• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    PECA: Firmware a kernel v žádným případě neměnit bezobslužně, to je jen otázka, *kdy* tě to pokouše.

Od jisté doby mám na SD kartě /boot sda1, /boot.alt sda2, /boot.recovery sda3, / sda5, /root.alt sda6 a /recovery sda7

S tím, že všechny booty jsou fat16, / je btrfs s RAID1 na SD a USB, a /root.alt a /recovery je ext4.

/boot je defaultní, boot.alt je jeho kopie (už se hodilo i při poškození karty), boot.recovery a recovery je nějaký jiný armbian

mám custom initramfs, který má moduly pro USB+kbd, statický custom busybox, a hlavně skript, který čeká, jestli naskočí systém do 5 minut: když ne, rebootne do boot.alt. Pokud nenaběhne boot.alt, týž skript rebootne do recovery. Tam teda neběží ty věci, kvůli kterým tam malina je, ale zase se to pokouší všemi způsoby řvát, aby si toho všiml monitoring.

Všude (včetně initramfs) jede dropbear se stejným klíčem (ten initramfs se musí pak shodit a pustit plnotučně), tj. pokud naběhne aspoň něco, tak se snad dobouchám.

No a výměna kernelu probíhá tak, že se ručním zásahem standardním postupem upgraduje /boot a /, zbuildí se přitom initramfs (má na to hook), a reboot. To by teoreticky šlo automaticky přes unattended-upgrades, ale věčně zelený je strom praxe. Pokud to proběhne dobře, tak se v plánovaným downtime rebootne do recovery, odtamtud se zkopíruje /boot na /boot.alt a / na /root.alt, zkusí se boot z boot.alt, a pak reboot ze standardního /boot .

Není to zas tak složitý, jak to vypadá z textu, nejtěžší bylo na začátku správně sestavit ten initramfs - teď se to pouští ručně jen pro úplnou jistotu.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PECA: no a proc? pokud to jede a je problem fixnout problem, proc vubec delat upgrade?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    PECA: vzdyt na to ad 1) je i navod... :) Je to v zasade stejny jako na Debianu... ad 2) bych resil vlastnim repositarem/deb balickem... pricemz jde mit nainstalovane unattended-upgrades ...a pak se bezpecnostni updaty delaj samy a clovek na to nemusi myslet.
    Updating and upgrading Raspberry Pi OS - Raspberry Pi Documentation
    https://www.raspberrypi.org/documentation/raspbian/updating.md
    PECA
    PECA --- ---
    Jak řešíte updaty RPi, když to běhá někde samo (headless, ale možná to pletu s něčím jiným), bez obsluhy, bez monitoru, klávesnice...

1/ aktualizace RaspberryPi OS a firmware
    To mě zajímá asi nejvíc. Řešit, neřešit, udělá se "samo", když bude připojení k netu?

2/ aktualizace mýho obslužnýho SW
    Spíš jenom nějaký hint, pokud někdo řešil. Předpokládám že si pořeším nějakým vlastním sh skriptem, který čuchne k webu a pokud bude novější SW, tak stáhne a rozbalí. Skript si budu spouštět po startu, nebo naopak před restartem.
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    Na rpi4 my ansible hodi "msg": "ansible_network_os must be specified on this host to use platform agnostic modules"

(task: ansible.netcommon.net_ping)

Nemuzu k tomu nejak vygooglit rozumnou dokumentaci. Poradite mi prosim?
    TR1
    TR1 --- ---
    RORSCHACH:
    Ja kupoval rpi4 cca mesic od uvedeni na trh. Pokud si dobre pamatuji, po nejake dobe byla nova revize RPI4 a tykalo se to prave nepajeni ale jednalo se snad o nejakou chybnou detekci spojenou s USB-C.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Nevali se nekomu kdo je kolem prahy 4 volne raspi zero ?
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    TR1: Zajímavý, možná nějakej rozdíl mezi jednotlivejma revizema. Já to Pi kupoval relativně nedávno.

FATBOZZ: Určitě existujou, ale hledal bych spíš podle toho co chceš "benchmarkovat". Rychlost CPU, GPIO, ethernetu, USB atp.
    TR1
    TR1 --- ---
    RORSCHACH:
    Tak jsem nastavit eeprom stejne jako mas ty a problem s 3.3V zustal ale to nevadi, nakonec to budu resit nakupem D1 mini, ktere budu mit pripojene na 5V
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    FATBOZZ: tohle?

Raspberry PI alternatives | Comparison tables - SocialCompare
    https://socialcompare.com/en/comparison/raspberry-pi-alternatives
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    Existuje nejaka tabulka na srovnani různých pc ala rpi? Kdysi jsem něco takového viděl. Nemůžu najít. Zajímají mě benchmarky
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    PISKVOR: Je to o dost slabsi nez by bylo treba zero v arduino formatu. Parametrama to pripomina spis STM32. podle me vyviji vlastni procesor pro velky raspi a zatim jsou ve stavu, ze se da pouzit aspon jako uC, tak to vydali aby se to testovalo.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    RORSCHACH: Malina pyčo! Asi jak na co...třeba tohle vypadá jako docela zajímavý kousek někde na půl cesty mezi RP Pico a "velkým" Arduinem:

Arduino Blog » Welcome Raspberry Pi to the world of microcontrollers
    https://blog.arduino.cc/2021/01/20/welcome-raspberry-pi-to-the-world-of-microcontrollers/
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    náhrada Arduina od Raspberry? :)

Meet Raspberry Silicon: Raspberry Pi Pico now on sale at $4 - Raspberry Pi
    https://www.raspberrypi.org/blog/raspberry-pi-silicon-pico-now-on-sale/
    BOAR
    BOAR --- ---
    RAGNAROK: vem tu sd kartu, namountuj v PC, a uprav /etc/passw (resp. /etc/shadow)
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    RAGNAROK:
    kdyz dam cmdline.txt do puvodniho stavu tak rpi nabootuje v pohode akorat se nemuzu nalogovat.
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    Zdravim. Mam na rpi4 ubuntu. Muze se k nemu pripojit pres ssh s private key, ale zapomel jsem heslo pro sudo.
    Zkousel jsem dle navodu:
    How to recover the password of your Raspberry Pi if you lost it. 2018 Update. – Howto Raspberry Pi
    https://howtoraspberrypi.com/recover-password-raspberry-pi/
    ale to zamrzne na:
    Kernel panic - not syncing: Attempted to kill init!

Je nejaka sance krom reinstalu OS?
    BOAR
    BOAR --- ---
    TR1: Hele treba tady
    Building a Raspberry Pi Gateway | MySensors - Create your own Connected Home Experience
    https://www.mysensors.org/build/raspberry#wiring
    taky re
    sej, ze rpineda na 3.3v dostatek proudu na napajeni nrf24. jedno z reseni je i LE33ACZ 5V-3.3V popripade 662K 5V-3.3V.
    TR1
    TR1 --- ---
    PES:
    Ten AMS1117-3,3V vypada hodne nadejne. Ja se nastesti tema odporama zabyval jenom teoreticky, porad jsem si rikal, ze ten odber esp-12 nebude stabilni a s promenlivym proudem se mi bude menit i napeti, coz bude delat problemy i kdyz pracovni rozsah esp8266 je tusim 3.0 az 3.6V
    PES
    PES --- ---
    TR1: Než odpor to už raději v sérii několik (2 nebo 3) diod (ale tam je riziko, že v určitých pracovních oblastech se úbytek na diodě hodně snižuje a tak paradoxně by tam mohlo do 3,3V projít víc, než by to sneslo), ale spíš rovnou AMS1117-3,3V či něco takového, co z toho ty 3,3V udělá spolehlivěji...
    TR1
    TR1 --- ---
    RORSCHACH:
    Diky za poskytnuty vypis. Zkusim to, az budu mit vice casu, nastavit shodne jako to mas ty a uvidim. Drive byl na strankach raspberrypi.org odkaz na nejaky vychozi obraz eeprom ale nejak jim zmizel, to byla dalsi moznost, jak to uvest do vychoziho stavu.

SPM:
    No ty odpory propojek, se mi taky vubec nezamlouvaji a to jsem na nekterych nameril i pres 3 ohmy. Holt cina no.

RAINBOF:
    Take jsem nad podobnym napadem uvazoval, superkondenzatory nejsou az tak drahe a nebo spocitat odpor a srazit 5V na 3.3V.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    SPM: vem to klestema a mer pokud se to zlepsi tak jdi do obchodu kde ti to prodali a slehni prodavace do oka tim uzsim koncem :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam