• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    VOJTA01
    VOJTA01 --- ---
    DURDIN: já mám tuhle https://www.alza.cz/case-pro-raspberry-pi-4-armor-fan-cerna-d5664791.htm
    ale mám odpojené větráky, dělají hrozný hluk a co jsem to tak měřil, tak to pasivní v pohodě uchladí. Příště bych už koupil tu variantu bez větráků, vyjde snad levněji.
    Jinak jsem viděl nějaký porovnání různých řešení např. tady: https://magpi.raspberrypi.org/articles/group-test-best-raspberry-pi-4-thermal-cases-tested-and-ranked
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    Jak chladíte RPI4b? Jsem se díval na nějaké fóra a prý se docela zahřívají ty USB(hlavně USBC) čipy, ale nenašel jsem žádný !kompachladič, který by pokrýval i je. Teď mám jen takový ten malý nalepovací na SOCu, ale i v idle jsem na 60-70°, tak nevím co dělám špatně (je to normální?) a nemám termokameru na ověření těch usb ale teplé byly. Právě přemýšlím, jaký chladič koupit.. nejdřív jsem zkoušel udělat si heatsink ze starého chladiče čipsetu, ale netuším jak to uchytit, díry na PI jsou imho dost blbě a tím, že SOC není uprostřed se mi to nedaří přidělat "rovně", ale je pravda, že jsme se tomu zatím věnoval jen chvíli.
    BOAR
    BOAR --- ---
    FATBOZZ: rekni si, jakej benchmark, a v prubehu tydne se k tomu nejak dostanu. Pokud bys hodne chtel, tak ti na oba hodim stock armbian, a dam ti tam ssh ucet a muzes otestovat co chces. Kolik to zere ti nezmerim, ale nemyslim si, ze by usb-c bylo kvuli spotrebe - spis kvuli posunu standartu. a uprime radsi usb-c, nez usb micro.
    Orange pi zero2 je nova vec - tusim ze od listopadu.
    Ja se timhle nezivim, ale doma si s tim malinko ( opravdu jen malinko) hraju. asi bych osobne zavrhl opi1 kvuli 32 bitu, ale stale cekam na podporu mainline kernelu pro H616 (opi2).
    Celkove je to levnejsi oproti raspberry pi, a proti pine64 to ma wifi. A pobezi na tom muj (jiz) oblibeny nixos. Staly problem je nutnost uSD = ZLO Na to je super pine64, ale ten je aktualne nedostupnej, a je o cca 15usd drazsi = o ten emmc modul, kterej stoji 15usd :-)
    tak jak rikam, osobne bych sel do ROCK64 (taky ti muzu pustit benchmark, nebo ti ho hodit a dat ti na nej ssh....)
    https://pine64.com/product/rock64-2gb-single-board-computer/?v=0446c16e2e66 je skladem. Ja bral verzi s 1G, a trvalo asi 50 dni nez dorazila.

dost zalezi, kolik toho chces (cena) a na co to chces.
    A omlouvam, se, psal jsem to asi 3 hodiny, tak to mozna nema hlavu a patu :-)
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    BOAR: zajímá mě jak je na tom správně s procikem. Okolik je rychlejší. Pusť na obě nějaký benchmark. A taky kolik to žere že to musí mít usbc
    BOAR
    BOAR --- ---
    FATBOZZ: porovnani ceho ? rozmeru? pameti? IO ? 32/64bit ? mam tu na stole oboji. opi zero 2 nema mainline kernel (zatim) opi zero ano. opi zero tu mam jako mp3 prehravac, s opi zero 2 si ted hraju, rad bbych ho tim nahradil. chystam se na to nalozit NixOS - ale ten kernel :-)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    TOOMIX: Cg. Já mám celou škálu zkušeností, od funkčních přes pomalý a fejkovou kapacitu, až po chcíplotiny.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    PISKVOR: všechny Samsung EVO+ co mám z ali (cca 5ks, kapacity 64-128GB) mi fungují bez sebemenších problémů
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    FATBOZZ: Záznamová média - nebrat! Aliexpres prodá cokoli, ale už ti prodejce nenapíše, že to je II.jakost, nebo rovnou zmetky.
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    Máte někdo porovnání z praxe orange pi zero 2 vs orangepi zero ? Případně kupujete levný uSD karty z aliexpresu ? Nenašel jsem žádnou 16G co by byla A2. 16G naprosto stačí, ale lepší mít větší iops.
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    MIKULAS: Jojo je s tím práce :)
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    JIMX: wokna na práci?! Made my day :) Jakou "práci" tím myslíš? Vynucené aktualizace a restarty?
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SPM: nn, nechal jsem tam Widle, protože jsem je fasoval kvůli výuce, ale mám tam doinstalované Linuxí jádro, takže je tam použitelný terminál a webu je to jedno :)
    SPM
    SPM --- ---
    TEAPACK: PB máš asi ten klasický a ne pro, že? UMAX koukám, docela zajímavé za ty peníze. (Je tam teda velký špatný, že to má silnější variantu, který už zas až tak levná není... :-D ) Počítám, že nějaký normální (ne Windows) jsi na tom UMAXu asi tedy zkoušel a funguje v pohodě? :-)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SPM: mám ještě jeden 14" PineBook na skladě, pokud bys měl zájem. Jinak PBPro by měl být dostupný snad "už" někdy v říjnu a podobně i PineTab.

ale poslední rok mám dobrou zkušenost i s UMAX VisionBook a není to o tolik dražší =)
    JIMX
    JIMX --- ---
    Wokna na praci, apple na machrovani v kavarnach, linux na servery a malina na hw hratky ... kdo to ma jinak, je velký špatný :-)))
    AFROMEN
    AFROMEN --- ---
    REDSNAKE: psací stroj fajn, YT taky jde (trochu), ale na větší pracování je to spíš použitelné jako remote desktop terminál ;)
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    SPM: Se nehadam, jestli to tak vyznelo omlouvam se, obcas pisu usecne a pak to tak asi muze znit..
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    REDSNAKE: Ale mozna to je proste subjektivnim vnimanim co to je kancl prace. Pokud to nekdo ma misto psaciho stroje, pak jo, tak daleko uz jsme.
    SPM
    SPM --- ---
    Se nehádejte :-) Mimochodem nemá zkušenost někdo s nějakými novějšími arm notebooky? Jsem naposled narazil akorát na pinebook pro a ten už nejde ani koupit... Zvažuju něco takovýho do kempingwágenu, protože jsem zjistil, že ikdyž utíkám od civilizace, tak mít sebou jenom mobil mě po pár dnech začne taky vytáčet, ale už nemám (no asi jsem nikdy ani neměl) tělesnou konstituci, abych to tahal sebou. Takže by se mi líbilo něco, na čem holt půjde pustit ssh, rdp a prohlížeč, co zvládne nějaký normálnější stránky, bude to mít normální klávesnici a nebude to stát majlant, aby když mi to z toho auta někdo čmajzne, tak jsem nebrečel ještě příštích 5 let (ie: firemní notes za 30 tam nechávat nechci :-) ).
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    NYRLEM: Ale kdez, proste jen neverim ze spucasne raspberry je vhodne na praci. To je cele
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    REDSNAKE: uz to vidim, dotklo se te to o2tv .. to jsem placnul, protoze o sobe vydali prohlaseni, ze to zacnou podporovat, ale hlavni zdroj hudby bude youtube .. na televizi bych si poridil spis androida, to jo ..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam