• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    TR1
    TR1 --- ---
    SPM:
    To by mohlo byt zajimave reseni ale me staci pokryt vypadek dejme tomu do jedne hodiny a tohle stavajici powerbanka hrave splnuje. Kolega mi donesl nefunkcni nabijecku s micro USB konektorem, zitra z ni odstrihnu kabel s konektorem a vyzkousim to napajet laboratornim zdrojem, ktery dava az 10A a vyzkousim si, zda by pomohl jen vykonejsi napajec.
    SPM
    SPM --- ---
    TR1: no, než klasickou UPS, kterou při dlouhym výpadku ve výsledku taky vybiješ... tak jsem teď někde potkal 5V zdroje od meanwellu s UPS funkcí. Je to zdroj, kam připojíš 230V napájení, 12V olověnou baterku (takže to samé, co máš v té UPS) a na výstupu máš 5V. Výhody jsou, že to za a) vydrží o trochu déle (nebudeš dělat konverzi na 230V, abys to pak zase stáhnul na 5V, takže to bude efektivnější) a druhá je, že je to výkonnější, takže bych pak asi řešil, že bych ten USB šuplík napájel rovnou z toho zdroje (pač jinak bude nejspíš zase problém ten, že sice do maliny šťoucháš silným zdrojem, ale stejně přes ty GPIO piny nebo USB konektor a celou tou deskou asi žádný extra výkon neprotlačíš).
    TR1
    TR1 --- ---
    MARASAN:
    Zrovna 13.5. mi umrel(i) flashdisk(y) v mem RPi. Umyslne pisi jednotne(mnozne) cislo, protoze uloziste bylo v RAID1 a ja zatim stihl otestovat pouze jeden z techto disku a protoze ten je pouze RO takze je kaput. Na testovani druheho flashdisku prijde rada snad ted o vikendu. Ty flashdisky bezeli prakticky nepretrzite cca 4.5 roku a zapisovalo se na ne v intervalu 2-3 sekud (domoticz) + jeste zapisy pri pouzivani owncloudu.

Momentalne resim jak dal. Puvodne jsem chtel nahradit flashdisky m.2 sata diskem ale nejak mi nedoslo, ze kdyz dojde k vypadku a nasledne obnove napajeni, tak mi nabijecka (5V3A) nestihne krmit dobijejici powerbanku + RPi ktere pak hlasi podvoltovani a kolabuje mi system. Premyslim, zda se mam vratit zase k flashdiskum nebo shanet vyrazne vykonnejsi napajec a nebo poridit klasickou ups?
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    SPM: kamarád mi teď doporučoval krabičku Argon ONE a včera jsem koukal na nějakou recenzi a všiml si, že tam napájení řeší taky přes GPIO, tak asi něco zbastlím :)
    SPM
    SPM --- ---
    DURDIN: já jsem si už i vyráběl pár shieldů se step down měničem (pač jsem to typicky potřeboval krmit z 12 nebo 24V), na tom napájení poslaný na GPIO piny a funguje mi to furt, nechcípla ještě ani jedna. Ale musí se tam ten HAT správně nesadit, pokud se to cvakne o řadu vedle a pošle se těch 5V do země nebo GPIO, tak to asi úplně dobře nedopadne :-)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    ABE: Napájení je ten kámen úrazu. SD přímo na desce dostává při unclean rebootu pecky, který USB aspoň trochu odstíní, a karty na to nejsou dělaný - je to původně výměnný médium, nebo na synchronní zápis - tenhle typ vypnutí (pod zátěží) nebyl v jejich design specu zohledněnej, protože nikoho nenapadl.
    ABE
    ABE --- ---
    MARTEN: Ja provozuji dve rpi4 s bootem primo z SSD a zatim zadny problem. Kamos ma boot z SD karty zbytek na SSD tusim uz nekolik mesicu a zatim se mi nezminil ze by mu to kleklo.

Nekde jsem cetl ze ty karty nepadaj ani tolik kvuli prepisum ale kvuli umisteni SD slotu na maline (teploty) a zrejme mohou byt i nachylnejsi na napajeni. Co je na tom pravdy nevim přijde mi ze tohle je u malin cerna magie.
    MARTEN
    MARTEN --- ---
    MARASAN: normalni usb flash ma take omezeny pocet zapisu, takze neni vhodna. To co jsem postoval je ssd disk, ale vypada jak usb flash. Jen je tedy drazsi.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    A co USB flashky? vydrzi vic? maji na RPi lip vyreseny napajeni USB nez SD Slot?

RPi1 dost veci jeste neumela - boot z usb, ja mam dva kusy, ktery bych chtel pouzivat.
    MARTEN
    MARTEN --- ---
    PISKVOR: s rychlosti pocitam, kor kdyz mam relativne low-end nas, kde je to pomale i z pc. Ale na neco je to pouzitelne. Do pameti se toho taky moc nevejde.
    Uz sem i uvazoval o nejakem mini pc, ale desi me spotreba, kolik ram bych potreboval a tak.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    MARTEN: Ale jo, to řešení přes NAS funguje (měl jsem NFS root, zkusím dohledat ten článek), ale je to fakt HODNĚ náchylný na výpadky sítě...a rychlý to není vůbec.
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    Já tak trochu doufám, že se sem dostanou levný desky na compute module 4 a člověk ty SD karty už nebude muset řešit. Ikdyž pak je teda otázka, kolik vydrží ta eMMC na tom modulu :)
    MARTEN
    MARTEN --- ---
    MARASAN: Ja tu nejak chtel rozboupat diskuzi kolem karet.
    Osobne spis pouzivam ssd ( https://www.alza.cz/sandisk-extreme-pro-128gb-d5041150.htm?idp=2219&banner_id=133 ), ale stejne musim bootovat z sd karty.
    Kde mam jen sd karty, tak jsem namountoval nas a hodne veci mam tam, ale sd karta stejne odejde parkrat rocne. Tedy staci reformat a jede dal, ale... Pritom na rpi toho zas tak moc neni, i vypnute logy a tak. Fakt nevim co s tim, chci at to vydrzi rok, dva.... Jinak je to takove nepouzitelne.
    Nezkousel nekdo bootovat z sd, mit ji read only a pak vsechno pres nas? Prijde mi to jako reseni. Teda jeste vyresit nejaky restart kdyz vypadne sit.
    Ten ssd flash disk je precejen drahy a taky na nem obcas odejde partition, coz nevim proc. Vse citelne, jen proste nenabootuje. Restore ze zalohy ale staci. Ale pak se bojim na nem kvuli restoru mit veci a radsi je taky davam na nas.
    MUXX
    MUXX --- ---
    MARASAN: Ja uz jsem na pihole uvaril dve :/
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    odesla mi karta v RPi1 s PiHole, byla to stara 4GB, no ale mohla vydzet aspon pul roku. sakra.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    Ja si pres gpio umrel 3b malinu. Tak ocividne o tom vite vice nez ja ale opatrne🙂
    PECA
    PECA --- ---
    DURDIN: normálka přes 5 V a GND piny. Funguje to spolehlivě, když máš spolehlivý zdroj.
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    Neřešili jste někdo, jestli se dá raspberry pi 4b napájet jinak než přes USBC? Co jsem tak googlil tak napíchnutí přímo na gpio se nedoporučuje (i když tedy jen z důvodu, že se obcházejí ochrané obvody a ty si můžu IMHO implementovat v tom zdroji). a Poe piny jsem nikoho nenašel používat jinak než s Poe-hat takže taky nikde moc informací.
    O co mi jde je udělat si jednotné napájení pro všechno co bude k pi připojené, vč. Pi, ať nemám v zásuvce 10 zdrojů(nadsázka).
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    Amiga emulator pro ARM:

GitHub - midwan/amiberry: Optimized Amiga emulator for the Raspberry Pi and other ARM boards
    https://github.com/midwan/amiberry
    FRANILL
    FRANILL --- ---
    Zdravím, pls, poradite mi tu s dVPN?
    TALAGE
    TALAGE --- ---
    CHINOXR: Ano
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam