• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    Neřešili jste někdo, jestli se dá raspberry pi 4b napájet jinak než přes USBC? Co jsem tak googlil tak napíchnutí přímo na gpio se nedoporučuje (i když tedy jen z důvodu, že se obcházejí ochrané obvody a ty si můžu IMHO implementovat v tom zdroji). a Poe piny jsem nikoho nenašel používat jinak než s Poe-hat takže taky nikde moc informací.
    O co mi jde je udělat si jednotné napájení pro všechno co bude k pi připojené, vč. Pi, ať nemám v zásuvce 10 zdrojů(nadsázka).
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    Amiga emulator pro ARM:

GitHub - midwan/amiberry: Optimized Amiga emulator for the Raspberry Pi and other ARM boards
    https://github.com/midwan/amiberry
    FRANILL
    FRANILL --- ---
    Zdravím, pls, poradite mi tu s dVPN?
    TALAGE
    TALAGE --- ---
    CHINOXR: Ano
    CHINOXR
    CHINOXR --- ---
    TALAGE: takze jen vyresit ten wake/run
    TALAGE
    TALAGE --- ---
    CHINOXR: Na Zynthianu je samozrejme gracefull shutdown. V Admin menu, nebo "long click" Ctrl-4 (Select Encoder).
    CHINOXR
    CHINOXR --- ---
    TALAGE: to je dost na kokot, bud a nebo , nechci si ten zynthian hned zkurvit a menit furt SDcka, tohle bych potreboval nejak rozumne vyresit :(
    TALAGE
    TALAGE --- ---
    CHINOXR: Lze premapovat na jiny GPIO, ale pak bohuzel lze jen vypnout. Ale neni treba skriptovat. Pokud ponechas na I2C bude fungovat on/off (RPi3 tested, ale predpokladam, ze 4ka je dtto).

(...) — Raspberry pi powerdown and powerup button
    https://www.stderr.nl/Blog/Hardware/RaspberryPi/PowerButton.html
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    ANDY_WARHOL: Stačilo by přidat do triggerhappy, myslím...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    QWWERTY: tim lepe, ale princip je jasnej, obycejny tlacitko a jeden skript
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ANDY_WARHOL: odpor netreba
    "all of the B+'s GPIO pins have internal pull-up or pull-down resistors that can be controlled from your code." (src)
    "All 54 gpios have internal pull-up/down resistors which may be set programmatically." (src)
    Model B+ IO Pins – Raspberry Pi Projects
    Pull-up is 50K min – 65K max.
    Pull-down is 50K min – 60K max.

skriptu na shutdown je na internetech kybl; napr. tenhle pouzivam u octoprintu
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    nejjednodusi je pripojit obycejne tlacitko (ne prepinac, ale tlacitko) nekam na gpio na digitalni pin a naprogramovat si shutdown v systemu, ktery vyplne raspberry spravne, pokud jen vypnes proud, tak si zachvili zrusis kartu. + myslim ze je tam treba nejakej odpor , zapojeni bude jiste na netu halda.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    CHINOXR: Tak ten jsem měl, ale není to moc praktický - to už rovnou můžeš vytáhnout kabel z elektriky...
    ZORBEN
    ZORBEN --- ---
    CHINOXR
    CHINOXR --- ---
    Resil tu nekdo power on/off switch (eventuelne button) na Pi4? nemuzu se dobrat k nicemu pouzitelnymu, nechci zasahovat do I2C. Nechapu proc to uz nema zdroj v sobe (napadlo me to jeste resit prasarnou ala kolibkovej vypinac na kabel od zdroje)
    AFROMEN
    AFROMEN --- ---
    MARASAN: jj, provozuju to tak a úplně bohatě to na domácnost stačí. On ten piHole toho fakt moc nedělá a moc výkonu nepotřebuje...
    MUXX
    MUXX --- ---
    MARASAN: Fungovalo to v pohode (tri telefony, tri pocitace) nez mi umrela karta. Netusim jestli to souviselo.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    Provozujete nekdo PiHole na puvodnim RPi 1? Chci PiHole doma a mam dve volan RPi1, pro domacnost musi stacit, ne?
    TALAGE
    TALAGE --- ---
    Taky jsem resil vosery s mapovanim - vyresil jsem to tak, ze jsem zacal striktne pouzivat pouze retroarch emlulatory, tim padem jsem namapoval jednou a hotovo. (china USB SNES kontrolery)

Lakka - dam tomu sanci, je to celkem hezky udelane, trochu nezvyk, ze nepouziva emulation station, ale v pohode.
    Prvni rozjezd byl hned zaser - po bootu tma - pouzivam HDMI -> DVI redukci, je treba nastavit v config.txt (resp v include, ktery tam je). Je to ve FAQ.

U RetroPIe jsem stravil asi 20x tolik casu vyberem her, nez samotnou instalaci - vybral jsem top10 - 20 z emulatoru, ktere jsem chtel. Je to pak trochu zabavnejsi, nez se placat s radove tisici her. Jimak Amiga (Amiberry) s WHDLoad jede perfektne.

Jinak pro amigisty je tady full Amiga distro, se vsim co se na Anigu snad da sehnat (Light verze - 32GB image!) (zdroje na images v popisu videa):

Pimiga 1.5 C= Amiga on RPI3/4 or Pi400
    https://www.youtube.com/watch?v=syWCR89qQtg
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    REDSNAKE: me to taky nebavi, ale 2 joysticky pripojeny k projektoru se ukazaly, jako docela fajn zpestreni firemnich a spolecenskych akci
    puvodni myslenka byla udelat cely arcade cabinet, ale protoze nikdo nemel cas ani chut se s tim drbat, vyrabet a investovat do toho, tak se akorat vyrobil takovyhle pultik, ktery se jenom pripoji do zasuvky a ven se vytahne HDMI
    https://www.thingiverse.com/thing:675143
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam