    JIMX --- ---
    LOPIK: tak pak je jeste zasadni velikost ... zatimco par let nazpet byla 40" luxus, dneska je to skoro minimum ... :-)
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Já osobně teda nepoznám pomalu ani 720p od HD a 10 let stará plazma co jsem dal už pryč ukazovala asi stejně nejlíp co jsem měl, v tomhle bych problém nevidím ;)
    JIMX
    JIMX --- ---
    displej se jako neupgraduje? jeste nedávno jste vsichni slintali nad HD, pak nad Full Hd, dneska uz nikdo nekoupi nic horsiho nez 4k ... a spousta lidi uz 8k ... ale vymenovali byste jenom hw dekoder ... hmmm ...
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    PES: IMO blbost - buď chceš TV nebo monitor, proč vymýšlet něco mezi tím.. Dělaj se i takový telky bez tunerů, co maj v sobě zabudovanej max. nějakej ten wifi dongle na streamování - dáváme to v práci do konferenček, ale na doma není důvod nekoupi si za stejný peníze obyčejnou telku.

    Ta "komunikace mezi perifériemi" je pak myslím ten největší problém, protože na každou kravinu potřebuješ licence a stejně to málokdy funguje jak má..
    PES
    PES --- ---
    ANDY_WARHOL: No když si někdo záměrně sedí na vedení... STB není ten správný model řešení - jak se již prokázalo - je to jen "náplast"...

    Takže naposledy
    - jádro se zobrazovacím panelem + VYMĚNITELNÉ (upgradovatelné) tunery (tedy část demodulující datový obsah a dekódující obraz/zvuk/doprovodné info jako TXT/SUB/EPG) a na zbytku vstupů/výstupů definovaná a popsaná komunikace s periferiemi...

    - a externě jakkoliv jiné "chytré" věci a komunikace s nimi (na HDMI CEC, na USB a Ethernet obdoba - na Ethernetu by i stačilo, aby se TV tvářila jako zařízení, na které lze streamovat - z PC/mobilu/NAS)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Já třeba jedu televizi stejně už jen přes net, mám dvě krabičky, jednu od upc která řeší tu televizi a jednu android, kde je kodi, spotify a taky je tam možný jet to upc. Problém je akorát, že upc některý programy v tom horizon go nemá nebo tam třeba chybí zpětny shlédnutí.
    Ale proste ani není nutný se srat s tunerem dneska.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    PES: každej setobox je vlastně tuner, takže si můžeš koupit hotový řešení bez práce a až nebude fungovat koupit jiný.
    FATTY
    FATTY --- ---
    PISKVOR: kdyz nejsem na siti postrada jakakoli krabicka smysl ne? Je to na filmy a serialy predevsim, kdyz se bavime v kontextu smart.. Cili net je prereq. imho, a tuneru mas kolik chces, zadministrujes to jednou, kdyz se tahaji nove rozvody anteny v baraku a je :) Ja mam tuner v rozvodove krabici, nasi v rohu u zdi..

    Takhle nasi neresi ani DVB-T2, nejake ty TV co to umi maj, ale tak pulku maj co to neumi, ale diky smart krabickam odpada starost se set topboxy a podobnyma kravinama..
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    FATTY: ...což je taky pravda, ale najednou musíš být i na síti, a z podstaty chytáš na jeden tuner jen jeden mux, a...a...a...a je to super, ale musíš na to mít člověka, který to minimálně na začátku administruje.
    FATTY
    FATTY --- ---
    FATTY: tech uz jsem koupil asi 13, nasadil to vsude i rodicum, pribuznym.. konecne maji vsude stejny ovladac kam prijedou a nejsou zmateni.. A je jim jedno ze v kuchyni maj Rpi, v loznici X96 a v obyvaku Odroida..
    FATTY
    FATTY --- ---
    ANDY_WARHOL: tuner muze mit defakto kdekoli, pokud ma krabicku spojenou se siti..
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    ANDY_WARHOL: Jo. Ale to zase stojí čas, a bez jasného limitu.
    FATTY
    FATTY --- ---
    FATBOZZ: L336 je super.. pouzivam jeden na TV, projektor, VIM i AVR..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam