• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
     --.                  .--
    --== TEEFAX CONSOLE ==--
    --== VERSION 202010 ==--
    --'                  '-- 

TEEFAX CONSOLE X/MMXX - asciinema
    https://asciinema.org/a/ATj3Iu0652RR6xhRNBF7Jm6pw

Teletext zije
    Teefax: Raspberry Pi Teletext — The MagPi magazine
    https://magpi.raspberrypi.org/articles/teefax

PECA
    PECA --- ---
    Začínáme s projektem na Raspberry Pi 4 v .Net Core 3.1. Potřebuju na tom rozjet načítání "iButton" (dallas čip, čtení id z 1-wire) na 2 různých pinech (dvě nezávislé čtečky).
    Aktuálně načítám internety a čekám na HW, ale pokud je tu někdo, kdo ví a je ochotný se podělit o znalosti, tak budu rád, když mi ušetří počáteční "tápání". :)
    MUXX
    MUXX --- ---
    MUXX: aby to bylo komplet

Napajel jsem PP1 na PP27 cimz jsem zprovoznil USB porty. B+ opet zije.

Jak se to asi stalo? Necele dva roky zpatky mi chcipnul OvisLink AP, kterym prijimam internety. Sahl jsem do supliku a postavil nove AP z rpi B+ s USB wifi donglem. Docasne, nez koupim nove AP. Hodil jsem to na prvni usb kabel a Apple USB nabijecku a neresil. Temporary my ass - nikdy jsem nove AP nekoupil. Pred pul rokem chcipnul wifi USB dongle, opet jsem neresil a nahodil jiny wifi dongle. Zpetne jsem zjistil, ze postupne zacala odchazet Apple nabijecka (dava 4.88V), coz se projevilo podpetim na USB portech (mizerny USB kabel tomu taky nepomohl). Prvni wifi dongle tedy nechcipnul, jenom odmital pracovat s podpetim - na USB portech bylo min nez minimalnich 4.5V. Dlouhodobym podpetim pravdepodobne chipnula nejaka soucastka a USB porty pak davaly uz jenom 1.5-2V. Kdyz uz jsem to RPI pajel, tak jsem vymenil i kondiky v AP - funguje jak RPI, tak AP. Jenom jsem si mezitim znicil Apple USB nabijecku a Rpi...

Doporucuji tedy pouzivat kvalitni zdroje. Overit napeti na USB nabijece i USB portech lze za par dolaru: https://www.aliexpress.com/wholesale?origin=y&SearchText=USB+Tester+Voltage+ (hodi se i na jiny veci - merim tim kapacitu baterek)
    MUXX
    MUXX --- ---
    MUXX: hm tak nevim co je problem, ale aspon jsem nasel reseni:
    https://jodevsa.github.io/rpi3_one_wire_fix/
    Doufam, ze az to zitra budu pajet, tak neposlu pi do kremikoveho nebe.
    MUXX
    MUXX --- ---
    Dneska mi prestaly fungovat vsechny USB porty na B+. Meril jsem to multimetrem a jsou tam jenom 2V. Nesetkal jste se s tim nekdo?
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    btw dneska mi Ali posilalo notifikaci, ze maji ve sleve celohlinikovy pouzdra na RasPi ..asi si mysli, ze nutne potrebuju dalsi
    ale treba se to nekomu z vas bude hodit - https://www.aliexpress.com/item/32954586584.html
    doporucuju k tomu vzit jeste heatsink pad a nacpat ho mezi spodek raspi a spodni hlinik, pro lepsi odvod tepla z cele plochy (vyska 1mm je malo, kdyz bude pad o kousek vyssi, soucastky se vmacknou do neho)
    SPM
    SPM --- ---
    TEAPACK: cyrix znám, ale to je akorát na propojení dvou olověných baterií. Jak spolu spojit olovo a lifepo nouzově na start, když po startu to začne krmit alternátor dělanej na olovo, mi to neřeší... nicméně audítko jsem neznal, to projdu, díky :-)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SPM: Cyrix... koukni sem: [ prestavby DODAVEK,BUSU,NAKLADAKU na obytny, rady, tipy, kontakty ] a zkus chvíli filtrovat, řeší se to tam co dva měsíce =)
    SPM
    SPM --- ---
    TEAPACK: jo takhle, jasný, to chápu... (když už tu jedeme hodně OT... sám jsem tohle ještě nedomyslel, až nová hračka bude pojízdná. Chtěl jsem tam dát spací vestavbu s druhou baterkou na napájení ptákovin a reálně dost přemýšlím o LiFePO4 baterce... akorát u ní nevím, jak udělat, aby v nouzovém případě šla použít na nastartování, právě kvůli tomu, že kvůli startovacím proudům se to musí zapojit natvrdo, ale ve chvíli, kdy to chytne, tak do toho alternátor bude tlačit tohle napětí, které se tomu asi vůbec nebude líbit...)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SPM: powerbanka od Xiaomi je na to super =) mám už asi 3 roky tu 20Ah a do CATu mi posílá 9V v pohodě =)

Ad startování - Jo, to přežijou, ale regulátory v altíku jsou schopný i na volnoběh vytáhnout napětí na 14.4V+, což se 3S lipolce nebude vůbec líbit. (nebo aspoň ten můj v škopku z roku 2004)
    SPM
    SPM --- ---
    TEAPACK: alternátory maj asi většinou spíš míň... teda, nevim jak u nových aut, ale to moje daily má 100A a to navíc až v nějakejch vyšších otáčkách. Ta moje poslední hračka co jsem si koupil má dokonce jenom 45A a řeším trochu co s tím, pač už jenom při puštěných světlech to nedodá nicmoc navíc, aby s tím šly dělat blbosti :-)) nicméně on redsnake psal o startu, takže tam alternátor nehraje roli... tam jde o to do toho pár sekund cpát nějakých 100-500A dle motoru a to už dneska lipolky asi přežijou. Teda, alespoň se i prodávají startovací powerbanky a prej to i funguje :-)

nicméně já se tak blbě ptal, protože nemám v podstatě ani tu powerbanku. Teda asi jednu a to právě tu dost obyčejnou. Takže bych na to mobilní hraní ještě musel sehnat slušnou powerbanku s PD... no, asi bude fakt jednodušší někde koupit tu plynovou :-D
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    REDSNAKE: šak jo, k TS80 si připoj co chceš, ale powerbanka musí splňovat USB standardy, aby dostala CE.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    TEAPACK: však pokud se budeme bavit o TS80 můžeš si to připojit a napájet klidně přes XT60/90 vůbec to nemusíš tahat přes jakékoliv USB.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    REDSNAKE: powerbanky mají pořád měniče z 3.7V na 5V a musí dodržovat USB standardy, tzn při inicializaci spojení max odběr zařízení 100mA@5V, pak si zařízení může zažádat o 500mA, 2A. popř. u FastCharge jsou maximální hodnoty 2A@9V a 1,5A@12V.

A mám několik LiPolek, které jsou použít jako pomocné akumulátory - doporučují se 4s, kolem 10Ah, ale jde to i s 3S. Alternátor osobního auta má příkon kolem 2kW, takže při 12V je to cca 170A, což je pro dnešní 10Ah lipolky lehce přes doporučený dlouhodobý proud (15C) ale ty opravdu nepřipojuješ přes USB-C =D
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SPM: TS100 má minimální napětí 12V, takže ta si ani neřekne o 9/12V, ale TS80 by měla být schopná říct si o víc, pokud jí to ale zdroj nedá, tak má jen 10W - 2A@5V, a je otázkou, jestli vůbec při tak nízkém napětí zvládne prohnat přes topné těleso 2A, takže reálný výkon bude asi ještě níž, tzn bude to spíš přihřívadlo na čaj.

A teď jsem změřil, že TS100 při 300°C na hrotu má po ustálení odběr cca 300mA@23V, tzn 7W "klidový" příkon. Takže 10W je úplně k ničemu, to můžeš pod ten tišťák dát 3W výkonovou LED a ohřeješ to asi rychleji =D
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    SPM: nevím jak powerbanka, ale modelářské baterky prej zvládnout nastartovat i auto kolik A zvládnou dodat..
    SPM
    SPM --- ---
    TEAPACK: ještě u toho venkovního letování mě napadá... na powerbance, která nemá quickcharge si to asi ani neškrtne, co? :-) (počítám, že to z toho vytáhne tak 2-3A a při 15W to asi neohřeje nic)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    kdyz uz se tu zminuji pajeci pera pro praci v terenu, tak jen pro uplnost bych chtel doplnit, ze krome elektricke jsou i fosilni, tedy plynove. Velkou vyhodou je to ze se "nabije" behem par sekund. Nevyhodou je, ze nejmensi hrot je vcelku kopyto a na drobne SMD soucastky to neni idealni, konektory se daj a diky vyssimu vykonu se daji i trochu hrubsi prace. Jen je potreba davat pozor na "vyfuk". Konkretne mam tuhle https://www.conrad.cz/...EiwAGZsrBW6rCzeqQNGLb_hp1D8A6jHn6dX4g3_LT0GZMcw52t8kwZQKIw8SOhoCfWIQAvD_BwE (odkaz jen ilustracni, da se sehnat levneji)

Paradoxne se koukam jeste i po nejake te elektricke na jemnejsi praci, spis stanici do zasuvky a tu plynovou strcim do servisniho kufru
    SPM
    SPM --- ---
    aha, jasně, takže je to hlavně o místu :-) já si právě jenom říkal, jestli náhodou TSxx taky nutně nepotřebuju, když mě jinak místo na stole zase tolik netrápí :-) Pájení venku potřebuju dost minimálně; teda tak asi zhruba jednou za rok většinou na nějakou blbost okolo auta, takže tam si říkám, jestli to není zase příliš velký luxus, když by na to (obvykle to jsou nějaká dva dráty) stačila laciná plynovka (anebo tam holt natáhnout prodlužku a přenést tu stanici :-) ).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam