• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ANDY_WARHOL: to je trochu past no ... vetsina end user kamer ma maly FOV nebo jsou ve velkym nepraktickym futralu (a casto obsahujou zbytecnosti jako mikrofon, tlacitka, etc..)
    to se da vyresit tim, ze se poridi brandovana prumyslova kamera s vymenitelnym objektivem, ale pak uz se dostavam mimo rozpocet na tenhle projekt :D
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    QWWERTY: tak problemy by si mel evidentne dal akorat jiny, jediny reseni je tedy koupit znackovou kameru, ta ti tedy bude fungovat

ale ja sem s usb kamerou problem nemel nikdy
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ANDY_WARHOL: yep, aktualne tam mam hozeny OV3660 modul s USB interface a 110 FOV cockou.
    Ale posledni dobou nejak kravi, napr. obcas spadne expozice tak, ze mam defacto cerny obraz (ale stream porad jede) a v ovladani ("v4l2-ctl -l") expozice chybi, takze to fixuju zastavenim a spustenim webcamd sluzby. Ale netusim, proc by se kamera rozhodla si rozhodit expozici, protoze v boxu s tiskarnou je stabilni svetlo, takze zadny vykyvy jasu z okoli. Asi posledni co me napada, ze jeste zkontroluju konektor na kamere, jestli drzi jak ma. Nenapada me kvuli cemu jinymu by to mohlo tohle delat.

Zkousel jsem i live adjust pres webovy ovladani mjpeg_streameru, ale at jsem tam nastavil co jsem chtel, obraz se nijak nezmenil. Stejne tak jsem nenasel ve webcamd logu cokoliv, co by naznacovalo nejaky problem.

Proto jsem premyslel, ze bych se vydal zpatky a k raspi cam, kterou pouziva kybl uzivatelu a sliboval jsem si od ni min problemu. A pak jsem narazil na to, co jsem vypsal niz.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    QWWERTY: ja to vyresil usb kamerou, nejaky duvod proc nejit timto smerem ?
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    orientujete se nekdo v situaci okolo RasPi kamery?
    resim kameru k tiskarne, tzn. fullHD, siroky uhel, nizka vaha (bude chycena rovnou k heat bedu)

padla mi do oka IMX219-160 modul - https://www.waveshare.com/wiki/IMX219-160_Camera
    ale jsem z toho zmateny jak tygr v pracce
    waveshare: Becuase of the encryption, the IMX219 series cameras cannot be used with Raspberry Pi board like the Raspberry Pi 4B.

Prvni moje WTF je uz jenom to, ze raspi cam modul ma nejaky crypto cip aby nahodou nekdo nepripojil 3rd party kameru
    Proc to funguje na raspi compute modulu, ale s normalni deskou ne, kdyz ten krypto cip je na PCB kamery? (ok, EC nevyzaduje crypto)

Podle tohohle threadu/postu probiha autorizace nejspis na urovni RasPi<->onboard crypto cip, ktery povoli nebo zamitne komunikaci s modulem kamery. Znamena to, ze IMX219 muze fungovat, kdyz vezmu originalni Pi Camera v2, ktera ma flashnuty spravny klice a vymenim jenom modul se snimacem a optikou?
    Podle arducamu by asi mohlo: If the board is encrypted, then we will keep the original board. If the original lens is hard to replace, then we will replace the lens-sensor combination as a whole.

Proc pak ale Waveshare pise, ze IMX219 nebude kvuli crypto fungovat s Pi 4 vubec. Experimentovali jste s IMX219 nekdo?
    WOJTISHEK
    WOJTISHEK --- ---
    HOUMLES: takový setup si dokážu představit při laborování s dockerem / virtualizací...na druhou stranu ještě mi doma leží nevyužitá deska s H310 chipsetem, co by se dala využít...asi ještě popřemýšlím :)

Ale to už jsme asi trošku OT :)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    HOUMLES: přesně :-)taky mám Linux server. Mám tam tedy open média vault ale přes docker to de rozšiřovat o cokoliv
    HOUMLES
    HOUMLES --- ---
    211 jsem mel taky, tak 10 let zpatky nekdy, par let na to jsem updatnul na N3150 a postupne jsem dosel az na mATX s i7, 32GB ram a ZFS :) uz nikdy vic zadny integrovany krabicky a all-in-one reseni .. ale chapu, ze pro nekoho je to super to hodit pod stul a neresit nic vic nez mit data na sambe :)
    MADRABBIT
    MADRABBIT --- ---
    Také jsem obměnoval - Synology 214 a 210, teď si tu hoví 420 a paráda.
    WOJTISHEK
    WOJTISHEK --- ---
    TR1: Ja se prave chystam na zamenu starickeho Synology (DS211) za nejaky novy NAS a asi na Nextcloudu. Tak to vypada, ze mam vybran HW :)
    TR1
    TR1 --- ---
    WOJTISHEK:
    NZ, ja mam tyto zakladni desky vyhlednute pro pripad, ze mi zkolabuje stavajici J3160DC-ITX.
    WOJTISHEK
    WOJTISHEK --- ---
    TR1: Ona by i x64 deska vice odpovidala potrebe (docker), diky za tip, rpi bude jeste na sve zarazeni cekat :)
    TR1
    TR1 --- ---
    PISKVOR:
    Jestli si to spravne pamatuji tak RPi4 s jednim 2.5" diskem ma spotrebu v klidu 5-6 W, muj domaci server postaveny na Asrock J3160DC-ITX s 2x 1TB SSD Samsung 860 evo ma v klidu 9-10 W, s 2x 2.5" diskama WD black to bralo 12-13W (viz prilozeny obrazek).

PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    TR1: Možná nižší spotřeba? (nevím, ale zajímalo by mě to)
    TR1
    TR1 --- ---
    WOJTISHEK:
    Jeste existuje Odroid HC4 ta ma 2x SATA ale jak pise RORSCHACH cenove je fakt asi rozumnejsi pouzit treba J5040-ITX/J5005-ITX desku.
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    No tahle deska má být údajně relativně drahá (100€+), takže pak je otázka, na co je tohle reálně využitelný a jestli při týhle ceně není výhodnější vzít nějakou klasickou levnou x86/x64 desku a ušetřit si spoustu starostí.
    WOJTISHEK
    WOJTISHEK --- ---
    TR1: Presne tohle uz nejaky ten mesic hledam :D
    TR1
    TR1 --- ---
    Zajimava deska CM4
    Wiretrustee – take your privacy back
    https://wiretrustee.com/
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    PISKVOR: Jinak RPi má soft-reset i někde v kernelu, cca /Sýs/bcm*/reboot/n
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    HARVIE: *shrug* Jako jasně, blbuvzdorný to není. Ale pomůže to *výrazně*: ze stavu "choďte do toho někdo kopnout, dneska už je to podruhý tuhý, asi budem zas potřebovat i jinou kartu" to přešlo do "uptime kolem měsíce, a i když to skopne watchdog, karta už drží roky."

Co se děje mezi OSem a HW, s tím nenadělám nic, tak si tím nelámu hlavu.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    PISKVOR: nejhorsi je, ze kdyz uz donutis linux aby fakt nezapisoval. tak stejne kontroler na SD karte muze prepisovat bunky v ramci nejaky "samoudrzby" a kdyz mu v tu chvili utrhnes napajeni, tak je zle. pokud teda nemas kvalitni (nebo prumyslovou) sd kartu, ktera je na to stavena.

Ja treba pravidelne resetuju bezici RW linux pomoci resetovaciho pinu procesoru (z hlediska Linuxu stejny jako vytazeni ze zasuvky, az na to ze SD karta ma furt elektriku na svoje nekaly aktivity) a nic spatnyho se mi nedeje. Ale stejny zarizeni jsem 2x vytahnul ze zasuvky (krome Linuxu to ufiklo i napajeni SD karte) a hned na druhej pokus byl system poskozenej takovym zpusobem, ze by to ani Linux nedokazal :) Linux ma casto aspon zurnal, ta SD karta ale uz tak zodpovedna bejt nemusi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam